havadurum

“Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun”

Çanakkale’de başta siyasiler olmak üzere dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yayınladıkları mesajlarla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutladı.

1231
 
AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ve Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladılar.
 
Kaşdemir`in mesajı
“Ülkemizin kadınları, gerek cefakar yaşamları ve her türlü mücadele de ülkemiz adına en ön saflarda yer almalarıyla, tüm dünyanın takdirini kazanmış, bu necip milletin her zaman öncüsü olmuştur” diyen AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir; “Bir milletin var olma, ilerleme ve söz sahibi olma aşamalarında, üstlendikleri fedakarlıklarla, saygıyı ve övgüyü hak eden en önemli kişiler kadınlarımızdır. Kadınlarımız, toplumsal yaşamımızda ki çok önemli katkılarıyla, ülkemizin ilerlemesinde en önemli rolleri üstlenmiş ve üstlenmeye devam etmektedir. Hiç şüphesiz ki, daha güçlü bir Türkiye için, siz değerli kadınlarımızın katkısı, toplumsal yaşamda ki rollerinin arttırılması, gelişmemiz yolunda ki en önemli teminatımız olacaktır. Özellikle AK Parti iktidarlarımız döneminde, kadınlarımızın toplumsal yaşama katılımının arttırılması yönünde çok önemli adımlar atılmıştır. Kadın çalışanlarımızın hakları ve kendilerine uygulanan pozitif ayrımcılık hissedilir bir biçimde arttırılmıştır. Bugün birçok devlet kuruluşunun ve özel şirketlerin üst kademelerinde kadınlarımıza rastlamak bizleri mutlu etmektedir. Tabii ki bunlar yeterli değildir, kadınlarımızın topluma katkılarının arttırılması yolunda, yeni düzenlemeler yapılmaya her zaman devam edilecektir. Nesillere fedakarlığın ne demek olduğunu öğreten kadınlarımızın, aktif yaşam içerisinde ki rollerinin yükseltilmesi sonucunda, ülkemizin ve Çanakkale’mizin gerek ekonomik açıdan, gerekse maneviyat açısından çok daha iyi yerlere geleceğine dair büyük bir inanç taşımaktayım. Bu inançla, cefakar, fedakar, vefakar ve çalışkan bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, tüm hemşerilerime selam ve saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.
 
Sarıbaş`ın mesajı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutlayan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Dünyanın pek çok ülkesinde vatandaş dahi kabul edilmeyen kadınlar, Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşımızın en ön saflarında yer almıştır. Yüce Atatürk, daha Halk Fıkrası ve Cumhuriyet kurulmadan “Kadınlar Halk Fırkasının kurulmasını desteklemiştir. O tarihlerde Avrupa ve Amerika’da kadınların henüz seçme ve seçilme hakkı dahi yokken, 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu ardından 1934’de Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkını kazanarak, 1 Mart 1935 yılında TBMM’de 18 kadın milletvekili yer almıştır. Dünyada kadın siyasilerin öncüsü olmamıza karşın, 1950 li yıllardan günümüze, özellikle de AKP’nin iktidara geldiği yıllardan itibaren, ideolojik yaklaşımlar ve uygulamalarla, Kadınlarımız, Sosyal ve Siyasal yaşamdan yavaş- yavaş uzaklaştırılmıştır. Şimdi bu sürecin tersine çevrilmesi mümkündür. Şimdi kadınlarımızın eline çok önemli bir fırsat geçmiştir. 30 Mart 2014’de yapılacak Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve İl Genel Meclisi Üyeliği Seçimleri çok önemlidir. Kadınlarımızın önüne çıkan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Bu son fırsat olabilir. Yasama, yürütme ve yargı erkini eline geçiren bir diktatörün dize getirilmesi, yolsuzluk, hırsızlık ve vurgunculardan hesap sorulabilmesi için 30 Mart 2014 Yerel Seçimler çok önemlidir. Ülkemizin üzerine çöreklenmiş bu karabasanlardan kurtulmak, çocuklarımızın, aydınlık yarınlara kavuşmasının önündeki engelleri birer birer aşarak düzlüğe çıkmak için kadınlarımız var gücüyle çalışacaktır. Emekçi Kadınlarımızı mücadelelerinden dolayı şimdiden kutluyorum. Dün Bağımsızlık mücadelemizin en ön saflarında yer alıp, emperyalist ve onun işbirlikçilerini dize getiren kadınlarımız, bugün de aynı inanç ve kararlılıkla işbirlikçilerden hesap soracaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, eşit işe eşit ücret şiarı ile yola çıkan ve tüm dünyanın kabul etmek zorunda kaldığı Kadınlarımızın Mücadele Günü 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutluyor, Emekçi Kadınlarımızı en içten duygularımla selamlıyorum” diye konuştu.
 
