havadurum

“Çanakkale Tabip Odası’ndan herkese!”

Çanakkale Tabip Odası`ndan dün yapılan açıklamada “Çanakkale Tabip Odası`ndan herkese!” başlığı altında yöneticilere, siyasilere ve vatandaşları uyarılarda bulunuldu. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi`nde bir araştırma görevlisinin hasta yakınları tarafından darp edilmesi hekimler arasında infial yarattı. Tabip Odası ise, “Eğer yöneticiler tarafından bu olay görmezden gelinirse, yakın gelecekte çok daha acı olaylara maruz kalmamız içten bile değildir” ifadeleri ile uyarılarda bulunuldu.

721
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesinin Kepez’deki bulunan hastanesinde Psikiyatri Polikliniğinde 24 Eylül tarihinde hasta muayenesi yapmakta olan Doç. Dr. Demet Güleç Öyeçkin, Araş. Gör. Dr. Atilla Gürgen ve eğitim amaçlı orada bulunan intörn doktorlardan oluşan ekip, bir hasta tarafından saldırıya uğradı, saldırıda Dr. Atilla Gürgen hasta tarafından darp edilerek yaralandı. Konuyla ilgili olarak dün Çanakkale Tabip Odası`ndan “Tarihi” bir açıklama yapılarak, siyasetçiden vatandaşa ve yöneticiye kadar herkese uyarılarda bulunuldu. Çanakkale Tabip odası Başkanı Hülya Görgün, “Olayı yaşayan arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarı ile hastanenin acil durumlardaki güvenlik önlemleri ile ilgili çok ciddi zafiyetler bulunmaktadır. Hekime saldırı sırasında çalışması gereken acil durum uyarı sistemleri ya yoktur ya da olay sırasında çalışmamıştır. Psikiyatri polikliniğinin fiziki koşulları personelin böyle bir durumda kendisini koruyabilecek ya da gerektiğinde kaçabilecek özellikte değildir. 24 Eylül tarihinde bir hekim arkadaşımızın yaralanması ile sonuçlanmış bu olay daha büyük acılar için bize bir uyarı niteliğindedir. Eğer yöneticiler tarafından bu olay görmezden gelinirse, yakın gelecekte çok daha acı olaylara maruz kalmamız içten bile değildir” ifadelerini kullandı.
 
“Yöneticileri uyarıyoruz”
“Uygulanan sağlık politikalarının bir yansıması da sağlık personeline yönelik şiddet olaylarının artması şeklinde olmuştur” diyen Dr. Görgün, “Artık her hafta ülkemizin bir yerlerinden hekim ya da sağlık personelinin saldırıya uğradığı haberleri gelmektedir. İşin kötüsü hepimizin bu haberleri normalleştirmeye başlamış olmasıdır. Hâlbuki bu olaylar, zaman zaman arkadaşlarımızı sonsuza kadar aramızdan almıştır. Lütfen sağlıkta şiddet ihtimalini sadece acı olaylardan sonra hatırlamayın. Biliyoruz bu olayları nedenlerini ve engelleyebilecek politikaları anlamıyorsunuz. Hiç olmazsa kurumunuzda güvenlik önlemlerini personelinizin hayatını koruyabilecek düzeye getirin. Poliklinikleri planlarken, onların kendine has özelliklerini görmezden gelmeyin. Ve önlemleri çoğunlukla olayları azaltmak ve yaralanmaları önlemek amacıyla alın” şeklinde konuştu.
 
“Siyasetçileri uyarıyoruz”
Görgün, siyasilere de sağlık çalışanlarının güvencesiz çalışma koşullarını hatırlatarak, “Ülkemizde uygulanan sağlık politikalarının akılla ve mantıkla açıklanabilir hiçbir tarafı yoktur. Özellikle son yıllarda sağlıktan para kazanmak amacıyla ürettiğiniz bu politikalar, zücaciye dükkanına girmiş fil misali her şeyi kıra döke ilerlemesi bir yana her gün bir hekim ya da sağlık personeli arkadaşımızı şiddete maruz kalmasına neden olmaktadır. Lütfen sağlık politikalarınızı gözden geçiriniz. Yardım isterseniz Türk Tabipleri Birliği çatısı altında mücadele eden hekimlerin birikimleri sizin için yeterli olacaktır” dedi.
 
Ve halka da uyarı
“Hekimler ve sağlık çalışanları sizin ve sevdiklerinizin sağlıklı bir dünyada yaşamak için vardırlar” diyen Görgün, halka yönelik çağrısında “Onlar küçük yaşlardan itibaren hayatlarını size yardım etmek amacıyla feda etmektedirler. Onlar sizin düşmanınız değildir. Bilakis size sağlık hizmeti sunmak için öğrenciliklerinden itibaren özel yaşamlarından fedakârlık ederek yaşamaktadırlar. Ayrıca Tıp Fakültelerinin amacı eğitimdir. Bu kurumlarda size hizmet edecek hekimler yetiştirilmektedir. Bu kuruma başvuran hastalarda bu hekimlerin yetişmesi için bulunmaktadır. Yoksa size hizmet sunacak hekimlerin varlığı nasıl sağlanacaktır? Lütfen hekimler ve sağlık personeline düşmanca davranmayın. Onlar hayatlarını size yardımcı olmak amacıyla harcıyorlar. Lütfen siz de onları birazcık anlayıp yardımcı olmaya çalışın. Hekiminize ve sağlık personelinize saldırmayın” dedi.
Paylaş