havadurum

“Çanakkale halkı, rektöre demokrasi dersi vermiştir”

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant ve DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Baş-kanı Erdinç Uslan, Türkiye’de ilk kez halkın bir rektörü istifaya davet ettiği protesto yürüyüşünü değerlendirdi. Çanakkale halkının, Rektör Laçiner’e demokrasi dersi verdiğini belirten kentin önde gelen isimleri; “Rektör’ün tüm çabalarına rağmen katılımı yüksek olan miting tarihe geçmiştir” dedi.

1360
Yandaş medyanın çabası gerçekleri gizleyemez
Çanakkale’de iddia edildiği gibi bindirilmiş kıtalar ile ilgisi olmayan halkın özgür iradesi ile bir araya geleni vatandaşlar tarafından ÇOMÜ  Rektör Laçiner’in istifasının istendiği protesto yürüyüşünün ardından katılımı az gösteren bazı yan-daş haber sitelerine de tepki gösterildi. Rektör Sedat Laçiner’e karşı yapılan protesto yürüyüşünün geniş bir katılımla ve başarıyla gerçekleştirildiği bildirildi. Mitingde yer alan halkın tepkisinin ardından ÇOMÜ Rektörü Laçiner’in ya kent halkıyla barışması ya da bu ilden gitmesi gerektiğini ifade edilirken, miting katılım sayısının azımsanmayacak kadar yüksek olduğu da kaydedildi.
 
“Rektöre demokrasi dersi verildi”
Halkın yoğun olarak ilgi gösterdiği ve polis kayıtlarına göre 700 kişinin katıldığı mitingin katılımını az gösteren bazı internet sitelerine de tokat gibi bir cevap verildi. Miting ile ilgili değerlendirmelerini aldığımız sendika temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, istifası istenen Rektör Laçiner’i hatadan dönmeye davet ederken; “Türkiye’nin hiçbir yerinde ‘Öldüren bir rektör istemiyoruz’ şeklinde bir pankartı halk taşımamıştır. Rektörün bunu düşünmesi gerekiyor. Çanakkale halkı, rektöre demokrasi dersi vermiştir. Yolumuzdan dönmeyeceğiz” dedi.
 
 
Çanakkale’de iddia edildiği gibi bindirilmiş kıtalar ile ilgisi olmayan halkın özgür iradesi ile bir araya geldiği vatandaşlar tarafından ÇOMÜ Rektör Laçiner’in istifasının istendiği protesto yürüyüşünün ardından katılımı az gösteren bazı yandaş haber sitelerine de tepki gösterildi. Rektör Sedat Laçiner’e karşı yapılan protesto yürüyüşünün geniş bir katılımla ve başarıyla gerçekleştirildiği bildirildi. Halkın yoğun olarak ilgi gösterdiği ve polis kayıtlarına göre 700 kişinin katıldığı mitingin katılımını az gösteren bazı internet sitelerene de tokat gibi bir cevap verildi. Miting ile ilgili değerlendirmelerini aldığımız sendika temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, istifası istenen Rektör Laçiner’i hatadan dönmeye davet ederken; “Çanakkale halkı, rektöre demokrasi dersi vermiştir. Bu miting, Türkiye’de bir rektöre karşı ilk kez düzenlenmesi anlamında tarihe geçmiştir” dediler.
 
 
Nalbant; “Bir başka ilde bunun benzeri yok. Mitingimiz başarılı olmuştur”
ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in istifasının istendiği protesto yürüyüşünü hem katılım hem de nitelik olarak başarılı bulan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Hicri Nalbant; “Her yönüyle gerek katılım gerekse tepki olarak mitingi başarılı buluyoruz. Mitinge bin dolayında insan katıldı. Bu nedenle nicelik olarak başarılı bir miting oldu. Miting öncesi Rektörün bindirilmiş kıtalarla oluşturduğu bir kalabalık var. Sicil amiri olduğu insanları, zorla otobüslere bindirerek topladığı bir kalabalık var. Yani zorla toplanmış insanlar var. Halkın katıldığı miting ile rektörün zorla katıldığı destek açıklamalarını hem sayı olarak hem de nitelik olarak karşılaştıramazlar. Bu açıdan da mitingimiz yine başarılıydı. Türkiye’de ilk kez büyük bir grup bir rektörün istifasını istiyor. Bununda anlamı var. Acaba ÇOMÜ ne oldu da böyle bu noktalara geldi. Bunu özellikle rektörün iyi değerlendirmesi lazım. Bir başka ilde bunun benzeri yok. Bu açıdan da bakıldığında miting başarılıdır. Gerekli dersleri çıkarmazlarsa, bu tepkinin büyüyerek bundan sonra da devam edeceği ortadadır” dedi.
 
