havadurum

“Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot”

Filistin`e kara harekatı başlatan ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan İsrail`e tepkiler her geçen gün artıyor. İsrail`in saldırısına sessiz kalmayan Çanakkale Halkevi üyeleri, İskele Meydanı`nda bir araya gelerek İsrail saldırısını protesto etti. Düzenlenen eylemde çeşitli sloganlar atan Çanakkale Halkevi üyeleri; “Kahrolsun İsrail! Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot” dediler.

693
İsrail`in Filistin`e kara harekatı başlatmasıyla birlikte çok sayıda insanın ölümüne neden olan saldırı, yurdun her köşesinde tepkileri de beraberinde getirdi. Fellerindeki bayraklar ve dövizlerle Filistin`e destek veren Çanakkale Halkevi üyelerine, bölgede bulunan vatandaşlarda alkışlarıyla destek verdi. Düzenlenen eylemde konuşan Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk; “İsrail`in son saldırıları karşısında Venezuela, İsrail Büyükelçisini sınır dışı ederken, Şili ise bütün ticari ilişkilerini kestiğini ilan ediyor. Türkiye ise AKP`nin kurduğu ticari ve askeri ilişkiler ile Filistin halkının üzerine ölüm kusuyor. Bugün Filistin halkını desteklemek, İsrail`i durdurmak için yapılması gereken bu katliam aygıtının kaynaklarının kesilmesidir” dedi.
 
 
Öztürk`ten AKP`ye tepki
“İşgalci İsrail devleti bu kez IŞİD adlı cihatçı çetenin yarattığı kaotik ortamı da bahane ederek Filistin`e karşı kapsamlı bir "yok etme" operasyonuna girişti. "Meşru müdafaa" yalanıyla sanki ortada eşit bir çatışma varmış gibi tüm gücüyle saldıran İsrail, yüz binlerce Filistinlinin sefalet içinde yaşadığı Gazze`yi yeniden işgal etme, Filistin direnişini yok etme ve işgal edilmemiş bir Filistin toprağı bırakmama çabasındadır” diyen Öztürk; “Son saldırı sürecinde 250`yi aşkın Filistinliyi katleden İsrail`in bu pervasızlığı, uluslararası alanda ciddi bir yaptırımla karşılaşmayacağını bilmesinden geliyor. İsrail`e cesaret veren yalnızca Birleşmiş Milletler`deki ABD koruması değil, İsrail`le askeri ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere ikili ilişkileri kesmeyi şiddetle reddeden siyasi iktidarlardır. Pek çok Avrupa devleti bile İsrail`le ekonomik ilişkilerini sınırlama yoluna giderken, AKP iktidarı bütün hamasi söylemine karşın İsrail`le ekonomik ilişkileri sürekli artırıyor. Yıllık 5 milyar dolara yakın ticaret hacmiyle Türkiye İsrail`in en büyük 5. ticari ortağı konumuna gelmiştir. Bu ticareti yapanlar arasında Erdoğan`ın "gemicik" filosu sahibi oğlu Burak Erdoğan`ın da bulunduğu iddia ediliyor. Ve AKP ne zaman boykot sözünü duysa şiddetle reddediyor” şeklinde konuştu.
 
“Filistin davası davamızdır!”
Öztürk sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İsrail AKP`nin onayıyla Malatya Kürecik`e kurulan Füze Kalkanı sisteminin koruması altında saldırıyor. İsrail dünya çapında ekonomik ve siyasi meşruiyetini artıran ÖECD üyeliğini, Filistin`den gelen veto çağrılarına kulaklarını tıkayan AKP sayesinde kazandı. İsrail katliam araçlarının yakıt depolarını ve kasasını Türkiye`yle yaptığı ticaret sayesinde doluyor. Bir yandan mezhep savaşlarını körükleyip, bir yandan Filistin direnişini Körfez gericiliğinin peşine takarak İsrail karşıtı direniş cephesinden koparan AKP iktidarının bölge halklarına getirdiği yıkımı bugün en ağır biçimiyle Filistin halkı ödüyor. İsrail`in son saldırıları karşısında Venezuela, İsrail Büyükelçisini sınır dışı ederken, Şili ise bütün ticari ilişkilerini kestiğini ilan ediyor. Türkiye ise AKP`nin kurduğu ticari ve askeri ilişkiler ile Filistin halkının üzerine ölüm kusuyor. Bugün Filistin halkını desteklemek, İsrail`i durdurmak için yapılması gereken bu katliam aygıtının kaynaklarının kesilmesidir. Yani Kürecik Radar Ussü`nün kapatılması, İsrail`le ekonomik ilişkilerin dondurulması, işgalci şirketlerle iş yapan şirketlere yaptırım uygulanmasından başlayarak, Filistin halkının talepleri kabul edilinceye kadar İsrail`le olan askeri, ekonomik, diplomatik, kültürel ve akademik ilişkilerin kesilmesidir. Filistin davası davamızdır! Filistin`e Özgürlük, İsrail`e Boykot!” Yapılan konuşmanın ardından Çanakkale Halkevi üyeleri, çeşitli sloganlar attıktan sonra basın açıklamasını sonlandırdı.
Paylaş