Törende Engelliler Platformu adına bir konuşma yapan Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Ümit Burunlular, engelsiz bir Türkiye istediklerini belirtirken, Engelliler Platformu üyeleri kentte bir dizi ziyaretler de gerçekleştirdi.
Vali Güngör Azim Tuna ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret eden engelliler, tek bir çatı altında olabilecekleri ve çeşitli organizasyonlar düzenleyebilecekleri bir engelli kompleksinin yapılmasını talep etti. Etkinlikleri düzenleyebilmek için yer sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren engelliler, kent dışından gelen bazı kişilerin ise engellilerin ismini kullanarak vatandaşlardan para topladığını kaydetti.
Çanakkale’de hizmet vermeye başlayan Engelliler Platformu üyeleri, cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenledi. Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
Valilik ve belediye yetkililerinin katılmamasının dikkat eçektiği törende Engelliler Platformu adına bir konuşma yapan Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Ümit Burunlular, engelsiz bir Türkiye istediklerini söyledi. Burunlular konuşmasında şunları söyledi; “7 yıl önce 5378 sayılı Yasa çıkarıldığında bizler de herkes gibi kamu hizmetlerine rahatlıkla erişebileceğiz demiştik. En azından artık kamu alanları, ulaşım araçları engellilerin kullanabileceği hale getirilecek diye sevinmiştik. 7 yılın sonuna geldik, yasadaki süre doldu dolacak. Dönüp geriye baktığımızda "bir arpa boyu yol" aldığımızı gördük. Ne merkezi hükümet ne de yerel yönetimler, 5378 sayılı Yasa`nın gereklerini yerine getirmediler. Birkaç kentimizin dışında Türkiye, hala engelliler için erişilemez alanlarla, binalarla, araçlarla dolu. Bu yüzden en temel hizmetlere ulaşamıyor ve yararlanamıyoruz. Ama kendi adıma konuşmak ister ve bu durumun takipçisi olduğumu ve 7 temmuz 2012 tarihinden itibaren sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalı emri ve Yayımlattığı Resmi Gazetedeki Tarih 7/7/2005 ve 25868 nolu karara bağlanmıştır, buna istinaden bu tarih sonunda bizim gibi engellilere saygı göstermeyen kamu ve kuruluşların amir ve yetkililerine ( özel sektör dahil ) acımayacağımızı belirtir tek dilekçe ile görevini yerine getirmeyenleri cumhuriyet baş savcılığına şikayet edeceğimizi belirtirim.
Bu sıkıntılara istinaden Yine de sevineceğimiz gelişmeler de yaşadık. Eskiye nazaran engelliler daha da fazla görünür oldu, sesleri daha fazla duyulabiliyor hatta Meclis`te bile engelli sayısı arttı. Ama ne çare, temel sorunlarımız yine ortada kaldı. Çalışmak isteyen engelliler yine iş bulamıyor. 20 bin kadro açığı olduğu halde, 3.500 kişi için sınav yapıldı. Memur olmak için başvuran 60 bini aşkın engelli bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı. Ulaşım alt yapısı yeterli değil, daha da kötüsü en gelişmiş kentlerimizde bile güvenli değil. Yetkililer önlem almak yerine kaza geçiren engellileri suçluyor.
Sağlık Uygulama Tebliği ile artık sağlıklı yaşam hakkımız da giderek elimizden alınıyor. Sürekli değişen tarifeler, artan fiyatlarla ameliyat olmak, ilaç almak, ortez, protez taktırmak günden güne güçleşiyor. Engellilere verilen aylıklar açlık sınırının altında kalıyor ama bu insanlardan tedavileri için bile katkı payı isteniyor. Özetle halimiz dünden daha iyi durumda ama Avrupa standardına ulaşamadık bu zamana kadar aynı şeyleri biz söylemekten yorulduk, ama siyaset ve muhalefet duyarsız kalmaktan yorulmadı. İllaki kurum amirlerinin sakatlanması mı lazım Ya da engelli duruma mı gelmesi gerekli hayır tabii ki biz engelliler Çanakkale ilinde kendimizi ispatladık şöyleki sportif faaliyet dedik Çanakkale de ilk defa gerçekleşen engelli milli takımını ilimizde belli kurumlardan destek alarak bizlere yakışır şekilde gerçekleştirdik bizler her ortamda her durumda ama her kalitede beraber eşit olmak istiyor ve Bizi duyun diyoruz”
Yapılan konuşmanın ardından tören sona erdi. Öte yandan engelliler Haftası nedeniyle Halk Bahçesi’nde de bir kermes düzenlendi.
