“Çanakkale sanayisi cezalandırılıyor...”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın teşvik sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısında Çanakkale’nin ekonomik sorunlarına ilişkin gündemin es geçilmesine CHP tepki verdi. 10 yıldan beri Çanakkale’ye hizmet getirmeyen AKP hükümetini eleştiren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan önemli açıklamalarda bulunarak Çanakkale’yi önemsemeyen AKP’ye tokat gibi bir yanıt verdi.

367
AKP hükümeti döneminde hiçbir alanda hizmet alamayan Çanakkale’nin bir çok konuda sorun yaşadığını belirten CHP’li vekiller Sarıbaş ile Soydan, teşvik sisteminde 2. bölgede yer alan Çanakkale sanayisinin cezalandırıldığını ifade ederken, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise Bakan Çağlayan’ın kentin sorunlarıyla ilgilenmesini önerdi...
 
“AKP Çanakkale’ye önem vermiyor”
Çanakkale’nin AKP döneminde hizmet almadığına dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, AKP ile birlikte Çanakkale’de kurulu olan fabrikaların kapandığını söyledi. AKP döneminde Çanakkale’nin gelişmeyi bir kenara bırakın, neredeyse il özelliğini kaybetmek üzere olduğunu dile getiren Soydan; “Bir Bakan Çanakkale’ye gelip, Çanakkale ile ilgili bir şey söylemiyorsa, Çanakkale ile ilgili söyleyecekleri bir şeyi yok demektir. Çanakkale’ye hizmet anlamında iyi bir amaçlarının olmadığı bellidir” dedi.
 
“10 yıldır aldığınız oyların hakkını verin”
2. teşvik bölgesine alınan Çanakkale’deki sanayicilerin cezalandırıldığını ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise, AKP hükümetine sert göndermelerde bulundundu. AKP’nin 10 yıldır Çanakkale’den aldığı oyların hakkını hiçbir zaman vermediğini kaydeden Sarıbaş; “AKP’nin Çanak-kale’ye bakışı son derece yanlıştır. Sanayici açısından ve kentin gelişmesi açısından Çanakkale doğru bir yere oturtulmamıştır. AKP, Çanakkale’yi teşvik anlamında en alt bölgede tutmaktadır. Çanakkale sanayicisi cezalandırılmaktadır. Yeni sanayilerin gelmesinin önü de kapanmaktadır. Mutlaka Çanakkale’nin yer aldığı teşvik bölgesinin değiştirilmesi gerekiyor” dedi.
 
 
Yeni teşvik sistemiyle ilgili bilgiler veren Bakan Zafer Çağlayan’ın ÇTSO’daki açıklamalarına siyasilerden de tepki geldi. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan ve CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ÇTSO’daki yeni teşvik sistemi ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. AKP hükümeti döneminde hiçbir alanda hizmet alamayan Çanakkale’nin bir çok konuda sorun yaşadığını belirten CHP’li vekiller Sarıbaş ile Soydan, teşvik sisteminde 2. bölgede yer alan Çanakkale sanayisinin cezalandırıldığını ifade ederken, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise Bakan Çağlayan’ın kentin sorunlarıyla ilgilenmesini önerdi.
 
Soydan; “AKP Çanakkale’ye önem vermiyor”
Çanakkale’nin AKP döneminde hizmet almadığına dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, AKP ile birlikte Çanakkale’de kurulu olan fabrikaların kapandığını söyledi. AKP döneminde Çanakkale’nin gelişmeyi bir kenara bırakın, neredeyse il özelliğini kaybetmek üzere olduğunu dile getiren Soydan; “AKP’nin Çanakkale çok önem vermediğini her platformda söylüyoruz. AKP, iktidar olduğu günden bu yana Çanakkale’ye bir şey vermedi. Vermemesinin ötesinde Çanakkale’nin kurulu olan fabrikaları, Orman Bölge Müdürlüğü kapandı, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü kaldırıldı. Yani Çanakkale, AKP döneminde gelişmeyi bir kenara bırakın, neredeyse il özelliğini kaybetmek üzere. Bir Bakan Çanakkale’ye gelip, Çanakkale ile ilgili bir şey söylemiyorsa, Çanakkale ile ilgili söyleyecekleri bir şey yok demektir. Çanakkale’ye hizmet anlamında iyi bir amaçlarının olmadığı bellidir. Teşvik sisteminin yanlış olduğunu da söylüyoruz. AKP’nin Çanakkale ile ilgili söyleyebileceği bir şey yok” dedi.
 