Gökhan`ın mesajı
Her zaman olduğu gibi her 8 Mart`ta da kadınların önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kadının yeryüzündeki varlığının değeri, etkisi, enerjisi hayatın her alanına sızar ve sızdığı her çatlaktan yeni yaşamlar doğar. Kadının varoluşundan gelen güç ve denge, tüm evreni kucaklamaya yetecek sevgi ve merhamet dünyayı daha yaşanabilir kılmaktadır. Bu gücü görmezden gelip bastırmaya, susturmaya çalışmak, eve kapatmak, dövmek, öldürmek, satmak, yapanın kendi acizliğini örtebilmek için başvurduğu zavallı bir çabadır, toplumsal bir yaradır. Her 8 Mart`ta kadınlarımızın haklarına, çalışma koşullarına, anneliğine, kadınlığına bir kez daha dikkat çekiyor, her 8 Mart’ta yine eşitlik, yine adalet, yine kadına saygı diye sesimizi yükseltiyoruz. Yükseltiyoruz ama yaralarımız kanamaya ve gittikçe derinleşmeye devam ediyor. Ne acıdır ki ülkemiz neredeyse her güne yeni bir kadın cinayeti, kadın istismarı haberi ile uyanıyor ve kadına şiddet gittikçe çoğalıyor. Özgürlüklere sahip çıkmayı, eşitliği yaşam felsefesi edinmiş insanlar olarak ülkemizde kadınlarımızın maruz kaldıkları şiddetten, toplumsal cinsiyet ayrımcılığından, cinsel istismarlardan, kadın cinayetlerinde ne yazık ki utanç duymaya devam ediyoruz. Dünya üzerindeki her kadının, güçlü sesini her yaşında, hiçbir dayatmaya maruz kalmadan özgürce haykırabildiği günler dileği ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.
 
Kutlu`nun mesajı
AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu ise; kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi: “Evrensel insan haklarının ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçası olan kadın haklarının sağlanması yolunda yapılan çalışmaların simgesi olan 8 Mart, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti`nin odak noktasında yer alan kadınlarımız, üstlendikleri misyonu yaşatma görevini, ülkenin yaşadığı problemlerin birinci derecede muhatabı olmalarına rağmen hiçbir fedakarlıktan çekinmeden yerine getirmiş; modern ve çağdaş Türkiye`nin oluşmasında söz sahibi olmuşlardır. Ülkemizde de artık kadınlarımız hem kamu sektöründe hem de özel sektörde önemli misyonlar üstlenmiştir. Özellikle son dönemde hükümetimiz de kadınları siyasi hayatta görmek için birçok çaba göstermiştir. AK Parti hükümeti kadınların yönetime katılmasını istemekte ve bununla ilgili çalışmalar yapmaktadır. Kadınlarımızın sadece aile hayatında değil, iş hayatında, toplum hayatında, sosyal hayatta, siyasette, sporda daha sayamadığım pek çok alanda kritik noktalarda da etkin görevler üstlendiklerini gururla görmekteyiz. Kadınlarımız, bugün bu görevlerini ülkemizin daha da gelişmesi, refah ve mutluluğu için sürdürmeye devam ettirmekte ve yetiştirdikleri nesillerle de ülkemizin geleceğinin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu vesile ile anne, eş ve kardeş gibi birçok rolü bünyesinde barındıran kadınlarımızın; her geçen gün daha eğitimli, sorgulayan, üretime ve yönetime aktif bir şekilde katılan bireyler olmaları temennisiyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini dilerim.”
 
Karagöz`ün mesajı
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise; “8 Mart tarihi tüm dünyada, Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kabul edilmiştir. 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü, tüm dünyada, kadınların eşitlik, kalkınma, barış özlemlerini, isteklerini dile getirdikleri, birlik ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Bugün, tüm dünyada, kadın insan hakları kavramı, insan haklarının ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Ülkemizin 1924 yılında eğitimi tek sistem, tek çatı altında toplayan tevhidi tedrisat kanunuyla, 1925 yılında kılık kıyafet kanunuyla, 1926 yılında yasalaşan medeni kanunuyla, 1934 yılında yasalaşan seçme ve seçilme kanunlarıyla kısa sürede kadın hakları açısından dünyanın en ileri ülkeleri arasına girmiştir. Cumhuriyet ile birlikte Türk kadını kimlik, kişilik kazanmış ve yurttaş olmuştur. Kadın haklarındaki kazanımların, demokratikleşme sürecini hazırladığını, üretken ve yaratıcı güçleriyle kamusal alana, üretime, yönetime ve yaşamın tüm alanlarına katılma olanağına kavuşan kadınların, toplumsal gelişime ve çağdaşlaşma çabalarına etkin bir rol üstlenmiştir. Demokrasi, laiklik ilkemiz ve kadın–erkek eşitliği vazgeçilmez bir unsurumuzdur. Türk kadınımızın bu önemli gününü kutlar, ulu önderin ışığında, CHP bayrağı altında çağdaş ve uygarlık yolunda sevgi, barış, özgür, bağımsız ve demokratik bir yaşam sürmesini dilerim” dedi.
 
