havadurum

“Çanakkale tarım sektöründe büyük bir sıçrama yaptı...”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, bir dizi ziyaret ve açılış için Çanakkale`ye geldi. Çanakkale ziyaretinde ilk olarak Vali Ahmet Çınar`ı makamında ziyaret eden Bakan Eker, burada basın mensuplarına kent ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Geçen 10 yıl içerisinde Çanakkale`nin tarım sektöründe çok büyük bir sıçrama yaptığını belirten Bakan Eker; bugüne kadar Çanakkale`de 23 bin çiftçinin 753 milyon liralık hibe desteği aldığını ve bu destekleri iyi değerlendirdiğini söyledi.

928
 
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Vali Ahmet Çınar`ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Çanakkale`nin tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Eker; tarihi, kültürü ve değerleri açısından önemli bir yer olan Çanakkale`nin kalkınması için hükümet olarak çaba içerisinde olduklarını söyledi. 10 yıl içerisinde Çanakkale`nin hayvancılık sektöründe çok büyük bir sıçrama yaptığını kaydeden Bakan Eker, Çanakkale`nin üreticisi ve yetiştiricisinin devletin verdiği imkanları ve destekleri iyi değerlendirdiğini ve bu nedenle kentteki üretimini de 850 milyon liralardan yaklaşık 3,5 milyar liraya çıkardığını vurguladı.
 
 
“Kentin tarım sektörünü ele alacağız”
Çanakkale`de tarım sektörünün bütün paydaşlarıyla birlikte bir toplantı yapacaklarını belirten Bakan Eker, bu toplantıda tarım ve hayvancılık sektörünün 5 yıl içerisinde daha çok kalkınması için izlenecek yol haritasını tartışacaklarını belirterek; “AK Parti döneminde Çanakkale`de alınan tedbirler ve uygulanan projeler ile tarım ve hayvancılıkta, kırsal kalkınmasındaki gelişmeleri gözden geçireceğiz. Tarım sektörünün bütün paydaşlarıyla birlikte önümüzdeki süreç ile ilgili tahminlerimizi ve yol haritamızı konuşacağız. Çanakkale`de bir ortak akıl toplantısı yapıyoruz. Bundan sonraki süreçteki gelişmeleri beraber tartışıyoruz ve konuşuyoruz. Tarım Bakanlığı`ndan ilgili bütün arkadaşlarımla birlikte sektör temsilcileriyle tarım sektörünü ele alacağız” dedi.
 
 
“Çanakkale`nin tarım sektöründe ciddi bir artış var”
Çanakkale`nin tarım sektöründe ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Bakan Eker; “Bütün Çanakkale çiftçilerinin tarım ve hayvancılıkta ürettiği toplam hasılası 2002 yılında 857 milyon lira civarında. Bunun 250 milyon lirası hayvansal üretimden alınıyor, 600 milyon lirası da bitkisel üretimden alınıyordu. Bu 2012 yılında 3,4 milyar Türk lirası. Yani 800 milyondan 3,4 milyar Türk lirasına çıktı. Bununda yaklaşık 2 milyarı bitkisel üretimden geliyor ve 1,5 milyar lirası da hayvancılıktan geliyor. Geçen 10 yıl içerisinde Çanakkale hayvancılıkta çok büyük bir sıçrama yaptı. %50 hibe destek verdiğimiz kırsal kalkınma var. Şu an 95 tane projede 14 milyon Türk lirası tutarındaki yatırımın yarısını hibe verdiğimiz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz var. 66 tane fabrika diyebileceğimiz tesise %50 hibe destek verdik ve tamamlandı. Onlar şu anda çalışıyor. Çanakkale`de hem istihdam yarattı hem de kentte üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesini sağladı. Kooperatiflerde ciddi bir gelişme var. Çok başarılı örnekler var. Çanakkale`de yaklaşık 27 tane Tarımsal Kalkınma Kooperatifi`ne 32 milyon Türk lirası hibe desteği verdik.
 
23 bin çiftçiye 753 milyon liralık hibe desteği
“23 bin çiftçi bugüne kadar Çanakkale`de 753 milyon liralık hibe desteği aldı” diyen Bakan Eker şu şekilde konuştu: “Bu önemli bir destek. Çanakkale`nin üreticisi ve yetiştiricisi devletimizin verdiği imkanları ve destekleri iyi değerlendirdi. Üretimini de 850 milyon liralardan yaklaşık 3,5 milyar liraya çıkarmak suretiyle bunu iyi değerlendirdi. Şimdi önümüzde bu defa yeni bir dönem için toplantı yapıyoruz. Bundan sonraki 5 yıl içerisinde biz Çanakkale`nin tarım ve hayvancılığını nereye taşıyacağız? Bunu masaya yatıracağız. Gelecekle ilgili bundan sonraki süreçte neler yapacağımızı tartışacağız ve bunları eylem planlarına dönüştüreceğiz. Uygulamasını takip edeceğiz. Çanakkale böylece tarım ve hayvancılık sektöründe kalkınmasında daha çok istifade etmiş olacak.” Çanakkale Valiliği ziyaretinin ardından AKP İl Başkanlığı`nı da ziyaret eden Bakan Eker, daha sonra Çan ilçesine geçerek Kalfaoğlu Et Entegre Tesisi`nin açılışını gerçekleştirdi. Çan İlçe Belediye Başkanlığı`nı da ziyaret eden Bakan Eker, Biga ilçesinde tarım sektörünün ele alındığı Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı`na katıldı. Toplantının ardından Bakan Eker, Biga ilçesinden ayrıldı.
Paylaş