“Büyük yürüyüşümüz başladı”

CHP eski milletvekili, Çanakkale Belediyesi eski başkanı İsmail Özay, 2014 seçimleri için adaylık başvurusunu ve açıklamasını dün yaptı. Çok sayıda partilinin katılarak destek verdiği açıklamada Özay, “Büyük yürüyüşe çıkıyoruz. Ben bilirimcilere, baskıcılara, topluma korku salanlara, diktatörlere `dur` diyebilmek için yürüyeceğiz” dedi.

1408
 
Cumhuriyet Halk Partisi`nde belediye başkanlığı için beklenen aday adaylığı başvurusu dün eski milletvekili ve Çanakkale Belediyesi eski başkanı İsmail Özay tarafından yapıldı. Tarla Sokak`ta çok sayıda partili Özay`ı destekledi. Partililerin desteği arasında parti binasına gelen CHP eski Milletvekili İsmail Özay, CHP`den Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvuru dosyasını Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder`e teslim etti. CHP Merkez İlçe Başkanlığı`nda gerçekleştirilen törende konuşan CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, sandıktan çıkacak olan kişinin partinin adayı olacağını söyledi. Karagöz; “Cumhuriyet Halk Partisi`nde hareketlilik devam ediyor. Bu hareketliliğin özü; özgürlüğe, umuda susamış insanların bu kenti nereye getirdiğini 68 yılından bu yana hep birlikte görüyoruz. Çanakkale özgürlüğün, umudun, barışın kenti olmaya devam edecektir. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Sandıktan kim çıkarsa o partinin adayıdır. Hepimiz onun arkasında duracağız ve Cumhuriyet Halk Partisi`nin sosyal demokrat belediyeciliğin bayrağını tekrar Çanakkale Belediyesi`ne dikeceğiz” dedi.
 
 
“Çanakkale`de sandık konacak”
Merkez yoklamasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Karagöz; “Partimize müracaat eden adaylarımız bir tahaddütname imzalıyorlar. Partimizde hangi şekilde karar alınırsa alınsın, partinin aday adayıdır. Yaptığımız görüşmeler, büyük bir olasılıkla Çanakkale`de sandık konacak. Hatta sayın genel başkanımız merkez ataması olmayacak dedi. Bütün aday adaylığı başvurusu yapan arkadaşlarımız, tabanın bu demokratik iradesi karşısında evet diyeceklerdir. Biz de bu anlamda, demokratik bir yarışla ortaya çıkacak adayımız, Cumhuriyet Halk Partisi`nin Çanakkale Belediyesi başkan adayı olacaktır” diye konuştu.
 
 
Özay; “Bundan önce yaptım, bundan sonra yapacağız”
Cumhuriyet Halk Partisi`nden belediye başkanlığı için aday adayı olan İsmail Özay, basın mensuplarının sorunlarına yanıt verdi. Özay; “Parti ön seçimine, partiye ve adaylara yönelik hiç bir şekilde açıklama yapmayacağım bundan sonra. Sadece, ne yapacaksın? Yol mu getireceksin? Su mu götüreceksin? Bunları sorun ben de anlatayım” dedi. “Yıllar sonra yeniden belediye başkanlığı diyorsunuz Niçin?” sorusuna ise Özay şu yanıtı verdi: “Sadece şunu söyleyeyim. Bundan önce yaptım, bundan sonra yapacağız.”
 
