“Çanakkale için Çanakkale ruhuyla geliyoruz”

Yaklaşık 4 ay sonra gerçekleştirilecek 2014 yerel seçimleri için adaylığı kesinleşen ilk siyasetçi belli oldu. MHP`li Halil Rüştü Akgün, Çanakkale Belediye Başkan aday olarak siyaset sahnesine çıktı. Akgün, adaylık sürecindeki ilk röportajını ise Çanakkale OLAY`a verdi. Akgün, “Halkımızın bizlere inanmasını istiyoruz, biz onlar için mücadeleye varız; Çanakkale için Çanakkale ruhuyla geliyoruz” dedi.

1065
 
2014 seçimlerine dört ay kala ve giderek daralan zaman içinde, siyasilerin siyaset sahnesine çıktığı, yaptıkları ve yapacakları noktasında Çanakkalelilerden oy bekledikleri bir sürece giriliyor. Kentin iktidar partisi CHP ve genelin iktidarı, yerelin muhalefeti olan AKP, adaylık açıklaması henüz yapmazken, seçimlerin en önemli üç favori partisinden biri olarak gösterilen MHP`de aday belli oldu. Geçtiğimiz günlerde adı açıklanan Gökçeada Belediye eski Başkanı, İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Halil Rüştü Akgün, MHP`nin Belediye Başkan adayı olarak kolları sıvadı. Kent kamuoyunun yakından tanıdığı Akgün, Çanakkale`de ilk röportajını ise gazetemiz Çanakkale OLAY Gazetesi`ne verdi. 12 yıldır profesyonel olarak siyaset yaptığını ifade eden Akgün, “Partimizin vermiş olduğu görevi, en iyi şekilde yerine getirebilmek için, hem MHP için hem de memleketimiz için, en iyi sonucu alabilme noktasında çalışmalarımızı yavaş yavaş başlattık” dedi.
 
“30 Mart seçimleri, genel seçimin provası olacak”
Kent içi yerel yönetim sorunlarından, çevreye kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan MHP`li Akgün, “30 Marttaki seçimin, arka arkaya yapılacak üç seçimin birincisi olma özelliğidir. Yani arka arkaya bir seçimler sürecine giriyor Türkiye. Önce 30 Mart`ta yerel seçimleri belirleyeceğiz, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi ve daha sonra ise Milletvekilliği genel seçimleri gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla bu seçimlerin birincisi olması nedeni ile de ülke yönetimlerinin şekillenmesi ve tekrar yapılanması adına da ciddi bir done verecektir. Bu nedenle Mart ayında yapılacak seçim biraz daha önem arzetmektedir. Sadece bir yerel seçim değil, aynı zamanda bir genel seçim provası olacaktır” dedi.
 
“Kent planlaması yok”
“Çanakkale`de sadece sorun kötü yapılar değil, deprem güvenliğine uygun yapılmayan yapılar değil, yani o yapıların yıkılıp yeniden yapılması değil, Çanakkale`de sorun kent planı olmayan bir Çanakkale olması” diyen Akgün, “Dolayısıyla kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu, bu binaların tekrar geri dönüşümünün yapılırken, mutlaka ve mutlaka Çanakkale`nin bütününde özellikle eski yerleşmelerin olduğu bölgelerde yeniden bir planlama yapılması gerektiğini, yolların oluşacak nüfus yoğunluğuna göre, yol akslarının bu duruma göre genişletilmesini, yeşil alanların, parkların ve otoparkların tekrar planlanmasını, tescilli ve korunacak binaların korunarak, planlanarak, diğer binaların ise Çanakkale ruhuna yakışır bir estetikle yeniden yapılanması gerektiğine inanıyoruz. Bunlar, Çanakkale`nin bir kent olması noktasında çok önemli şeyler ve insanların sosyal yaşam standardını da yükseltecek şeyler” ifadelerini kullandı.
 
“Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz”
Akgün, “Belediye başkanlığını aldığımızda amacımız birilerinin değil, tüm Çanakkale`nin kimseyi ötelemeden, kimsenin sosyal yaşam şartlarına, şekillerine bakmadan, kimsenin hayatına müdahale etmeden, Çanakkale insanının, Çanakkalelilerin ve Çanakkale için herkesi birlikte kucaklamak istiyoruz. Tekrar altını çizmek istiyorum. Çanakkale ruhu ile herşeyi Çanakkale için yapmayı hedefliyoruz” dedi.
 
“Çerve olmazsa olmazımız”
“Çevre, insanların vazgeçemeyeceği kadar önemli bir olgudur” diyen Akgün, “Eğer siz bugün, çevrenin önceliğini görmezden gelir, çevrenin korunması gerekirken başka şeyleri öne geçirirseniz, yarın o savunduğunuz değerleri de ortada bulamazsınız ve ekonomik önceliklerinizi de kaybedersiniz. Çünkü, herşeye değer kazandıran bu hayatın kurulmuş düzenidir, çevre de bu hayatın vazgeçilmez parçasıdır. Dolayısıyla bizim yapacağım her türlü yatırım ve gelişmede çevrenin korunması öncelikli planlarımız içindedir, mutlaka olmazsa olmazlarımız arasındadır” ifadeleri Kazdağları`ndaki altın madenciliğini ve Biga bölgesindeki termik santral faaliyetlerini değerlendirdi.
 
İşte adaylığı kesinleşen MHP`li Halil Rüştü Akgün`ün adaylığına ilişkin görüş ve düşünceleri;
OLAY: Hem belediye başkanlığı hem de İl Genel Meclisi üyeliği ile yerel yönetim konusunda ciddi ibir tecrübe kazandınız. Aday olmanızda bunun etkisi oldu mu?
Halil Rüştü Akgün: Ben 20 yıldan beri MHP`de siyaset yapıyorum, profesyonel olarak 12 yıldır siyaset yapıyorum. Daha önce üç dönem Gökçeada Belediye Başkanlığı ve bir dönem Çanakkale İl Genel Meclis üyeliği ve partinin grup başkanvekilliğini yapıyorum. Aynı zamanda İl Genel Meclisi, meclis başkan vekilliğini yürüttüm. Bu dönem sorulduğunda hep söyledim; bizler artık herhangi bir yere aday olmayız, teşkilatımız bize nerede görev verirse, o görevi en iyi şekilde yerine getirebilmek için mücadele veririz. Bu bağlamda teşkilatın tevdi ettiği Çanakkale İl Belediye Başkanlığı adaylığı görevini üstlenmiş bulunuyoruz. Partimizin vermiş olduğu görevi, en iyi şekilde yerine getirebilmek için, hem MHP için hem de memleketimiz için, en iyi sonucu alabilme noktasında çalışmalarımızı yavaş yavaş başlattık.
 
OLAY: Genel Merkez düzeyinde bir aday tanıtımı olacak mı?
Halil Rüştü Akgün: Henüz daha parti genel merkezince resmi açıklama yapılmadı. Resmi açıklama 8 Aralık günü İstanbul`da Genel Başkanım sayın Dr. Devlet Bahçeli`nin katılımı ile yapılacak. Bu açıklamada Marmara bölgesi adayları basına tanıtılacak. Çanakkale il ve ilçelerinin adayları da bu tarihte açıklanacak. Çanakkale`de bir kaç yer hariç adayların hepsi belirlenmiş vaziyette, zaten bir şekilde de basına deklare edildi.
 
