“Gazeteler demokrasinin vazgeçilmez unsurudur"
Gazetemiz Çanakkale OLAY`ın başyazarı, gazeteci Sermet Atadinç, hafta sonu gerçekleşen BirGün Gazetesi okur buluşmasında konuştu. Yerel basın çalışmaları ve gazeteciliğin mevcut sorunları noktasında açıklama yapan Atadinç, en küçük bir eleştiri ve tavrı, abonelikten çıkma, reklam kesme gibi küçük cezalandırma yöntemlerini kullanan zihniyete değinerek, “Bu gerici tutum içersinde bulunanlar kamuoyuna teşhir edilmeli bu şekilde sözde baskı uyguladığını sananlara karşı da tavır alınmalıdır. Gazeteler demokrasi özgürlükler ve insanca bir yaşam mücadelesinde önemli organlardır” dedi.
Gazetemiz Çanakkale OLAY`ın da başyazarlığını yapan, Gazeteci Sermet Atadinç, yerel basının çalışma performansı, gazete-okur ilişkisi ve mesleki sorunlar ile ilgili açıklamada bulundu. BirGün Gazetesi okur buluşmasına davetli olan Atadinç, burada yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Gazetelerin demokrasinin en temel araçlarından biri olduğunu ifade eden Atadinç, okurun da gazetenin doğal bir muhabiri ve parçası olduğunu dile getirdi. “Direnişin gazetesi olmak direnenleri gazetenin paydaşı haline getirmekten geçer” diyen Atadinç, “Yerel basın tam da bu konuda ciddi bir laboratuar olup, önemli deneyimlere sahiptir. Yerel basın konumu gereği okuyucuları ile direkt temas halindedir. Gazete okur iletişiminin gerçek anlamda bir sinerji yaratması açısından her iki tarafında yerine getirmesi gerekli bazı sorumluluklar vardır. Önce gazetenin yayın politikası itibarıyla bu paylaşımı içselleştirmiş olması gerekir. Okuyucu da gazeteyi sadece alıp okuduğu bir organ olarak değil, onunla paylaşımda bulunduğu onu sahiplenme bilincini kendisine rehber almalıdır. Bunun için gazetenin okuyucusunu teşvik edecek bir yöntemselliğe ve tarza ihtiyaç vardır. Öncelikle okuyucunun gazeteyi sahiplenebilmesi için; habercilik formatında okuyucusunu bir paydaş haline getirmesi gerekir. Gazete okuyucusu, gazetenin doğal muhabiri olmalı, işyerindeki, sokağındaki olayları gazetesi ile paylaşan bu haberlerin arka planını gazetesine yorumlayan bir yaklaşım ile hareket etmesi gerekmektedir. Böylesi bir ilişki okuyucu gazete bütünleşmesini önemli ölçüde geliştirir. Ülkemizdeki demokrasi ve özgürlüklerin yoğun bir baskı altında olması zaten gazeteleri ve gazetecileri okuyucuları ile ortaklaştırmak zorunda bırakmaktadır. Öyle bir noktaya gelinmiştir ki artık gazeteciler sokaklarda protesto eden vatandaşlarla birlikte coplanmakta ve gazlanmaktadırlar. Bu anlamıyla bir kader birliği oluşmuştur. Okuyucu gazete ilişkilerinin güçlü olduğu okuyucusunun gazeteye sahip çıktığı durumlarda gazetenin de önemli sorunlarından biri olan ekonomik güçlükleri aşmanın yöntemleri yaratılarak daha güçlü bir haberciliğin önü açılmış olur” ifadelerini kullandı.
Son dönemdeki komik girişimler...
Son dönemde iktidarın bir aracı olarak görülen, gazeteleri ve gazetecileri susturmak için yapılan bazı girişimlerin Çanakkale`de de gündeme geldiğini dile getiren Atadinç, bu gerici tutumun kamuoyunda teşhir edilmesi gerektiğini söyledi. Atadinç, “Okuyucu gazete ilişkilerinde dikkat edilecek bir konuda bazı faydacı kendi çıkarları için gazeteleri kullanmaya çalışan kişilerin almış oldukları tavırdır. Böylesi girişimlerde bulunan kesimleri ayırt edebilecek performansı gösterip bu tarzın oluşturacağı güvenilirlik imajına zarar verecek ilişkilerin önü alınmalıdır. Yerel basın bu alanda daha çok riskler taşımaktadır. Bir de mevcut iktidarın basın üzerindeki baskılarının kişiler üzerinde yarattığı gazetelere karşı baskı kullanma sözde onları cezalandırma girişimlerine karşı yerelde alınması gerekli bazı önlemler vardır. Gazetelerin eleştiride bulunmasından rahatsızlık duyan özünde anti demokratik ve çeşitli uygunsuzluklar içersinde olup bunları örtbas etmek isteyen kesimlerin ilk elden tavırları sözde gazeteleri cezalandırmak adına yaptıkları komik girişimlere dönem dönem tanıklık etmekteyiz. Böylesi girişimlerde bulunan kişiler veya kurumlar yerel gazetelere karşı abonelikten çıkma ya da reklam veriyorlarsa onları vermemek gibi bazı yöntemlere başvurmaktadırlar. Bu gerici tutum içersinde bulunanlar kamuoyuna teşhir edilmeli bu şekilde sözde baskı uyguladığını sananlara karşı da tavır alınmalıdır. Gazeteler demokrasi özgürlükler ve insanca bir yaşam mücadelesinde önemli organlardır. Bu organlar ancak gerçek anlamda gazetecilik faaliyetlerini sürdürdükleri sürece bu niteliklerini yaşama geçirebilirler. Bunun için en önemli destek okuyucu desteğidir. Gazetelere verilen destek demokrasiye, özgürlüklere verilen destektir” ifadelerini kullandı.
Buluşma plaketlerle son buldu
BirGün Gazetesi Okur Buluşması`na katılan, gazetenin Yazı İşleri Müdürü Barış İnce, büyük bir ilgi ile karşılandı. İnce`nin konuşmasının ardından Gazeteci Sermet Atadinç, konuşma yaparken, daha sonra katılımı nedeni ile İnce`ye bir plaket takdim edildi. Aynı zamanda gazetenin Çanakkale`deki dağıtımını da gönüllü olarak üstlenen Engin Ayfer`e de emekleri ve katkıları nedeni ile bir plaket verildi. Etkinlik birlikte çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.