ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede, ÇTSO Yönetim Kurulu’ndan Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Özkurnaz, Mustafa Kansu ve Selçuk Semizoğlu ile Genel Sekreter Sema Sandal yer aldılar. Yapılan görüşmede, Tuncay Özkan, Çanakkale’de yabancılara mülk satışında yasal düzenleme gerektiğini belirterek, madenlerin kontrollü ve mevzuata uygun bir biçimde işletilmesinin de doğru olacağını ifade etti. ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, konuklara Kongre ve Fuar Merkezi’ni gezdirdikten sonra yapılan görüşmede ÇTSO hakkında bilgi verdi. 6 bin üyesi ile sanayi ve ticaretin hizmetinde olan ve Çanakkale’nin gelişimi için önemli projeler gerçekleştiren ÇTSO’nun 100. Yıl için hazırladığı Games of Troy ve Su Gösterileri Sistemi projeleri hakkında bilgi aktardı. ÇTSO Ar-Ge Merkezi konusunda da bilgi aktaran Aydoğan, “İleri teknoloji ile Çanakkale’ye yeni bir ufuk açacak ikinci Ar-Ge Merkezi’ni de yapmayı, ayrıca, Ezine’ye bir Gıda İhtisas OSB, Çan’da da Dr. İbrahim Bodur OSB’ni kurmayı planlıyoruz” dedi.
ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, ayrıca kiosklar, ÇTSO Çanakkale Evi, Piri Reis Müzesi, Çanakkale Yat Limanı, Kruvaziyer İskelesi ve Lapseki Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı gibi ÇTSO projeleri hakkında da bilgi aktardı ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın “ilklerin odası” olduğunu vurguladı. CHP Parti Meclisi Üyesi Tuncay Özkan ise, ÇTSO’nun projelerinden ve Kongre Fuar Merkezi’nden çok etkilendiğini belirterek, “Burada büyük bir birikim gördüm. CHP olarak, Türkiye’nin sanayi ve ticaret birikiminin önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyoruz. Sanayi ve ticaret odaları olarak sizin de buna yapacağınız katkılar, sadece bulunduğunuz yerin değil, Türkiye’nin de birikimine katkı sağlayacaktır. Örneğin vergi adaletinin önündeki engelleri kaldırma mücadelemizde sizleri de görmek istiyoruz. Eğer iktidara gelirsek ve bizim dönemimizde de böyle bir engel çıkarsa, iş adamları olarak bizim de yakamıza yapışın” diye konuştu. ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Semizoğlu ise, Çanakkaleli işadamları olarak yabancılara konut satışı ve kontrollü olmak şartıyla Kaz Dağları’nda dahi madencilik yatırımlarına izin verilmesi yönünde isteklerinin bulunduğunu söyledi.
Selçuk Semizoğlu, “Çanakkale’de yabancılara mülk satışı konusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Örneğin İstanbul’da yabancılara konut satışı serbest, yoğun bir konut talebi olan Araplara 15 gün içinde Valilikten alınan bir izinle konut satış işlemleri tamamlanabiliyor. Aynı durumun Çanakkale’de de geçerli olması, kent ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bir başka husus da, Çanakkale’de madencilik yatırımlarına kontrollü bir biçimde izin verilmesi gerekliliğidir. Biz, bir şeye kısmen engeller koyduğumuzda, tamamen engelleme olarak algılanıyor. Oysa bu tür yeraltı zenginliklerimizi ekonomiye kazandıracak yatırımlara, kontrollü ve yasal çerçeveye uygun bir biçimde izin verilmelidir. Kimse, siyanür kullanılmasını, su kaynaklarımızın kirlenmesini, çoluğunun çocuğunun zehirlenmesini istemez. Ancak, mevzuat çerçevesinde ve sıkı denetimle madencilik yatırımlarının önü açılabilir. İşin doğrusu muhakkak vardır. Madenler konusunda her şeye karşıyız anlayışı doğru değildir” diye konuştu. Selçuk Semizoğlu, ayrıca binası, personeli mevcut olan ve kapatılmış olan Orman Bölge Müdürlüğü’nün tekrar açılması gerektiğini belirtti ve bu konuda destek istedi. CHP Parti Meclisi Üyesi Tuncay Özkan da, demokrasilerde her şeyin yasak edilmesinin doğru olmadığı gibi yabancılara konut satışında ve madencilik konusunda, ekonomide de yasak anlayışının doğru olmayacağını belirterek, “Madenlerin kontrollü ve mevzuata uygun bir biçimde işletilmesi doğru olacaktır. Ticaret ve sanayideki kısıtlamalar kaldırılmalıdır” dedi. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da, Meclis’te Çanakkale’de yabancılara mülk satışı konusunda yasa teklifi verdiklerini ifade ederken, milletvekili Ali Sarıbaş da yatırımların planlama ve koruma ile birlikte yapılabileceğini kaydetti.