 
“Büyük yürüyüşe çıkıyoruz”
Başvurusu dosyasını partisinin Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder`e teslim eden Özay, daha sonra Tarla Sokak`a inerek partili kalabalığa seslendi. “Büyük yürüyüşe çıkıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Özay, CHP`nin iktidarına kadar bu büyük yürüyüşün devam edeceğini söyledi. Özay, “Büyük yürüyüşümüzün ilk etabı bugün başlıyor. O büyük yürüyüşüm 242 gün sürecek, 10 binlerce kilometre mesafe alacağız. Ben bilirimcilere, baskıcılara, topluma korku salanlara, diktatörlere `dur` diyebilmek için yürüyeceğiz. Öyle inanıyorum ki30 Mart 2014 akşamı büyük yürüyüşümüzün ilk etabında elde ettiğimiz sonuçlar, Türkiye`de çoban ateşi gibi Hakkari`den Çanakkale`ye kadar, Zonguldak`tan Antalya`ya kadar ışıl ışıl Türkiye`de parlayacak. Büyük yürüyüşümüzün ikinci etabında Cumhurbaşkanlığı seçiminde diktatörlük özlemlerini halkımız silip atacak. Son etabı da milletvekilliği genel seçimlerinde yapacağız. Umutlu bir yolculuk olacak, marşlarla yürüyeşeceğiz, coşkuyla yürüyeceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde, yeni dönemde diktatörlük özlemlerini, ben bilirimcileri, baskıcıları zulümcüleri süpürüp tarihin çöplüğüne atacağız. Bu nasıl olacak? Örgütlü olacak, örgütlü. Hangi örgüt? Siyaset mühendisliklerinin yapıldığı, dört kişinin kapalı kapılar ardında siyaset mühendisliği yaptığı örgüt değil, Cumhuriyet Halk Partisi ile olacak. Değerli arkadaşlarım bu yürüyüşte kimin nerede olacağı, kimin hangi koltuğa oturacağı hiç ama hiç önemli değil. Önemli olan Cumhuriyet Halk Partisi`ni iktidar yapabilmek, diktatörleri uzaklaştırabilmek. Bu ilkelerde yola çıktığını bildiğim ve inandığım geçtiğimiz günlerde adaylığını koyan, sevgili arkadaşım Belli`ye, değerli arkadaşım sayın Gökhan`a bu yolda başarılar diliyorum. Tek hedefimiz var, Cumhuriyet Halk Partisi`ni iktidar yapabilmek. CHP`yi iktidar yaptığımızda sol bir düzen, sol bir anlayış gerçekleştireceğiz. Klasik bir laf değil, anti-emperyalist duruşu olan, Ortadoğu`yu kan gölüne çeviren emperyalistlerin yanında değil karşısında yer alacağız. Sermayenin acımasızca oluşturduğu piyasa ekonomisini yırtıp atacağız, gericiliğin önünde dimdik duracağız” dedi.
 
 
“Taşeronu kaldıracağız”
“Sol değerleri yaşama geçirirken, örgütlü toplum kuracağız” diyen Özay, sendikalılaşmaya önem verdiğini de ifade ederek, “Sendikasızlaşmak bu ülkede ayıp olacak, ayıp. CHP programında diyor ki; `Taşeronluk kölecilik anlayışıdır` diyor kölecilik! İlk önce Çanakkale Belediyesi`nden taşeronluğu kaldıracağız, taşeron işçilerimizi belediyemizin kadrolu görevlisi, sendikalı, dikdik ayakta duran özgür çalışanlar haline getireceğiz. Örnek olacağız, örnek. Çanakkale`de başka kamu kurumlarında çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz diyecek ki `bakın gördününüz mü Çanakkale Belediyesi`ni? Kölecilik anlayışını yok etti` diyecekler, önderlik yapacağız. Yolsuzlukları kaldıracağız, gericiliğe prim vermeyeceğiz. Yerel yönetimde iktidar olduğumuzda iktidarımız devam ettiğinde deneyim ve gençliği bir arada tutacağız, birlikte hizmet edeceğiz. Çevreye duyarlı olacağız” dedi.
 
