“Dün Erdal’ı öldürenler, bugün Berkin’i öldürüyor”

1980 askeri darbesinin ardından, 13 Aralık tarihinde yaşı büyütülerek idam edilen dönemin devrimci gençlerinden Erdal Eren, Türkiye`nin birçok yerinde olduğu gibi Çanakkale`de de anıldı. Saat Kulesi Meydanı`nda düzenlenen anmada konuşan Emek Gençliği`nden Orhun İlhan, “Erdal’ı 17sinde yaşını büyüterek öldürenler, bugün Berkin’i ekmek almaya giderken öldürüyor. Dün 17 yaşında Erdal’ı asanlar bugün Uğur’u Ceylan’ı Medeni’yi öldürüyor” dedi.

754
 
 
1980 askeri darbesinin ardından sıkıyönetim mahkemesince idam edilen Erdal Eren, mezarı başında olduğu gibi Çanakkale`de de anıldı. Emek Gençliği`nin Saat Kulesi Meydanı`nda düzenlenen anma programına Belediye Başkanvekili Rebiye Ünüvar, Emek Partisi İl Başkanı Erol Ercan Adsız, Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk, gazetemiz yazarları Sermet Atadinç ve Ensar İlyasoğlu ile Emek Partisi ve Emek Gençliği üyeleri katıldı. Saygı duruşunun ardından başlayan anmada konuşmayı Emek Gençliği adına Orhun İlhan yaptı. “Bugün Erdal’ın katledilmesinin 34. Yıldönümü. Egemenler; ilericileri, devrimcileri, sosyalistleri, kardeşlerimizi, yoldaşlarımızı asarak; içimizdeki umudun, gerçeğin ateşini köreltebileceklerini, söndürebileceklerini düşünüyorlardı” diyen İlhan, “Ama unuttukları şey, halkların vicdanının er ya da gec kendilerini tarihin çöplüğüne göndereceğiydi. Erdal’ın haksız hüküm giymesine sebep olan olayın gerçekleştiği gün, Erdal ile aynı safta mücadele veren devrimci gençlerden Sinan Süner’in katledilmesini protesto etmek için toplanan kitle ile polis arasında çatışma çıktı. Çatışma esnasında jandarma kurşunuyla vurulan inzibat er Zekeriya Önge yaşamını yitirdi. Faşist, komplocu zihniyet bu olayın üzerine bir suçlu aradı ve gençliğinin bütün enerjisini, halkının mücadelesine adayan, devrimci olan bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi veren Erdal Eren’i seçti. Duruşmalar sonrasında mahkemece yaşı büyütülerek idam cezasına çarptırıldı. Daha 17 yaşında sistemin korktuğu ve katlederek düşüncelerini, mücadele ruhunu öldürebileceğini düşündüğü bir gençti Erdal. O ise yürüdü cellatlarının üstüne kuşandı umudunu, son ana kadar devrim ve sosyalizm davasını savundu” şeklinde konuştu.
 
 
“Erdal`ın mücadelesi işçi grevlerinde, çevre direnişlerinde yaşatılıyor”
“Erdal`ı 17sinde yaşını büyüterek öldürenler, bugün Berkin’i ekmek almaya giderken öldürüyor” diyen İlhan, “Dün 17 yaşında Erdal’ı asanlar bugün Uğur’u Ceylan’ı Medeni’yi öldürüyor. Samimiyetsiz söylemlerle darbelerle hesaplaşacağını söyleyen iktidar, darbelerin oluşturduğu YÖK gibi seçim barajı gibi gerici oluşumları kaldırılmak bir yana dursun onlardan nemalanıyor ve seçim zamanı propaganda malzemesi yaparak halkları kandırmaya çalışıyor. İktidar, daha dün Kobane protestolarında kan gölüne çevirdiği, sokağa çıkma yasağı ilan ettiği kentlerin hesabını vermelidir. 12 Eylül zihniyetini tarihte değil kendisinde aramalıdır. Çünkü kendisi 12 Eylül zihniyetinin ta kendisidir. Bugün Erdal’ın mücadelesi Kazdağlarında, Yırcada, Munzurda, Hasankeyfte, işçi havzalarında, fabrikalarda, Gezide, Kobanede, Soma ve Ermenek’te katledilen işçilerin yanında, Ülker direnişinde, insanların talepleriyle birleştiği her yerde bizler tarafından yaşatılıyor ve yaşatılacak. Sizler ise Aksaraylarınızda, gökdelenlerinizde geleceğini çaldığınız gençlerin, ekmek almaya giderken 14 yaşında katletdiğiniz Berkin’in, Ali ismail’in, Ethem’in, Roboskinin, Reyhanlının, Somanın, emperyalist savaş politikalarınızın, kadın düşmanlığınızın, alevi düşmanlığınızın, çevre katliamlarınızın, gerici eğitim politikalarınızın hesabını tek tek vereceksiniz. Halkın büyük çoğunluğu açlık ve yoksulluk sınırında yaşarken; O bin odalı sarayınız saltanatınız size dar gelecek. Kokuşmuş düzeniniz, meşruluğunu kaybetmiştir. Katlettiğiniz, zulmü reva gördüğünüz bu halkın evlatlarına hesap vereceğiniz günler yakındır” ifadelerini kullandı.
 
“Erdal`ın geleneğini attığımız her adımda yaşatacağız”
“Gençleri, çocukları katledenler 17 yaşındaki Erdal’ı idam edenler bizlerden, umutlarımızdan, devrim ve sosyalizm davamızdan korkuyorlar” diyen İlhan, açıklamasını “Biz emek gençliği olarak halkın çıkarları için, bağımsızlık ve sosyalizm için her zaman bu meydanlarda, mücadele alanlarında olacağız. Gündüzlerinde sömürülmeyen gecelerinde aç yatılmayan bir dünya için mücadelemiz bir adım bile geri düşmeyecek. Erdal’ın, Deniz’in geleneğini attığımız her adımda kurduğumuz her düşte yaşatacağız. Türk Kürt her milletten insan burada işte. Sizler tarihin çöplüğünde, Erdal ise halkların vicdanında kurduğu en güzel düşte. Halkların, kimliklerin, inançların ve dillerin tam hak eşitliği için en geniş cepheyle; bütün emekçileri, ezilenleri, kadınları, gençleri mücadele etmeye çağırıyoruz. Faşizme ölüm halka hürriyet” sözleri ile tamamladı.
Paylaş