“ÇOMÜ Rektörü ya sorunu çöz ya istifa et!

Sosyal İş Sendikası, ÇOMÜ’de yaşanan işçi kıyımlarının devam etmesiyle birlikte ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’e açık çağrı yaptı. ÇOMÜ’de Mart ayı başında 36 işçinin işe geri başlatılması talebine yanıt verilmediği gibi 4 işçinin daha işten çıkarıldığını belirten Sosyal İş Sendikası yetkilileri, tüm çağrıları yanıtsız bırakan ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’e sert çıkış yaparak; “ÇOMÜ rektörü ya sorunu çöz ya da istifa et” dedi.

855
Öte yandan ÇOMÜ’de işçilerin mağduriyetine yol açan işçi kıyımlarını başından beri takip eden Sosyal İş Sendikası, kalp krizi geçirdikten sonra hayatını kaybeden gazeteci Mustafa Sezek’in eşi olan ve Ezine Meslek Yüksekokulu’nda taşeron işçi iken işten çıkarılan Arzu Sezek’e, daha önce işten atılan işçiler ile birlikte bir taziye ziyareti gerçekleştirdi.
 
ÇOMÜ’de Mart ayı başında 36 işçinin işe geri başlatılması talebine yanıt verilmediği gibi 4 işçinin daha işten çıkarıldığını belirten Sosyal İş Sendikası yetkilileri, tüm çağrıları yanıtsız bırakan ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’e sert çıkış yaparak; “ÇOMÜ rektörü ya sorunu çöz ya da istifa et” dedi. 
 
4 işçinin daha Üniversite Rektörlüğü’nün talimatıyla işinden ve ekmeğinden edildiğini ifade eden yetkililer; “Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nde taşeron şirket bünyesinde çalışan 36 işçi Üniversite Rektörlüğü’nün talimatı doğrultusunda 2012 yılı başında, hiçbir gerekçe gösterilmeden, haksız, hukuka aykırı ve keyfi bir biçimde işten çıkarılmıştır. Sendikamız ve üyeleri, 36 işçinin işe geri alınması için iki aydır, yoğun çaba göstermektedir. Sosyal-İş Sendikası, üyeleri, işten atılan işçiler, Çanakkale kamuoyu, ÇOMÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de desteğiyle gerek kent meydanlarında gerek Üniversite içinde defalarca eylem ve basın açıklaması yapmış, işten atılan üyeleri için işe iade davası açmış, gerek yerel gerek ulusal kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmiş, sorunla ilgili olarak Çanakkale Milletvekillerine dosya sunmuş, ulusal çapta bir imza kampanyası başlatmıştır.
 
Çanakkalelilerin verdiği destek ve Çanakkale yerel basınının sergilediği örnek gazetecilik pratiği neticesinde, 36 işçinin işten çıkarılması konusu Çanakkale kamuoyunun birincil gündemlerinden biri haline gelmiş, “İşçiler işe geri alınsın” talebi Çanakkale kamuoyuna mal olmuştur. Ancak tüm çözüm çağrıları yanıtsız kalmıştır.  Mart ayı başında 36 işçinin işe geri başlatılması talebine yanıt verilmediği gibi 4 işçi daha işten çıkarılmıştır. Yangına körükle gidilmiş, 4 işçi daha Üniversite Rektörlüğü’nün talimatı ile işinden ve ekmeğinden edilmiştir. Ancak bu sefer, bu haksız ve hukuksuz uygulama yol açabileceği en kötü sonuçla neticelenmiştir” dediler.
 