Sarıbaş; “Sanayiciler yatırımdan vazgeçiyor”
Çanakkale’nin 2002 yılından bu yana teşvik anlamında gerekli desteği alamadığına dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, sanayi bölgesine yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin Çanakkale’nin 2. teşvik bölgesinde yer alması nedeniyle yatırımlarından vazgeçmeye başladığını kaydetti. Bu nedenle Çanakkale’nin bir an önce 2. teşvik bölgesinden çıkarılıp 3 ile 5 arasındaki teşvik bölgesine alınması gerektiğini ifade eden Sarıbaş; “Çanakkale maalesef 2002 yılından beri, AKP iktidarında kötü teşviklerden dolayı bir çok sanayisi kapanmıştır. Bunların içerisinde özellikle tarıma dayalı sanayiler başta gelmektedir. Maalesef Biga ve Çanakkale’deki organize sanayi bölgelerimizdeki hala parseller boştur ve satılan parsellerinde fabrika inşaatlarına başlanmamıştır. Yani yüzde itibariyle çok düşüktür. Sanayi gelmemektedir. Özellikle Çanakkale’deki yerli sanayicilerin büyük tepkileri var. Buna büyük performans gösteren ulusal sanayicilerimiz de dahildir. Bu anlamda sanayicilerimiz, Çanakkale’yi teşvik kapsamının kötü oluşundan ve 10 yıldır da bu teşviklerden faydalanamamalarından dolayı diğer illerde yatırımlarını yapma düşünceleri kafalarında oluşmaya başlamıştır. Kent ekonomisinin kalkınmasını ve işsizliğin önlenmesini, tarıma dayalı sanayinin ve turizmin gelişmesini istiyorsak, 2. sırada teşvik sisteminde değil de 3 ile 5. teşvik bölgesinde yer almalıyız. Balıkesir bile 3. teşvik bölgesindedir. Balıkesir’den bile sanayi teşviği anlamında daha kötü durumda teşvikten faydalanmaktayız. Onun için mutlaka teşvik kapsamında Çanakkale en azından 3 ile 5 arasında mutlaka bulunmalıdır ve ayrıca kredi anlamında da desteklerin sağlanması gerekir” dedi.
 
“10 yıldır aldığınız oyların hakkını verin”
2. teşvik bölgesine alınan Çanakkale’deki sanayicilerin cezalandırıldığının da altını çizen Sarıbaş; AKP hükümetine de göndermelerde bulundu. AKP’nin 10 yıldır Çanakkale’den aldığı oyların hakkını hiçbir zaman vermediğini vurgulayan Sarıbaş şu şekilde konuştu: “Böyle giderse gelişmiş sanayilerin kapanma tehlikesinde olduğu gibi işsizlik hat safhaya varacaktır. Çanakkale’de yetişen tüm üniversiteli gençlerimiz ya metropollere kaçıyor ya da başka ülkelere çalışmaya gidiyor. Ama biz, kendi bölgemizde insanların çalışmasını istiyorsak, bu tür sanayi teşviklerinin bir an önce verilmelidir. AKP’nin Çanakkale’ye bakışı son derece yanlıştır. Sanayici açısından ve kentin gelişmesi açısından Çanakkale doğru bir yere oturtulmamıştır. AKP’nin Çanakkale’ye sıcak bakmadığını da biliyoruz. 10 yıldır da AKP, Çanakkale’yi teşvik anlamında en alt bölgede tutmaktadır. Bu anlamda da Çanakkale sanayicisi cezalandırılmaktadır. Yeni sanayilerin gelmesinin önü de kapanmaktadır. AKP, Çanakkale’de 10 yıldır aldığı oyların hakkını hiçbir zaman vermedi. Bunun değerlendirmesini kamuoyuna bırakıyorum. Mutlaka teşviklerin bölgesinin değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili parlamentoda konuşmalarıma ve önergelerime vermeye devam edeceğim. Çünkü, üreten bir Çanakkale olmak zorunda.”
 
 
Karagöz; “Parti gözetmeksizin Çanakkale’ye sahip çıkılmalı”
Çanakkale’nin bir çok konuda sıkıntı yaşadığını ifade eden CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise; “Çanakkale’nin ağır sorunları var. Ekonomi Bakanı buraya gelmişken bunların nasıl çözümleneceğine değinmeliydi. Bunlarla ilgili bir bilgilendirme yapsaydı daha iyi olurdu. Çanakkale mağdur bir kent. Kentin ulaşım ve çevreyle ilgili bazı sıkıntıları var. Bu sıkıntıların giderilmesiyle ilgili bazı değerlendirmelerde bulunsaydı, Çanakkale açısından daha olumlu olurdu. Parti gözetmeksizin Çanakkale’ye sahip çıkılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Paylaş