“Çanakkale Öğretmenevi, eğitimin karikatürü...”
Çanakkale Eğitim-Sen Şubesi, hafta sonu `haklarımıza sahip çıkıyoruz` eylemi düzenledi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, yaklaşık bir yıldır kapalı olan Çanakkale Öğretmen Evi için ise “Burası eğitimin karikatürüdür” dedi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Çanakkale Şubesi, “eğitimde yaşanan hak kayıplarına ve adaletsizliklere `Dur` demek için” eylem düzenledi. Önceki akşam saatlerinde ellerinde fenerler ile Golf Aile Çay Bahçesi`nde bir araya gelen sendika üyeleri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, buradan yürüyüşe başladı. Slogan alkış ve ıslıkları ile Çanakkale Öğretmen Evi`nin Kordonboyu`nda bulunan ve bir yılı aşkın bir zamandır kapalı olan restoran bölümüne kadar yürüdü. Burada mini bir forum oluşturan kitle, eğitimde, sağlıkta ve hayatın her alanında yaşanan sorunları dile getirdi. AKP iktidarının eleştirildiği ve çözüm önerilerinin getirildiği forumda konuşma yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, “Akıl ve bilim dışı uygulamaların ve düşüncelerin eğitimde dayatılmasına karşı, 4+4+4 ucubesine karşı, eğitimde sürgünlere karşı, rotasyona karşı, eğitimin her aşamasında sözlü sınava karşı, kime sorarsanız sorun, sözlü sınavın `torpil` olduğunu söyleyecektir, torpile karşı, emir komuta ile çalışan, düşünen ve derse giren eğitim mantığına karşı, eğitimin ticarileşmesine karşı, eğitimin gericileşmesine karşı, eğitimdeki dayatmalara karşı, eğitimin tek tipleşmesine karşı alanlardayız. 24 Eylül`de grevdeyiz” dedi. Çanakkale halkını da 24 Eylül`deki greve destek olmaya çağırdı.
“Eğitimin karikatürü; Çanakkale Öğretmen Evi”
Depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan ve yıkılmayı bekleyen Çanakkale Öğretmen Evi`ndeki belirsizliğe de tepki gösteren Koç, “Sanatın en önemli alanlarından biri de karikatürdür. Bazen onlarca sayfada ifade edebileceğiniz konuyu, bir iki çizgi ile anlatır. Ne kadar konuşursak konuşalım, şuanda gördüğümüz karikatürü hiçbir şekilde uzun uzun ifade edemeyiz. Çünkü bu eğitimin karikatürü. Eğitime bakış açısının, pazar ve piyasa yapılmasının karikatürü. Burası eğitimcilerin yararlanması, eğitim etkinliklerinin yapılması gereken yer olan öğretmen evi. Bu örnekte de olduğu gibi eğitimin her alanı piyasalaştırılıyor” dedi. Eğitim ve bilim alanındaki sorunlar ile ilgili olarak foruma katılanlar düşünce ve görüşlerini dile getirdiler. Özellikle eğitimin piyasalaşması ve ticarileşmesi noktasında sorunlar dile getirilirken, düşünce özgürlüğü ve ekonomik konularda da görüşler ifade edildi.