OLAY: 214 yılı, 30 Mart seçimlerine bakışınız nedir?
Halil Rüştü Akgün: 30 Mart 2014 yerel seçimlerin yapılacağı tarihtir. 5 yılda bir yapılır ve bu yerel seçimlerde hem belediyle başkanlıkları, hem belediye meclis üyelikleri, hem il genel meclisi üyelikleri hem de muhtarlıklar seçilecek. Dolayısıyla vatandaşlarımız 4 oy kullanacaklar. Ancak bunda daha önemli vir şey var, o da 30 Marttaki seçimin, arka arkaya yapılacak üç seçimin birincisi olma özelliğidir. Yani arka arkaya bir seçimler sürecine giriyor Türkiye. Önce 30 Mart`ta yerel seçimleri belirleyeceğiz, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi ve daha sonra ise Milletvekilliği genel seçimleri gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla bu seçimlerin birincisi olması nedeni ile de ülke yönetimlerinin şekillenmesi ve tekrar yapılanması adına da ciddi bir done verecektir. Bu nedenle Mart ayında yapılacak seçim biraz daha önem arzetmektedir. Sadece bir yerel seçim değil, aynı zamanda bir genel seçim provası olacaktır. Yine aynı zamanda son dönemde açılım politikaları ile kendisine çok farklı bir çizgi çizen, AKP iktidarının da durumunun ne olduğunun gösterileceği bir seçim olacaktır. Bu bağlamda biz MHP olarak bu seçim sürecine çok önemsiyoruz. Hem Çanakkale yerelinde, hem Türkiye genelinde bu seçimin çok önemli olduğu, ülkemizin ve milletimizin tarihinin yazılacağı bir seçim olduunu da düşünüyoruz. Bunu da tarihe not düşüyoruz; bu seçimlerde mutlaka ve mutlaka milliyetçiyim, Türk`üm, Türk milliyetçisiyim, ben bu vatana yurttaşlık bağı ile bağlıyım, Mustafa Kemal`in ifade ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti`nin bir vatandaşıyım, bu ülkenin evladıyım diyen herkesin de Milliyetçi Hareket Partisi saflarında toplanması gerektiğini, ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu da ifade etmek istiyorum.
 
OLAY: Seçimlerdeki adaylık vizyonunuz nasıl olacaktır?
Halil Rüştü Akgün: Biz “Çanakkale için, Çanakkale ruhu ile” sloganıyla geliyoruz. Yeni Çanakkale, Türkiye`nin çok güzel bir coğrafyasında konumlanmış, hatta dünya üzerindeki konumu itibariyle de birçok standart üstü güzelliklere sahip emsalsiz bir kenttir. Aynı zamanda geçmişe baktığımızda, insanoğlunun birçok kültürünün devam ettiği, üst üstü birçok kültürün kurulduğu bir bölge, Asya ile Avrupa`nın geçiş noktasında, tarihte çok ciddi uygarlıklarının bulunduğu bir yer. Yine aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunun ön sözünün yazıldığı, emparyalizme karşı sömürge ulusların vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesinde dünyaya örnek olacak savaşların yaşandığı, yedi düvelin diz çöktürüldüğü bir coğrafya Çanakkale. Bu anlamda Çanakkale`nin, hem tarihine, hem coğrafi güzelliklerine hem de ruhuna yaraşır yeni bir yönetim olması, yeni bir yönetim ile yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyoruz.
 
OLAY: Çanakkale`yi şehirleşme noktasında nasıl değerlendiriyorsunuz?
Halil Rüştü Akgün: Çanakkale şehircilik anlamında, şehir kültürü anlamında maalesef istenen noktaya bir türlü ulaşamamıştır. Çanakkale, yine baktığımızda şehir yapılanması ve şehir planı noktasında artık sıkışmış bir vaziyette, bölge neredeyse parkları, yolları ve otoparkları olarak değerlendirildiğinde çok ciddi bir trafik karmaşasının her an yaşanabileceği ve artık çıkmaz bir noktada olduğunu görmekteyiz. Belediye başkanlığı seçiminin Çanakkale`nin yeniden yapılanması için bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda Çanakkale`yi dünya kentleri ile yarışır, ülkenin gözbebeği, bu coğrafyadaki güzelliği ile emsal, şehir planlamaları ile, parkları ile otoparkları ile sosyal donatı alanları ile, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve kültürel aktiviteleri ile dünya kentlerie örnek, hatta dünya kentlerini imrendirecek bir kent, olmasını temenni ediyoruz. Bu anlamda MHP belediyeciliğinin, Çanakkale`de belediyeyi alarak bütün Türkiye`ye örnek olması arzusundayız.
 
