“Doğayı yok edenlerden hayır gelmez”

7-8-9 Kasım tarihlerini kapsayan ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planı Çalıştayı`nın ikinci gününde Biga, Karabiga ve Ayvalık ziyaret edildi. Balıkesir Milletvekili Ahmet Gümüş, “Doğayı yok ederek kalkınma olmaz, doğayı yok edenlerden hayır gelmez” ifadelerini kullandı.

471
Biga ve Karabiga`da incelemelerde bulunan CHP heyeti bölgeyle ilgili planlara ilişkin bilgiler aldılar. Çanakkale`nin özellikle bu bölgesinin topraklarının son derece verimli olduğuna dikkat çeken Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, bu topraklarda yapılan planların buradaki halka ve kurumlara danışılmadan yapılmasının büyük bir hata olduğunu ifade etti. Demokrasinin ancak halkın siyasi süreçlere ve karar alma mekanizmalarına katılması ile mümkün olabileceğini ekledi. CHP`nin çalıştayında Biga ve Karabiga ilçelerinde ziyaretlerde bulunan heyetin yaptığı görüşmelerde Biga ve Karabiga`da 15 tane yeni termik santral projesi olduğu bilgisi alındı. Yapılmak istenen bu yeni termik santrallerin ithal kömürle çalışacağı ve yeni yapılan planlar çerçevesinde faaliyete geçirilmek istendiği belirtildi. Balıkesir vekili Gümüş, “iki gündür bölgede çalıştayımız sürüyor. Genel olarak şunu ifade edebilirim ki Türkiye`nin doğa olarak en güzel coğrafi bölgelerinde geziyoruz. Irmaklar, şelaleler, ormanlar, deniz, yabani hayvanlar... Kısacası doğa muazzam. Bu muazzam doğa şimdi hükümetin rant tehdidi altında. Bölgenin ihtiyaçlarının çok ötesinde bir sanayi modeli ile bölgeye tüm ülkenin sanayisi yığılmaya çalışılıyor. Ekonominizi büyütebilirsiniz ama bu büyümeyi insanların çağdaş bir şekilde paylaşabileceği bir kalkınma modeli geliştirip, insanı merkeze almazsanız o zaman orası bir rantiye ekonomisine döner. Vatandaş süreçlerin içinde olacak, haberdar olacak ve denetleyici bir sigorta görevi görecek. Siyaset bir hata ediyorsa dur diyecek. Olması gereken katılımcı kalkınma modeli bu iken hükümet tam tersini yaparak halktan bilgileri gizleyerek hareket ediyor. Bu durumda hükümetin yapması gereken bilgilendirmeyi bu çalıştayla biz yapıyoruz. Şu anki planda yer alan çalışmaların hayata geçmesi durumunda Balıkesir ve Çanakkale`de bölge insanı dışlanacaktır. Büyük yatırımlar yabancı nüfus çekecek ve çok hızlı değişen sosyal yapı problemlere neden olacaktır."
 
“Doğayı yok ederek kalkınma olmaz”
Gümüş açıklamasında “Yapılan yatırımların boyutu kadar seçilen yerler de çok önemlidir. Manyas Kuş Gölü`ne uçan göçebe kuşların bir istasyon noktası var. Tam Gönen çayının bir kolunda durup su içiyor ve yollarına devam ediyorlar. Şimdi siz Bandırma`da 4 bin 800 hektarlık devasa bir sanayi bölgesini getirip bu göçebe kuşların istasyon alanlarının tam önüne koyacaksınız. Erdek, bütün Akdeniz bölgesi balıklarının üreme merkezi. Bu bölgede denizi kirletmek demek bu bölgenin florasını ve faunasını yok etmek demek. Doğayı yok ederek kalkınma olmaz. Doğayı yok edenlerden hayır gelmez. Toprağı, suyu zehirleyenler bu ülkeye bir şey veremez, kazandıramazlar."
Paylaş