“Egemenlerin İslam’ı Değil Ezilenlerin İslam’ı”

Gezi Direnişi olarak tarihe geçen süreçte öne çıkan en önemli gruplardan biri de Devrimci Müslümanlar ya da Anti-Kapitalist Müslümanlar`dı. İşte bu hareketin önemli isimlerinden “Devrim ayetleri” kitabının yazarı Eren Erdem, hafta sonu Çanakkale`ye geliyor.

1340
Devrimci Müslümanlar bir süredir hemen herkesin ilgisini çekiyor. "İsyan ve İslam" şiarıyla 1 Mayıs`a katıldılar, başından itibaren Gezi Direnişi`nin ön saflarında yer aldılar, Sivas Katliamı`nı lanetlediler, beş yıldızlı otellerde değil TOMA`ların önünde iftar açtılar, "Mülk Allah`ındır" diyerek abdestli kapitalistleri lanetlediler, İslam`ın özel mülkiyete bakışını tartışmaya açtılar. Peki, kim bu Devrimci Müslümanlar? İslam`a, siyasete, iktidara, insan ilişkilerine ve gündelik hayata bakışları nasıl? Neye dayanarak İslam`ın devrimci olduğunu söylüyorlar? Ezilenlerin İslam`ı derken neyi kastediyorlar? Neden sürekli padişahlardan, sultanlardan değil de "yalnız yaşayan ve yalnız ölen" Ebu Zer`den, Habeş bir köle olan Bilal`den bahsediyorlar? Devrimci Müslümanların önde gelen isimlerinden Eren Erdem, tüm bu sorulara yanıt verdiği, yeni kitabı Devrim Ayetleri`ni anlatmak üzere Çanakkale`ye geliyor. Erdem kitabını “Abdestli Kapitalizm, Şeytan Evliyaları ve toplatılması istemiyle dava açılan Nurjuvazi isimli kitaplarıyla bilinen Erdem, Devrim Ayetleri`nde yine ezber bozuyor. Dinin özü `eşitlenmektir`, din elbisesi giyerek siyaset yapan ya da servet edinenlerin uykularını kaçıracak gerçekleri aktarıyor` diyerek tanıtıyor.
 
 
Ezber bozuyor
Devrim Ayetleri kitabında “Kuran eşitlik diye haykırırken, işçisini sömüren, yoksulun hakkını gasp etmek suretiyle bankalarda para istifleyen, 5 yıldızlı vip hac ziyaretleri yapan, allah`a inanıp kapitalizmle amel eden, mücahitlikten müteahhitliğe terfi edenlere sesleniyor kuran” cümleleri ile dikkat çeken Erdem, daha önce yaptığı bir röportajında, “Kuran-ı Kerim’de yer alan Rahman Suresi’ndeki bir ayet bizi harekete geçirdi: `Ağaçlar Allah’a secde ederler. Ve bir ağacı hırslarınız yüzünden kesmekle, namaz kılarken bir adamın boynunu kesmek eşdeğerdir.` Nasıl bir cami bombalandığında tepki göstereceksek, çok saçma bir hırs uğruna ağaçların kesilmesine de tepki göstermek istedik” diyerek Gezi Eylemleri sürecine katılım amaçlarından bahsediyor. “Bana göre Che Guevara bu sürecin başını çekenlerden çok daha Müslüman’dır” diyen Erdem, “Yaptığı siyaset ve insana bakış biçimi açısından Hugo Chavez bugün İslam’ı farkında olmadan yaşayan ender isimlerden biridir” diyerek ona sahip çıktıklarını da ifade ediyor. Erdem`in söyleşisi ve imza günü, Ayışığı Kitaplığı organizasyonu ile 21 Aralık Cumartesi (yarın), 14.30-18.00 saatleri arasında Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde gerçekleştirilecek.
Paylaş