Uslan`ın mesajı
DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan; “Öncelikle Çanakkale’de, Türkiye’de ve tüm dünyada çalışma hayatında olsun özel hayatında olsun ezilen, şiddet gören, taciz edilen, ekmek kavgasında hayata tutunma mücadelesinde geri planda bırakılan ve küçümsenen tüm emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak istiyorum” dedi. Uslan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz emekçilerin hak mücadelesinde önem arz eden iki özel günden biri 1 Mayıs, biri de 8 Mart’tır. Hemen yanı başımızda şehir merkezine 20 km. mesafedeki köyde buzdolabının ne olduğunu bilmeyen, fırından habersiz, kocası kahvede oturup okey oynarken sırtında onlarca kiloluk odunu, bahçesinden topladığı ürünü evine götürme derdinde olan çilekeş kadınlarımızın günüdür bugün… Asgari ücreti bile göremeden, köle gibi çalışıp evinin ekonomisine biraz daha destek olabilmeye çalışan, ama yine de yaranamasa da çocuklarının geleceğine umut bağlamış annelerin günüdür bugün. Kadın ruhunun ve kadın bedeninin tüm hassasiyetlerinden bihaber, yaşamı paylaştığı erkek kitlesinin despot zulümleri karşısında mutsuzluklarını mutluluk gibi göstermeye çalışan kadınlarımızın günüdür bugün. Toplumsal yara haline gelen kadın erkek eşitsizliğinin, her alanda anlayışsız ve hoşgörüsüz bir kültür egemenliğinin altında ezilmişliğin sembolüdür bugün. Onlarca değil binlerce sorunu var iken yine de ayakta durmaya çalışan kadınların, kadınlarımızın gerçek birer emekçi olduğundan kim şüphe duyabilir ki böyle bir tablo da… Bu sebepledir ki Devrimci geleneğimizin de özünde var olan kadına saygının daha da yüceldiği bu günü Konfederasyonumuz adına kutlamak ve tüm kadınlarımıza eşit bakış açısıyla sahip çıktığımızı belirterek onların sorunlarına ortak olduğumuzu ve çözüm için kadrolarımızdaki kadın emekçilerle var olduğumuzu bir kez daha duyurmak istiyorum.”
 
Çavdar`ın mesajı
Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar ise; “Hakları için mücadele eden çalışan kadınların, yaşadığı büyük bir facianın yıl dönümünü, ne yazık ki bu senede 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kadına yönelik mobbing, şiddet ve cinayetlerin artarak sürdüğü bir ortamda karşılıyoruz. Böyle bir ortamın olması, kadına yönelik şiddette alınan önlemlerin ve yapılan yasal düzenlemelerin yetersiz kaldığının da göstergesidir. Ülkemiz neredeyse her yeni güne dört bir tarafından kadınların feryadı ile başlamaktadır. Hâlbuki bizim medeniyetimiz annenin ayaklarının altına cenneti koyan, ülke yönetiminde Hakanın yanında Hatuna da yer veren bir medeniyettir. Böyle bir kökten gelen, böyle bir medeniyetten beslenen bir toplumda bugün kadınların içinde bulundukları hal gerçekten bizim için çok acıdır. Biz ülkemizi ve milletimize bunun yakışmadığını düşünüyor ve toplumda kadına bakışın ve kadın algısının medeniyetimizle örtüşerek yeniden ortaya konulması gerektiğini düşünüyoruz. Siyasetçilerden, iş dünyasına, yöneticilerden sokaktaki vatandaşa kadar herkesin üstüne düşen görevler olduğuna inanıyor ve herkesin sorumluluğunu yeterince getirmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu anlamda kamuda çalışan kadınların sorunlarının çözümü ve yaşadığı sıkıntıların giderilmesi içinde idarecileri ve hükümeti uyarıyoruz” şeklinde konuştu.
Paylaş