 
Koç; “Miting gerçekten bir demokrasi dersidir”
ÇOMÜ Rektörlüğü’nün haksız uygulamalarına karşı kent halkının sessiz kalmadığına dikkat çeken Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, Çanakkale’nin her kesiminden katılımcının yer aldığı mitingte Rektör Laçiner’in istifaya davet edildiğini belirterek; “Halkın ilgi gösterdiği bu miting gerçekten bir demokrasi dersidir. Bu dersi Çanakkale halkı kendisine yakışır bir şekilde vermiştir” dedi. Koç; “Aklın ve bilimin yol göstericiliğinde üretilen bilgilerle topluma yol göstermesi gereken üniversite ve onun yöneticilerinin toplumun sorunlarını çözmek ve bunlardan hareketle toplumun beğenisini ve saygısını kazanmak yerine belli bir düşünce yapısı ve siyasi bakış açısıyla hem üniversiteyi hem de toplumu bir anlamda dizayn etmeye çalışmaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak üniversite içinde işin felsefesine uygun olmayan bir süreç yaşandığı için elbetteki işten atılmalar, çalışanlara emeğini karşılığı verilmemesi, ötekileştirme, müthiş bir huzursuzluk ve bezginlik ortamı olmuştur. Üniversite içindeki yıldırma ve bezdirme çalışması, hiçbir şekilde sonuç vermeyecektir. Üniversite bileşenleri öğrencisiyle, çalışanıyla ve akademisyeniyle gerekli duruşunu göstermektedir. ÇOMÜ Rektörlüğünün özellikle Çanakkale’ye dönük tutumu, bir anlamda Çanakkale’nin değerlerine ve yaşam tarzına saygısızlığı, kentte çok büyük bir tepki oluşturdu. Bütün bunlar oluşurken, kendilerini Çanakkale’nin üstünde görüp kente hükmetmeye çalışma çabaları aslında akıl ve mantık dışı bir uygulamaydı. Keşke bu noktaya gelmeseydi ama maalesef Rektörlük makamının uygulamaları durumu bu noktaya getirdi. Bütün bunlar anti emperyalist mücadelenin başladığı ve sosyal alt yapının çok güçlü olduğu Çanakkale’de vatandaşlar, uygulamalardan hareket ile tepki duydukları için siyasi görüşleri dikkate almadan bir araya gelerek bu mitinge katılım gösterdiler. Bu tepki basın aracılığıyla üniversiteye iletildi. Çanakkale halkı da görüşünü ve önerisini iletti. Bütün bunlar hiçbir şekilde dikkate alınmadı. Türkiye tarihinde ilk kez bir kentin halkı çok bilinçli ve tutarlı bir şekilde tepkisini ortaya koydu. Çanakkale’de bilimin katledilmesine, insanların katledilmesine ve kent halkına hakaret edilmesine Çanakkale halkı tepkisiz kalmadı. Bunu da Çanakkale halkı, kendine yakışır bir şekilde gösterdi. Mitingte Çanakkale’nin her kesimi vardı. Katılımcılardan da bunu görebiliriz” diye konuştu.
 
“Rektör halkla barışmalı ya da buradan gitmeli”
Mitingte yer alan halkın tepkisinin ardından ÇOMÜ Rektörü Laçiner’in kent halkıyla barışması ya da bu ilden gitmesi gerektiğini ifade eden Koç; mitingte yer alan katılımı düşük göstermeye çalışan kesimlere de tokat gibi bir yanıt vererek şu şekilde konuştu; “Salı Pazarı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na bir kişi dahi yürüse, Rektörün hemen istifa etmesi gerekir. Yapılan açıklamalarda hiç bir zaman bu mitingte dile getiren konular yanlış ya da yalandır denilemiyor. Çünkü bunlar doğru. Polisin kayıtlarında her şey açıkça ortadır ki, yaklaşık bin kişi civarında bir katılım oldu. Bu sayının ne olduğu fark etmez, çünkü burada dile getirilen konu önemliydi. Türkiye’nin hiçbir yerinde ‘Öldüren bir rektör istemiyoruz’ şeklinde bir pankartı halk taşımamıştır. Rektörün bunu düşünmesi gerekiyor. Buradan hareketle Rektörün bir an önce hem üniversite hem de halkla barışması ya da buradan gitmesi gerekiyor. Konunun özü budur.”
 