OLAY: kentin en önemli sorunları sizce neler?
Halil Rüştü Akgün: Biz, bununla ilgili olarak birkaç anket yaptık. Bu anketlerin içinde en yoğun olarak, vatandaşın bizlere ifade ettiği genel sıkıntıların başında otopark sıkıntısı geliyor. Çünkü, Çanakkale ekonomik dengenin dağılımı anlamında, sosyal adaletin en adil uygulandığı kentlerden biri. Hemen hemen birçok evde araç var, hatta bazı konutlarda iki tane araç var. Dolayısıyla otopark sıkıntısını, özellikle iş merkezlerin yoğun olduğu bölgelerdeki sıkıntıyı herkes çok ciddi anlamda yaşıyor. Biliyorsunuz geçenlerde Çarşı Esnafı bir toplantı yapmıştı. Çarşı`nın daha aktif hale getirilebilmesi, daha faal hale getirilebilmesi için yapılacak çalışmaları proje olarak hazırlamışlardı. Projenin temelinde Cumhuriyet Meydanı`nın altına 30 bin metrekarelik alanda inşaa edilen otopark yeralmaktaydı. Oradan da anlaşılacağı gibi ihtiyaçlara, sıkıntılara baktığımızda en önemli sıkıntı otoparklar, yollar, yolların darlığı, yeşil alanların yetersizliği ve mimari açıdan estetikten yoksun kötü kentleşme. En ciddi gördüğümüz öncelikli sorunlar bunlar. Tabi bu 1999 depreminden sonra, Çanakkale Bölgesi`nin birinci derecede deprem kuşağında kaldığı görüldü. Dolayısıyla geçmişte, ikinci derecede kaldığı düşünülmesi nedeniyle bütün inşaat teknikleri ikinci derecede deprem kuşağına uygun olarak planlanmaktaydı. Ancak birinci derecede olduğu görüldüğünde bu planlamaların yanlış olduğunu ve 1999 öncesinde yapılan bütün inşaatların deprem hesaplamalarının yeni deprem kuşağı statiğine uygun olmadığı görüldüğünden, Tüm Türkiye`de yeniden bir kentsel dönüşüm planı adı altında bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmada da Çanakkale pilot bölgeler içinde. Biz bunun Çanakkale için ciddi bir şans olduğunu düşünüyoruz. Bu planlamanın mutlaka ve mutlaka Çanakkale`nin bütününde ele alınması gerektiğinden yanayız. Çünkü Çanakkale`de sadece sorun kötü yapılar değil, deprem güvenliğine uygun yapılmayan yapılar değil, yanı o yapıların yıkılıp yeniden yapılması değil, Çanakkale`de sorun kent planı olmayan bir Çanakkale olması. Dolayısıyla kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu, bu binaların tekrar geri dönüşümünün yapılırken, mutlaka ve mutlaka Çanakkale`nin bütününde özellikle eski yerleşmelerin olduğu bölgelerde yeniden bir planlama yapılması gerektiğini, yolların oluşacak nüfus yoğunluğuna göre, yol akslarının bu duruma göre genişletilmesini, yeşil alanların, parkların ve otoparkların tekrar planlanmasını, tescilli ve korunacak binaların korunarak, planlanarak, diğer binaların ise Çanakkale ruhuna yakışır bir estetikle yeniden yapılanması gerektiğine inanıyoruz. Bunlar, Çanakkale`nin bir kent olması noktasında çok önemli şeyler ve insanların sosyal yaşam standardını da yükseltecek şeyler. Yine park ve otopark sorunları gibi kanalizasyon sorunu, yine su ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Atikhisar Barajı, Devlet Su İşleri`nin uhdesinde olduğu için sulama amaçlı da kullanılmaktadır. Sulama amacıyla kullanılan suyun yüzde 70`i de maalesef kaçak olmakta. Oysa su, artık çağımızda neredeyse petrol kadar önemli. Dolayısıyla Atikhisar Barajı`nin tekrar planlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun dışında Çanakkale`nin şehir içi ulaşımında artık, Halk Otobüsleri ile yapılan ulaşımın son yıllarını yaşıyoruz. Eğer önlem alınamaz ise birkaç yıl sonra Çanakkale`de halk otobüsleri ile ulaşım yapmak bir eziyetten öte bir şey olmayacaktır. Çünkü yolların ve araç trafiğinin sayısına, artış hızına baktığımızda bir süre sonra trafik her yerde tıkanır vaziyete gelecektir. Bu nelenle kentsel dönüşüm sürecinde, mutlaka Çanakkale`de kent içi ulaşımının raylı sistem altenatifinin de planlanıp ona göre, raylı sistem olabilecek bölgelerin ayrılarak planlanması gerekecektir. 30 Mart bunlar için bir fırsat olacaktır. Biz bunları yapabilmek amacıyla geliyoruz. Ancak bunların dışında bir hedefimiz daha var, o da insan odaklı ve insana dönük hizmet yapacak bir belediyecilik anlayışı ve aynı zamanda şeffaf bir belediyecilik anlayışımız olacak. Bu görev nasip olursa belediye başkanlığını aldığımızda amacımız birilerinin değil, tüm Çanakkale`nin kimseyi ötelemeden, kimsenin sosyal yaşam şartlarına, şekillerine bakmadan, kimsenin hayatına müdahale etmeden, Çanakkale insanının, Çanakkalelilerin ve Çanakkale için herkesi birlikte kucaklamak istiyoruz. Tekrar altını çizmek istiyorum. Çanakkale ruhu ile herşeyi Çanakkale için yapmayı hedefliyoruz.
 
