“Durum eylem yapanların dediği gibi değil”

Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, taksici esnafına uzun süre bekleme yaptığı için ceza kesildiğini söyledi. Demir, Çanakkale Belediyesi`nin çıkardığı taksi yönetmeliğinde durak harici ve nöbet harici dışında uzun süreli bekleme yapan taksici esnaflara tutanak tutulup ceza uygulanacağı ibaresinin yer aldığına dikkat çekti.

787
Geçtiğimiz günlerde haksız yere trafik cezası kesildiği ve halk otobüsleri ile otobüs firmalarına ait servislerin usulsüz yolcu taşıdığını ileri sürerek eylem yapan ticari taksi esnafının iddialarına yanıt veren Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir; taksici esnafına uzun süre bekleme yaptığı için ceza kesildiğini belirterek; "Çanakkale`de 20 tane taksi durağı ve 134 tane taksici esnafımız var. Belediyenin çıkarmış olduğu bir taksi yönetmeliği var. Yönetmelik `Durak harici ve nöbet harici dışında uzun süreli bekleme yapan taksici esnaflara tutanak tutulur ve ceza uygulanır` der. Eylem yapan arkadaşlarımız konuyu saptırmışlar. Eylem yapan arkadaşlar, `Biz kordonda yolcu indirip bindirirken emniyet yetkilileri bize ceza kesiyorlar` diyorlar. Kesinlikle böyle bir şey yok. Taksici esnafına uzun süre bekleme yaptığı için ceza kesiliyor. Daha önce imza topladık. 134 taksici esnafın imzası var. Kilitbahir motorlarının orada, Lodos bar, Küçümen Pizza civarında bekleme yapılmaması için taksici esnaflar imza attılar. Buna ilişkin biz de bu dilekçeyi emniyete verdik. Taksici yönetmeliğinde de `Taksicilerin durakları ve ulaşım hizmetleri müdürlüğünce belirlenen nöbet yerlerinin dışında sürekli bekleme yapılması yasaktır` deniyor. Bu çok açık ve net belirtilmiş. Bu arkadaşlarımıza uzun süre bekleme yaptıkları için ceza kesilip araçları bağlanıyor. Arkadaşlar daha sonra eylem yapıyorlar. Eylemde taksici esnafı muhatap bulamıyoruz diyor. Bizi muhatap bulamıyorlarsa hiç kimseyi bulamazlar. Ben saat 8.30 da odada oluyorum. Ben devamlı buradayım" dedi.
 
 
"Madem haksızlık var diğer taksi esnafları nerede?"
"Eylemi yapanların arasında 2-3 kişi mal sahibi, geri kalanı ise şoför. Hatta Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü`ne telefon açan bir mal sahibi arkadaşımız `Benim bilgim olmadan eyleme gitmiştir. Kusura bakmayın` diyerek özür diledi" diyen Demir; "Şoförler ile belediye arasında anlaşmazlık var diyorlar ama kesinlikle böyle bir şey yok. Belediye ile her zaman işbirliği içerisindeyiz. 5 yıl içinde bir tane ticari taksi plakası verilmemiştir. Kent her geçen gün büyümekte olsa da, 5 tane ulaşım komisyonuna durak için müracaat eden arkadaşlar oldu ama biz bunların hepsini reddettik. Sigortadan gelen arkadaşlara soruyorum. Çocuk Hastanesi`ne başka duraklardan yolcu getiren taksici esnafını orada aynı kişiyi götürmek için beklediğinde hastaneden dışarı çıkardılar. O zaman oda orada beklesin. Eylemde Çataltepeliler ve Sigortadaki taksi durağında olan esnaflar yer alıyor. Çanakkale`de 20 tane taksi durağı var. Eyleme diğer taksi durağındaki esnaflardan katılan niye yok? Madem bir haksızlık var ise bütün taksi esnafı orada olsun. Ben de en önde olurum. Belediye Ulaşım Müdürlüğü`nün 3 tane belirlediği nöbet yeri var. Bir tanesi iskele meydanı. Taksici esnafı ayda bir iki defa İskele Meydanı nöbeti çıksın diye dört gözle bekliyorlar. Nöbet haricindeki arkadaşlar buradan müşteriyi alıp gidiyor. Nöbetteki duran arkadaşlar `Hakkımı helal etmiyorum. Benim yolcumu çalıyor` diyor. Bu arkadaşlar bunları da göz önünde bulundursunlar" şeklinde konuştu.
 
"Oda olarak esnafın her zaman yanındayız"
Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak her zaman esnafın yanında olduklarını kaydeden Demir şu şekilde konuştu: "Oda olarak havaalanı ihalesine girdik ve ihaleyi aldık. Bu Türkiye`de bir ilk. Şu an 54 taksici esnafımızı, havaalanında değişimli olarak çalıştırmaktayız. Diğer illerdeki odalardan birisi bizim gibi ihale almışta yanındaki esnafları çalıştırıyor mu? Eylemi gerçekleştiren arkadaşlar bunu bir incelesinler. Nasip olursa başka ihale de alacağız. Biz oda olarak esnafın her zaman yanındayız. 750 tane kayıtlı üyem var. 750 üyenin de her zaman yanındayım. Kesinlikle esnaf ve insan ayrımı yapmayacağım diyerek başkanlığa aday oldum. 5 yıl önce söz verdim ve yine sözümün arkasındayım. Beni her zaman arayabilirler. Gece gündüz hiç fark etmez. Eylemdeki arkadaşlarımız halk otobüsleri valiz alıyor diyor. Halk otobüsünden yetkililer beni ziyaret etti. Kesinlikle böyle bir şey yok dediler. Otobüslere ait olan servis araçlarından sıkıntı var. Belediye Ulaşım Müdürlüğü bunlara 3 tane güzergah belirledi. Güzergahlarında çalışmadıkları tespit ediliyor. Bunlara da belediye ulaşım hizmetleri müdürlüğü ceza kurulu tarafından ceza kesiliyor. Hatta araçları da bağlanıyor."
Paylaş