Engellilere umut dağıttılar
Engelliler Haftası nedeniyle Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal ve beraberindeki diğer engelli derneklerinin başkanları ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna’nı ziyaret etti. Ziyarette yaşadıkları sorunları dile getiren engelliler, tek bir çatı altında olabilecekleri ve çeşitli organizasyonlar düzenleyebilecekleri bir engelli kompleksinin yapılmasını talep etti. Etkinlikleri düzenleyebilmek için yer sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren engelliler, kent dışından gelen bazı kişilerin engellilerin ismini kullanarak vatandaşlardan para topladığını kaydetti.
Tuna; “2012 yılını engelliler yılı olarak ilan ettik”
Ziyarette konuşan Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale’de 2012 yılını engelliler yılı olarak ilan ettiklerini belirterek; “Engelsiz Çanakkale sloganıyla yolumuza devam ediyoruz. Bir platforma oluşturduk. Yıl sonuna kadar tüm kamu kuruluşları ve özel sektörler dahil engellilerin hayatını kolaylaştırmak yönelik yapması gereken bir takım konuların tamamlanması lazım. Bunu önemsiyoruz. Engelli derneklerinin uyum içerisinde çalışması son derece önemli. Bir çatı altında toplanması lazım” dedi.
Batdal; “Erişebilir bir kent yaratmalıyız”
Erişebilir bir kent yaratmak için hızlı adımlar atılması gerektiğini ifade eden Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal ise; “2012 yılı çok önemli ve hızlı adım atılması gereken bir yıl. Çünkü erişebilir bir kent yaratmalıyız. Valilik makamına bağlı çalışacak bir engelli koordinasyon biriminin oluşturulmasını istiyoruz. Bu birim başta erişebilirlik anlamında ve diğer engellilerin sorunlarıyla ilgili çalışırsa ve çalışanları engelli olursa hızlı adım atılır diye düşünüyorum. Çanakkale’de erişebilir bir salon sıkıntısı yaşıyoruz. Bu konulardaki sıkıntıların çözümü noktasında bu yıl içinde bulunacağını umuyoruz” diye konuştu.
Gökhan’dan engellilere müjde
Engelliler Platformu üyelerinin ikinci durağı ise Çanakkale Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret eden Engelliler Platformu üyeleri, yaşadıkları sorunları bu ziyarette de dile getirdi. Konuşmasına Engelliler Haftası’nı kutlayarak başlayan Başkan Gökhan, belediye olarak yapımını üstlendikleri Ağır ve Orta Engelliler Eğitim Merkezi’nin tamamlanması için bir protokol imzaladıklarını söyledi. Protokol gereği binayı yapacak olan firmaya 240 gün süre tanındığını ifade eden Başkan Gökhan, tüm engellilerin faydalanacağı bu yapıyı Çanakkale’ye kazandıracakları yönünde müjde verdi. Ziyarette yer alan engelliler, yaşadıkları bazı sorunlar hakkında da Başkan Gökhan’a bilgi verdiler.
Çakı gibi asker oldular
Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı`nda 30 engelli, temsili olarak bir günlüğüne askerlik yaptı.
Yüzbaşı Hakkı Bey Tesisleri`ndeki Güvenlik Taburu`na erken saatlerde aileleriyle birlikte gelen engelliler tıraş edilip, askeri üniforma giydi. Bölük Astsubayı Deniz Piyade Başçavuş Bilgin Gönülal, engellilere yanaşık düzen eğitimi verdi, silah kullanımı ve askerliğin temel bilgilerini aktardı. Engelliler daha sonra, kendilerine kullanımı ve temel özellikleri öğretilen MP-5, G-3 ve MG-3 model silahlarla fotoğraf çektirdi. Aileler de çocuklarının eğitim çalışmalarını ilgiyle izledi, fotoğraf makineleri ve kameralarla görüntü aldı.