OLAY: Kentin en önemli sorunu olarak ortaya çıkan çevreyi etkileyecek yatırımler söz konusu. Hem altın madeni hem de termik santrallerin çevreye geri dönüşü olmayan zararlar vereceği ifade ediliyor. Bu durum ile ilgili olarak öncelikle şahsınızın, sonra da partinizin görüşünü öğrenebilir miyiz?
Halil Rüştü Akgün: Ben bunlarla ilgili öncelikli olarak kendi kişisel görüşlerimi ifade etmek istiyorum. Çevre, insanların vazgeçemeyeceği kadar önemli bir olgudur. Eğer siz bugün, çevrenin önceliğini görmezden gelir, çevrenin korunması gerekirken başka şeyleri öne geçirirseniz, yarın o savunduğunuz değerleri de ortada bulamazsınız ve ekonomik önceliklerinizi de kaybedersiniz. Çünkü, herşeye değer kazandıran bu hayatın kurulmuş düzenidir, çevre de bu hayatın vazgeçilmez parçasıdır. Dolayısıyla bizim yapacağım her türlü yatırım ve gelişmede çevrenin korunması öncelikli planlarımız içindedir, mutlaka olmazsa olmazlarımız arasındadır. Bunun özeline girdiğimizde Kazdağları`ndaki altın madenciliği Çanakkale Belediyesi`nin sınırları dışındadır. Dolayısıyla Çanakkale Belediyesi büyükşehir olmadığı sürece direkt olarak görev ve yetki alanı içinde değildir. Ancak bu sanıyorum özellikle Kirazlı bölgesindeki alanlar Atikhisar Barajı`nın su toplama havzası içinde kalması nedeni ile Çanakkale Belediyesi`nin ilgi alanına girmektedir. Bu anlamda baktığımızda o suların korunması, kollanması ve suların içilebilirliğinin devam etmesi için bu bölgelerde suya zarar verici herhangi bir kimyasal faktörün oluşmaması lazım. O kimyasal faktörün oluşmaması için yatırımların planlanmaması gerekiyor. Dolayısıyla Çanakkale bölgesinde doğa da su da bizler için çok önemli. Kazdağları da dünyada gerek endemik bitki örtüsü açısından gerekse fauna-flora yapısı bakımından baktığımızda birçok ender türlerin yaşadığı bir bölge. Daha henüz, bu endemik bitki ve hayvan türlerinin envanteri bile yapılabilmiş değil Kazdağları`nda. Yani daha biz bunları tespit bile edememişiz. Ki yok edilmesine asla gönlümüz razı olmaz. Milliyetçi Hareket Partisi`nin de görüşü olarak ifade edersem, MHP`de mutlaka gelişmelerin insanların menfatine uygun olarak yapılması gerektiğini, ilerlemenin mutlaka olmasını, ekonomik büyümenin mutlaka ülkemiz için şart ve kaçınılmaz olduğunu ancak çevrenin bozulması hilafına da izin verilmemesi gerektiğini düşünüyor. Yani çevre olmazsa olmazımızdır, mutlaka korunmalıdır. Termik santrallere gelince, tabiki termik santrallerin planlamaları da bizim bölgemiz dışında, özellikle kuzey Çanakkale dediğimiz Biga ve Karabiga bölgelerinde planlamalar var. Termik santrallerin yapımının enerji ihtiyacını karşılamada bir nebze da olsa sıkıntıyı çözdüğünü görüyoruz. Ancak bunun olmazsa olmaz olduğunu düşünmüyoruz. Tükenmeyen ve çevreyi kirletmeyen kaynaklarda enerji üretiminin de teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yani yenilenebilir enerjilerin de teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Herkes biliyor ki termik santraller, illa ki çevresine belirli sıkıntıları veriyor, vermemesi de mümkün değil. Doğrudur enerji ihtiyacı noktasında, sıkıntının belli bir bölümünü karşılamaktadır, ama olmazsa olmaz değildir. Bunlara karşı temiz çevre sağlayan enerji kaynaklarının da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı`nca da desteklenmesi lazım.
 
