“Çanakkale ‘SOS’ veriyor”

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, altın madenciliği ve termik santral çalışmalarını dile getirdiği TBMM konuşmasında, “Çanakkale SOS veriyor” dedi. Sarıbaş, “Bir karar veriniz, ya burasını yok ediniz ya tarım arazisi olarak, yaşanabilir bir yer olarak devam etmeye karar veriniz. Ama şunu söylüyorum: Çanakkale `SOS` diyor ve burada doğru bir planlama yapmadığınızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

845
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, önceki gün Maden Kanunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında “Çanakkale Türkiye`nin en güzel yerlerinden, Kaz Dağları, doğası, coğrafyası, birinci sınıf tarım arazileri, denizi, adalarıyla birlikte. Üstü bu kadar güzelken aslında altı da değerli tabii. Madenleriyle de değerli ama gelin görün ki altı mı üstünden fazla değerli, bunu tartışmak gerekiyor. Lapseki`den Karabiga`ya kadar Çanakkale`de kurulmuş mevcut 4 tane termik santral var; 3`ü devam, 3`ü de kurulmuş. Ama gelin, 11 tane daha mevcut santral için müracaat var ve bunların hepsi de kendi öz kaynaklarımız, kendi madenlerimiz değil, dışarıdan getirilen, Avustralya ve Rusya gibi diğer başka yerlerden getirilen madenlerle o en güzel coğrafyamızda, en güzel tarım arazilerinde izin vermeye devam ediyoruz. Çanakkale `SOS` diyor. Ve sadece bununla ilgili değil, bakın, Çanakkale Kaz Dağları ve ovaları ayrıca termik santrallerin işgali altında olduğu gibi, yine altın madenlerinin de işgali altındadır. Madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz ancak... Kaz Dağlarının bütün her tarafı maden için ve özellikle altıncılar üzerinde kapatılmış durumdadır ve burada özellikle kurşun ve diğer ağır metaller üzerinde ruhsatlar verilmiştir. Şimdi, Çan`ın Dondurma köyünde, Çan`ın Karadağ köyünde, Çan`ın Söğütalan köyünde altın ruhsatı vardır ve bununla ilgili ÇED raporları devam ediyor. Çan`ın merkezinde kömür ocakları devam ediyor, termik santral var ama TKİ`nin terk ettiği ve atıl olarak burada işletilmeyecek küçük ocaklarda bugün kanunların arkasından dolaşarak ve bakanlıklarda ve özellikle Hükümete yakın anlayış içerisindeki kişilerce, küçücük, gerçekten de orasının geleceğinde madenin rezervinin yetmeyeceğini bildiğimiz yerlerde bu arada termik santraller kurulma aşamasına gelmiş ve ÇED raporu hazırlanıyor. Bir tanesi de Yaya köyü. Yaya köyünde hem bu anlamda mevcut termik santralimizi besleyecek kömürlerin bitmesi aşamasına gelinmesine rağmen ve yine buradaki Çanakkale Çan`ın diğer köyündeki kömür ocağı da dâhil olmak üzere 160 megavatlık 2 tane daha termik santral kurmak için izin veriliyor” dedi.
 
“Kirlenmesine izin vermeyin”
“Türkiye`nin ve Çanakkale`nin bu kadar plansız, altıyla üstünün, enerjiyle madenin bu kadar dengesiz ve sadece `Ben verdim, ben ettim` anlayışı içerisinde yönetilmesinin doğru olmadığını söylüyorum” diyen Sarıbaş, “Onun için diyorum ki: Çanakkale `SOS` veriyor. Sadece suları ile yaşam kaynaklarıyla değil; burada yaşayan insanları sağlık hastanelerinden, gidin Sağlık Bakanlığına sorunuz. Bu açılan yerlerde son madenlerle birlikte baktığımızda ölüm nedenlerinde birinci dereceye hangi hastalıkların geçtiğini Sayın Bakan gidiniz inceleyiniz. Buradaki insanlara yazık, onun için doğru bir karar veriniz. Bu kararı verirken orada yaşayanların yaşama hakkını, çiftçilikle geçinen, bugün Türkiye`nin en güzel meyvesinin yetiştirildiği, Türkiye`nin Hollanda`sı dediğimiz araziler içerisinde özellikle buraları kirletmeyiniz. Buna izin vermeyiniz. Bir karar veriniz, ya burasını yok ediniz ya tarım arazisi olarak, yaşanabilir bir yer olarak devam etmeye karar veriniz. Ama şunu söylüyorum: Çanakkale `SOS` diyor ve bu anlamda da hepinize sevgi ve saygılar sunarken burada doğru bir planlama yapmadığınızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Paylaş