Koç’tan Laçiner’e davet
“Hatadan dönmek bir erdemdir”
“Hatadan dönmek bir erdemdir” diyen Koç, bir an önce Rektör Laçiner ile ekibini hatadan dönmeye davet etti. Koç; “Hukukun herkese lazım olduğu gibi haklar ve bilimde herkese lazım olur. Bu nedenle yalnızca belli siyasi görüşten diye rektörün uygulamalarının arkasında belli kişiler durmasın. Zaten rektöre destek için yapılan açıklamalarda görülmektedir ki, yine onlarda hiçbir şekilde mitingte dile getirilen konuları gündeme getiremiyorlar. Bu konular yanlış diyemiyorlar. Mitingte Çanakkale’den herkes vardı. 78 yaşındaki vatandaşlarımızdan gençlerine ve emeklisine kadar herkes vardı. Bu nedenle Çanakkale halkının duyarlılığına teşekkür ediyorum. Bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Hatadan dönmek bir erdemdir. Bu erdem gösterilirse, hem üniversite, rektör hem de Çanakkale halkı kazanır. Bir an önce Rektörü ve ekibini hatadan dönmeye davet ediyorum. Çünkü, yaptıkları insanlık, hukuk ve ahlaki değerler açısından yanlıştır. Bir an önce bu hatalarından dönmeleri gerekiyor. Bu yanlışı, Çanakkale halkı kendisine yakışır bir olgunlukla dile getirmiş ve hatırlatmıştır. Bu tip konuları, Çanakkale halkı tek bir etkinlik ve miting ile bitirmeyecektir. Halkımız üniversiteyi takip edecektir ve demokratik bir şekilde tepkisini gösterecektir. ÇOMÜ Rektörlüğü, atılan işçiler nedeniyle yapılan basın açıklamasına ceza verirken, kendi yandaşlarına üniversite içerisinde emir komuta zinciriyle basın açıklaması yaptırıp meşruiyet kazanmaya çalışmaktadır. Bu üniversiteyi ötekileştirmek ve bölmektir. Rektörü bu tavrından bir an önce vazgeçmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.
 
 
Uslan; “Halk tepkisi yerinde bir tepkidir”
Çanakkale halkının gösterdiği tepkinin yerinde bir tepki olarak değerlendiren DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan; “Çanakkale halkı ne kadar duyarlı olduğunu bu mitingde bir kez daha göstermiştir. Tamamen iç güdüleriyle verilmesi gereken bir tepkiyi Çanakkale halkı ortaya koymuştur. Sonuç olarak katılım tatmin edici bir düzeyde gerçekleşmiştir. Daha önce de kamuoyunun meşgul olduğu bir dekan açıklaması vardı. Bu açıklamaya da benzer bir tepki verilmişti. Çanakkale halkı duyarlılığını göstermiştir ve sayın rektörün açıklamalarını anlamak gerçekten zor. Çünkü, kendisi yapmış olduğu basın açıklamasında da bindirilmiş kıtalar demiştir. Bunun yanında DİSK’e ve diğer sivil toplum kuruluşlarına da bazı şeyler söylemiştir. Ama şu unutulmamalıdır ki, çok yakın geçmişte ÇOMÜ’de sırf sendikalı olabilmek için mücadele eden insanları rektör kendisi bizzat işten atmıştır. Rektör bu insanların ekmeğiyle ve sendikal mücadeleleriyle oynamıştır. Dolayısıyla sayın Rektör kamuoyuna açıklama yaparken bazı gerçekleri çarpıtarak yansıtma yolunu seçmiştir. Çanakkale halkı da buna bir tepki göstermiştir. Bu tepki oldukça yerinde bir tepki olmuştur” şeklinde konuştu.
 
“Yolumuzdan dönmeyeceğiz”
Çanakkale halkının bundan sonra da ÇOMÜ’ye karşı tepkisini dile getireceğini kaydeden Uslan; “Yandaş medya olarak adlandırdığımız bazı basın organlarının sayıyı düşük göstermesi çabası da bu tip olaylar karşısında bildiğimiz bir durumdur. Dolayısıyla mitinge yaklaşık bin kişilik bir katılım vardır ve halk tarafından da desteklenmiş bir mitingdir. Yandaş medya bu mitingi istediği gibi göstermeye çalışacaktır. Bu doğaldır. Çanakkale halkının bu duyarlılığı karşısında ne yapacaklarını bilemedikleri için onları da bu şekilde doğal karşılamak lazım. Yolumuzdan dönmeyeceğiz. Çanakkale duyarlı bir kenttir. Çanakkale’de yaşayan insanlar, her ne kadar bir başkaları tarafından küçümsenmek istese de, bu halk her konuyu en iyi şekilde değerlendirebilecek bir kültüre sahiptir. Kendisini yönlendirmeye çalışan bu tarz insanları, çok çabuk bir şekilde değerlendirir. Son derece başarılı bir etkinlik yapıldığını düşünüyorum. Umarım bu konu burada kalmayacaktır. Üniversitenin de bu konuda atacağı adımlar önemlidir. Bir kavga ortamı istemiyoruz. Çanakkale’nin bir kavga şehri olmasını istemiyoruz. Ama herkes ağzından çıkana dikkat etmeli. Ağzından çıkanı kulağı duymalı” dedi.
Paylaş