“Çocukların yaşadığı sorunlar artarak büyüyor”
Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Şennur Tarak, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yapığı basın açıklamasında, yapılan araştırmalar ve istatistiklerin çocukların yaşadığı sıkıntılarının boyutunu gözler önüne serdiğini söyledi.
Türkiye`de yaşayan çocukların büyük bir kısmının ya ekonomik sıkıntılardan dolayı çalıştığına dikkat çeken Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Şennur Tarak; “Çocuklarla ilgili olarak yapılan araştırmalar ve istatistikler de çocukların yaşadığı bu sıkıntıların boyutunu gözler önüne seriyor. Türkiye İstatistik Kurumu`nun 2013 Nisan ayında çocuk işgücüne ilişkin yayınladığı raporda, Türkiye`deki çocuk nüfusunun Aralık 2012 itibariyle 15 milyon 247 bin olduğuna yer verilirken, çalışan çocuk sayısının ise 893 bin olduğu bilgisine yer verildi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yayımlanan raporda dünyada 10 milyon çocuğun tehlikeli ve kimi zaman köleliğe varan şartlarda hizmetçi olarak çalıştırıldığı açıklanmıştır. Yılda 150 bin çocuğun cinsel istismara uğradığı, bunun ancak yüzde 20 civarındaki kısmının mahkemelere yansıdığı görülmektedir. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2011`de tam 40 bin çocuk taciz, tecavüz ve istismara uğramış. Çocuk istismarına karşı diğer ülke yasalarının düzenlediği cezalarla karşılaştırınca, Türkiye`deki ceza sürelerinin, standardın çok altında olduğu gözüküyor. Bu gerçekten insanı dehşete düşüren bir durum. Bunu önlemek için herkese görev düşmektedir” dedi.
“4+4+4 eğitim anlayışından vazgeçilmesi gerekiyor”
“Ülkemizde, çocukların sağlıklı, mutlu ve huzurlu yetişebilmeleri için eğitime bütçeden ayrılan payın daha da artırılması, 4+4+4 olarak bilinen okula başlama olgunluğuna erişmeden ilköğretime başlatılması yönündeki eğitim anlayışından da mutlaka vazgeçilmesi gerekmektedir” diyen Tarak; “Çocuk işçiliğinin önüne geçilmeli, çocuğun emeğinin, bedenin sömürülmesine engel olunacak her türlü yasal düzenleme uygulamaya geçirilmelidir. Her geçen gün daha fazla çocuğumuzun suça sürüklenmekte olduğu, Çanakkale de, Çocuk Koruma Kanunu`nda yer alan hükümlere işlerlik kazandırmak amacı ile çocukların yetişkinlerin yargılandığı Genel Mahkemelerde yargılanması uygulamasına da derhal son verilerek ilimizde Çocuk Mahkemesi`nin kurulması gerekmektedir. Artan çocuk istismarı suçları sebebi ile bir başka önemli husus, ceza yargılamasında `rıza` kavramının tekrar değerlendirilmesi gereğidir. Özellikle cinsel istismar suçunda mağdur olan çocuğun rızasının hiçbir şekilde var kabul edilemez.Mağdur rızasının bir takdiri indirim nedeni olarak değerlendirilmesine son verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de…1 milyon çocuk gelin var!”
Tarak açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Çocuğun tutuksuz yargılanması esas olmalıdır. Tutukluluk veya hükümlülük hallerinde çocuk, yetişkinlerden ayrı olarak ve yaşına uygun kurumlarda bulundurulmalıdır. Türkiye’de…1 milyon çocuk gelin var! Ülkemiz çocuklarının artarak büyüyen bir sorunu da kız çocuklarının çocuk yaşta evlendirilmeleridir. Çocuk Gelinler ve Anneler sorununun “Sağlık,Psikolojik ,Hukuksal,Sosyo-kültürel boyutlarının anlatılacağı, ÇOMÜ Kadın Araştırma Merkezi ve Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından `Çocuk Gelinler ve Anneler` konulu panel yapılacaktır. Baro Kadın Hakları Komisyonumuz Başkanı Av. Güneş Pehlivan konunun hukuksal boyutlarını hukukçu gözüyle değerlendirecektir. Panel Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesislerinde 25 KASIM 2013 Pazartesi günü saat 13:30 -15:00 arasında yapılacak olup, tüm duyarlı Çanakkale halkını panele davet ediyoruz. Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak, çocuk haklarının gelişim süreci ile ilgili her konuda çalışmalarımızı sürdürerek katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”