Sendikadan Sezek ailesine taziye ziyareti
ÇOMÜ’de işçilerin mağduriyetine yol açan işçi kıyımlarını başından beri takip eden Sosyal İş Sendikası, kalp krizi geçirdikten sonra hayatını kaybeden gazeteci Mustafa Sezek’in eşi olan ve Ezine Meslek Yüksekokulu’nda taşeron işçi iken işten çıkarılan Arzu Sezek’e, daha önce işten atılan işçiler ile birlikte bir taziye ziyareti gerçekleştirdi. Can alan taşeron sisteminin Arzu Sezek’in yalnızca işini değil eşini de kaybetmesine yol açtığını kaydeden sendika yetkilileri; “Mart ayı başında işten çıkarılan işçilerden biri olan Arzu Sezek’in eşi Mustafa Sezek, eşinin işten çıkarıldığı haberini aldıktan sonra, kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Bu acı haber, bir başka acı olayı tetiklemiş, başarılı gazeteci Mustafa Sezek, hayata gözlerini yummuştur. Taşeron sistemi, can almış, Arzu Sezek’in yalnızca işini değil eşini de kaybetmesine yol açmıştır. Yaşanan acıyı kelimelerle ifade etmek mümkün değildir. Mustafa Sezek’in eşi Arzu Sezek’e, kızları İpek Sezek ve Denizce Sezek’e, tüm yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz… Sendikamız üyesi işten atılan işçiler Arzu Sezek’e taziye ziyaretinde bulunmuş, desteklerini sunmuşlardır. Arzu Sezek, sendikamız üyesi değildir. Ancak Sosyal-İş Sendikası, bugüne kadar nasıl üyesi olsun olmasın, tüm işçilerin işe alınması için mücadele ettiyse, Arzu Sezek’e ve ailesine her türlü desteği sunmaya hazırdır. Herkes bilmelidir ki, Sezek ailesi yalnız değildir! Babasının onurlu mesleğini sürdüreceğini belirten İpek Sezek, ilk yazısında “Dimdik ayaktayım” demiştir. Sevgili İpeğin bu sözleri, onurlu mücadelemizin baş tacıdır. Dimdik ayaktayız ve ayakta olmaya devam edeceğiz!” dedi.
 
 
8 Mart’a işsiz giriyorlar
“Ya bu sorunu çözün, ya da istifa edin”
ÇOMÜ’de yaşanan işçi kıyımı nedeniyle 2’si hamile toplam 25 kadın işçi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne işsiz giriyor. İşten atılan 25 kadın nedeniyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün buruk bir şekilde karşılanacağını da vurgulayan sendika yetkilileri, mağduriyete neden olan ÇOMÜ Rektörlüğü’nü göreve davet etti. Benzer acı olayların yaşanmaması için işten atılan tüm işçilerin yeniden işe alınması için çağrı yapan sendika yetkilileri, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’i sorumluluğunun gereğini yapmaya davet etti.
 
Sorumluluğunun gereğini yapmaması halinde Laçiner’i istifaya davet eden sendika yetkilileri; şu şekilde konuştu: “Çalışma çağındaki her dört kadından yalnızca birinin istihdam edildiği, kadınların istihdam olanaklarının oldukça sınırlı olduğu, kadın istihdamında Dünya sıralamasında en sonlarda yer alan ülkemizde, 25 kadın işçi daha işsiz bırakılmıştır. Sosyal-İş Sendikası, bu yıl düzenlediği ya da içinde yer aldığı tüm 8 Mart etkinliklerini Arzu Sezek’in nezdinde ÇOMÜ’de işten çıkarılan 25 kadın işçiye ithaf etmektedir…  Son olarak, benzer acı olayların tekrarlanmaması için işten atılan tüm işçilerin acilen işe geri alınması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Rektörlüğü’nü bir kez daha göreve çağırıyoruz. Haksızlığa, adaletsizliğe ve hukuksuzluğa son verin, nasıl 40 işçinin işten atılması talimatını verdiyseniz, 40 işçinin derhal işe geri alınması talimatını verin. Aksi takdirde, bu sorun çözülene kadar, tüm işçiler işe geri dönene kadar var gücümüzle mücadele etmeye, sorunu Çanakkale ve Ülke gündeminde tutmaya devam edeceğiz.
 
Bir bilim kurumu olan üniversite, yaptığı bilimsel araştırmalar, yayınlar, kitaplar, konferanslar, etkinlikler ile kamuoyunda yer almalıdır. Derslerinde hak, hukuk, adalet, insan hakları anlatılan bir bilim yuvası, Üniversite yönetiminin uygulamaları sonucu haksızlıkla, hukuksuzlukla anılmak zorunda bırakılmaktadır. Çanakkale kamuoyunun ve üniversite bileşenlerinin ortak çağrısı buna artık bir son verilmesidir. Bu konuda birinci derecede sorumluluk Üniversite Rektörü Sedat Laçiner’dedir. Sayın Laçiner üniversitenin idaresindeki en yetkili kişidir. Rektör Sedat Laçiner’i artık sorumluluğunun gereğini yapmaya; eğer sorumluluğunun gereğini yapmayacaksa istifa etmeye davet ediyoruz. Çağrımız açık ve nettir.”
Paylaş