havadurum

“ÇOMÜ`nün uygulamaları, bilimsellikle çelişiyor”

ÇOMÜ`de yaşanan gelişmeler İnsan Hakları Derneği`nin de dikkatini çekti. İHD Başkanı Serpil Bayar, “ÇOMÜ`de planlı ve programlı bir şekilde baskı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle daha özgür, daha ilerici düşünen insanlara karşı sistematik bir baskı oluşturulduğunu görüyoruz” dedi. Bayar, bu uygulamaların bilisellikle bağdaşmadığına da dikkat çekti.

1018
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde (ÇOMÜ) başta işçilerin yürüttüğü hukuki mücadele, kitap okuyan akademisyenlerin açığa alınması ve soruşturmaları ile fidan dikimi yapan öğrencilerin soruşturma geçirmesi, okula alınmaması gibi uygulamalar İnsan Hakları Derneği`nin de gündemine geldi. İHD Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`ndeki başta işçiler olmak üzere, öğretim görevlileri ve öğrenciler hakkında soruşturmalar açıldığını, bazı akademisyenlerin açığa alındığını yerel basından takip ediyoruz” dedi. “Bu gelişmelerden haberdarız” açıklamasını yapan Bayar, “Bu durum her şeyden önce çok ürkütücüdür. Burada planlı, programlı bir şekilde yapılan bir baskı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle daha özgür, daha ilerici düşünen insanlara karşı sistematik bir baskı oluşturulduğunu görüyoruz. Bu durumun insan hakları, demokrasi, adalet ya da adına ne derseniz deyin, hiçbir kavrama sığmayan ilkel bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. İlimden, bilimden bahsedilen bir yere, bu yaşananlar hiçbir şekilde uymuyor. Bilimsel bakıyorsak eğer bu uygulamalarla kurumun var olma amacının çeliştiğini görürüz” ifadelerini kullandı.
 
“ÇOMÜ yönetimi kendisini tüketir”
“Tüm bu yaşanan gelişmelere karşılık, `bu bizim iç meselemiz` tarzında bir yaklaşım da söz konusu” diyen Bayar, “Bu söylemede katılmamız mümkün değildir. Böyle bir yerin, kent için böylesine önemli bir kurumun iç işleri olmamalı, şeffaf ve açık olmalı. Sonuçta orada öğrenciler yetiştiriliyor, oradaki öğrenciler geleceğe hazırlanıyor. Kapalı, baskıcı ve otoriter uygulamalar sadece ÇOMÜ`de değil hiçbir yerde olmamalı. Burada insanlar itiraz ederler, eleştire de bilirler, bunu doğal karşılamak gerektiğini düşünüyorum. Her insanın protesto etme hakkı vardır. Bu gerçekliklere karşı gelerek, her şeyden öte ÇOMÜ yönetimi kendisini tüketir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Rektörden görüşme talep edeceğiz”
Konuyla İHD Çanakkale Şubesi olarak yakından ilgilendiklerini ifade eden Bayar, “ÇOMÜ`de yaşanan gelişmeler ne yazık ki yeni gelişmeler değil. Çok uzun süredir var olan baskıcı bir yönetim durumu olduğunu gerek yazılı basından gerekse internet üzerinden karşılıklı yazılanlarla görebiliyoruz. Ancak bugüne kadar rektör ile birebir görüşmemiz olmadı. Biz İnsan Hakları Derneği olarak çalışma performansımız gereği ÇOMÜ Rektörü ile de görüşmemiz gerekiyor. Bu konuyu yönetim kurulumuzda konuştuk. Bu konuyla ilgili olarak bir randevu talebimiz olacaktır. Yanıt verildiği ölçüde uzun süredir devam eden okuma eylemlerine yönelik soruşturmalar, işçilerin yürüttüğü hukuki gelişmeler ve öğrencilere yönelik soruşturma süreci ile ilgili olarak görüşmemiz olacak” dedi. 
Paylaş