OLAY: Son olarak Çanakkalelilere mesajınız nedir?
Halil Rüştü Akgün: Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu seçimde Çanakkale`nin birçok ilçesini ve il merkezini kazanmaktır. Çanakkale`nin Milliyetçi Hareket Partisi`ne ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Sadece Çanakkale`nin değil, Türkiye`nin MHP`e ihtiyacı var. Çünkü gelinen süreç çok şeylerin tolera edilebileceği günleri geri bırakmıştır. Ayakları sağlam bir şekilde yere basan, milleti için çalışan, milletinin varlığı ve milletinin bekası için herşeyi gözealabilecek, cesarette, kararlılıkta ve azimde idarecilerin görev başına gelmesi gerekiyor. MHP de kendisinin varlığının gereği olan Türk Milleti`nin menfaatelirinin mutlak sağlanması noktasında tavizsiz bir politika izlemisi nedeni ile de MHP kadrolarının bu seçimlerde milletimizce göreve getirileceğini düşünüyoruz. Halkımızın bizlere inanmasını istiyoruz, biz onlar için mücadeleye varız; Çanakkale için Çanakkale ruhuyla geliyoruz. Sizler de bizleri destekleyin diyerek herkesi MHP saflarında toplanmaya çağırıyoruz.
 
OLAY: Teşekkür ederiz...
Halil Rüştü Akgün: Ben teşekkür ederim...
Paylaş