“Çözüm önerilerimizi dikkate alın”

Çanakkale Tabip Odası`na bağlı hekimler, acil nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Devlet Hastanesi Başhekimlik binası önünde toplanan hekimler, aile hekimlerine uygulanan acil nöbetleri protesto etti.

1383
 
 
Çanakkale Tabip Odası`nın önderliğinde düzenlenen ve SES Çanakkale Şubesi, aile hekimi temsilcileri ile hastane uzman hekimlerinin destek verdiği basın açıklamasında konuşan Çanakkale Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. İlhan Pirinçciler; “Ülkemizde sağlık hizmetlerinde son günlerde çok ciddi bir kaos yaşanmaktadır. Ancak bu kaos yaklaşık 12 yıldır yaşadığımız dönüşümün sonucudur. Ülkemizde bu dönemde iktidara hâkim olan siyasi irade kararlı bir şekilde Sağlıkta Dönüşümü uygulamış ve halktan da bu konuda destek almıştır. Ancak başından beri halkın ihtiyaçlarını düşünmeden, uluslararası finans kuruluşlarının emirlerini yerine getiren Sağlıkta Dönüşüm Programı artık iflas etmiş noktadadır” dedi.
 
 
“Bu bir çözüm değildir”
“Sağlık sisteminin dinamikleri düşünülmeden, anlaşılamadan, halkın ihtiyaçları yerine uluslararası örgütlerin isteklerini yerine getiren bu sistem hastanelerin acil servislerini işletemez duruma gelmiştir” diyen Pirinçciler; “Birçok ilçede hastane acillerindeki doktor sorunu aile hekimleri ya da uzman hekimlerle çözümlenmeye çalışılmaktadır. Ancak bu bir çözüm değildir. Sadece var olan sorunu geçiştirmeye yönelik olabilecek ve geçici bile olamayacak bir çözüm arayışıdır. Acil servis sağlık hizmetlerinin dinamikleri gözetilmeden yapılmaya çalışan bu uygulama gelecekte başka sorunları da beraberinde getirebilecektir. Biz hekimler mesleğimizin bize sunduğu müdahale sınırlarını çok iyi biliyoruz. Sorunlara geçici çözümler bulmak amacıyla acil servislere aile hekimi ya da uzman görevlendirmek, halkımızın sağlığını öncelemeyen bir sağlık hizmeti anlayışının ürünüdür. Böyle bir çözümün acil sağlık hizmetine ihtiyacı olan halkımız için de sorun yaratabilme potansiyeli bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetleri içinde aile hekimliği, yataklı tedavi hizmetleri içinde uzman hekimlik ayrı ayrı sunulması gereken hizmet alanlarıdır. Acil servis hizmetleri ise bu konuda tecrübeli, yetkili, eğitimli, donanımlı bir kadro tarafından sunulmalıdır. Bu nedenle acilen acil servis sağlık hizmetlerine yönelik olarak hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli kadrolarının acilen oluşturulmaya ihtiyaç vardır. Burada çalışacak tüm personele çalıştıkları yerin yoğunluk ve stresine paralel olarak özendirici mali tedbirler alınmalıdır. Bu nedenle de yeni mezun hekimlerin Çanakkale ilinde çalışmaya özendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı, eksik varsa Sağlık Bakanlığından kadro talep edilmeli, acil servislerde çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik önlemler acilen alınmalıdır. Aksi takdirde hem hekimlerimiz, hem de halkımız zarar görecektir” şeklinde konuştu.
 
“Sağlıkta Dönüşüm Sistemi kaos yumağına dönmüştür”
Sağlıkta Dönüşüm Sistemi`nin kaos yumağına döndüğünü kaydeden Pirinçciler; “Çanakkale Tabip Odası olarak bugün en azından yerelde bu sorunun çözümüne katkı sunmak, aile hekimleri ile uzmanların arasında bir çatışma ortamı yaratılmasını engellemek amacıyla Genel Sekreter ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ile görüşme talep ettik. Çanakkale Tabip Odası olarak kendimizi halkımızın nitelikli acil sağlık hizmetleri almasından da sorumlu hissederek önerimiz, Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği tarafından acil servislerde hizmet sunacak personelin özendirilmesine yönelik mali tedbirlerin acilen alınmasıdır. Bu konunun ülkemizde örnekleri vardır. İlçelerdeki acil nöbetleri ilçede bulunan doktor havuzundan ya da en yakın ilçeden sağlanmaya çalışılmalı ve personelin o bölgeye ulaşımı yine Kamu Hastaneleri Birliği’nin sorumluluğu altında olmalıdır. Ancak bunlar geçici çözümlerdir. Sorun Sağlıkta Dönüşüm Sisteminde yatmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Sistemi kaos yumağına dönmüştür. Sistem sağlık sorunlarını çözememekte ve sağlık çalışanlarını mutsuz etmektedir. Bu durumun göz önünde bulundurulmasını ve dönüşüm programının askıya alınmasını, sağlık sisteminin tüm taraflarının katıldığı bir platformda tekrar gözden geçirilmesi ve bu esnada önceki deneyimlerden de yararlanılmasını talep ediyoruz. Çözüm önerilerimizi iletmek üzere yapacağımız görüşmelerin dikkate alınmasını ve ivedilikle uygulamaya koyulmasını umut etmekteyiz” dedi. Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güleda Erensoy ise, ilçelerde yaşanan doktor sıkıntısına dikkat çekti.
Paylaş