“Çocuklarımız kitap okusun”

Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından başlatılan kitap kamyanyası, Ağrı`nın Diyadin ilçesine bağlı Taşbasamak Köyü`ne ulaşacak. Bilindiği gibi bu köyde öğrenim gören 12 yaşındaki E.Y., kitap çaldığı iddiası ile, öğretmenlerinin yaptığı ileri sürülen baskı sonucu yaşamına son verdiği haberlere konu edilmiş ve tüm ülkeyi üzüntüye boğmuştu. Diyadin Belediyesi, E.Y, adına bir kütüphane oluşturacağını da açıklamıştı. Sosyal ve vicdani sorumlulukları gereği Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ise harekete geçerek, 10 Nisan tarihine kadar sürecek bir kitap toplama kampanyası başlattı.

438
Kampanya ile ilgili olarak yapılan açıklamada “Ülke çapında özellikle kız çocuklarının okumasını arttırmaya yönelik büyük ölçüde projeler bulunmaktayken, yaşanan bu durum; gelişmiş toplumlar yaratmak için çocuklarımızın aydınlanmasına destek vermek gerektiğini savunan bizleri derinden üzmüştür. Olayda adı geçen öğretmenler hakkında adli ve idari soruşturma başlatıl-mıştır. Tarafı olduğumuz Uluslararası Anlaş-malardan olan Çocuk Hakları Sözleşmesi ile devletimiz her çocuğun eğitim hakkının bulunduğunu ve eğitimin her çocuk için ulaşılabilir olmasını güvence altına almıştır. Bugün 12 yaşındaki Ebru`nun, okuduğu okulun kütüphanesinden kitap aldığı için ağır bir şekilde hırsızlıkla suçlanması; psikolojik, pedagojik ve insancıl yaklaşımdan yoksunluğun, çağdaş eğitim felsefesini ve çocuk haklarını içselleştirememenin bir göstergesidir” dendi.
 
Yapılan açıklamada, “P. N. Ovidius’un da dediği gibi `Gençlerini kitapla beslemeyen milletlerin, sonu acıdır.` Çanakkale Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak bu olayın takipçisi olacağız. Bunun yanında hem tepkimizi ortaya koymak hem de Ağrı’nın Diyadin İlçesine bağlı Taşbasamak Köyü’ndeki çocuklarımızın hiçbir tepkiyle karşılaşmadan rahatça kitap okuyabilmelerine bir nebze de olsa katkı sağlamak için ilimizde kitap kampanyası başlatma kararı almış bulunuyoruz. 10 Nisan 2015 tarihine kadar göndermek istediğiniz kitapları baromuza ulaştırmanızı rica ederiz. Toplanan kitaplar, dağıtım için iş birliği içinde çalıştığımız Ağrı Baro Başkanlığı’na gönderilecektir” dendi.
Paylaş