 
“Örgütün sesine kulak verdim”
Özay, aday adaylığını ise kendisini desteklemeye gelen kalabalığa “Ben aktif siyaset yapmayı düşünmediğim bir aşamada, artık partime belli bir noktada daha sakin ama partimin emrinde görev yapmayı düşünürken, örgütümün ve tabanımda bazı arkadaşlarımızın, önem verdiğim bazı insanların çağrılarına kulak asarak, onları dinleyerek o çağrıya saygı duyarak, biraz önce söylediğim ilkeler çerçevesinde ama şimdi altını iki kez, kırmızı kalemle çiziyorum, partimin öngördüğü etik kurulların denetiminde ve yol göstericiğilinde Çanakkale Belediye başkanlığına adaylığımı koyuyorum” ifadeleri ile duyurdu.
 
 
“Deneyimlerime güveniyorum”
Çıktığı bu yolda deneyimlerine güvendiğini ifade eden Özay, “Neye güveniyorsun? Deneyimime güveniyorum. Ben 7 yıl bu örgütte il başkanlığı, ilçe başkanlığı yaptım. Cumhuriyet Halk Partisi 1980`de kapanırken ben 24 yaşında Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanıydım. O zorlukları yaşadım. Sonra, baskıların olduğu dönemde, SODEP`e girmenin suç olduğu dönemde ben SODEP İl Başkanlığı yaptım. Partimin en zor günlerinde, en sıkıntılı günlerinde, 350 üyeye vardığımızda bayram yaptığımız günlerde, partimin yükünü sırtımda taşımanın onurunu yaşadım. Ben bu deneyimden geliyorum. Deneyimime güveniyorum. 13 buçuk yıllık belediye başkanlığı deneyimime güveniyorum. Yollarımızın çift yol olduğu ilk dönem, arıtma tesisinin yapıldığı ilk dönem, üstküprünün yapıldığı dönem, Troia Caddesi`nin açıldığı dönem, Barış Parkı`nın istimlakının yapıldığı dönem, Barış Kordonu`nun yapıldığı dönem, 8 milyon TL ile bugünün parasıyla borçla alıp, 12 milyon TL ile artı parayla devrettiğim belediyecilik deneyimlerimi kullanmak için aday oluyorum” şeklinde konuştu.
 
“Yüzümü eskittim, ama ahlakımı eskitmedim”
Özay, açıklamasını şu sözlerle tamamladı; “Bana diyorlar ki; `eski yüz.` Doğru, eski yüzüm ben. Ama birileri gibi ilk önce köşeyi döneyim, yaş kırklara vardığında boş bulduğumda siyasete atılayım diye çıkmadım. 19 yaşında hem ekmek kavgamı verdim, hem de siyasi mücadelemi verdim. 40 yıl oldu evet, eskir insanın yüzü. Değerlerim için, söylediğim sol değerler için, mahkemelerde eğilmedim, bükülmedim. Devlet Güvenlik Mahkemeleri`nde yargılandım. Çok samimi duygularla söylüyorum. Anılarımda çok şey var, ama aileme bırakacağım tek önemli miras, o mahkemede ilkelerim uğruna yargılandığım evraklarımdır. Yüz eskir tabi o mücadalede olursanız. Ben birşeyi eskitmedim, yüzümü eskitirken. Ahlakımı eskitmedim, değerlerimi eskitmedim, partimin ilkelerini eskitmedim. Örgütümün önderliğinde yola çıkacağımız belediye meclisine güveniyorum. Deneyimim var ama, tabloyu göreceksiniz, çok umutlanıyorum, çok. Bilmiyorsunuz, bir bilseniz pırıl pırıl gençler, `nereden buldunuz` diyeceğiniz gençler var o listede. Deneyimli arkadaşlarımız alınmasın, onlar da var. En az 20 kişi belki 25 kişi yola çıkacağız. Ben birikimlerimi o gençlerle paylaşacağım. Eşit paylaşacağım, eşit duracağım onlara. Yeniyi eskiyi harmanlayarak yepyeni bir yerel yönetim anlayışı sergileyeceğiz. Bir tek hedefim var, bu sadece yerel yönetim hizmeti olmayacak. Önümüzdeki döneme yönelik parti okulumuz olacak. Önümüzdeki dönem, ne eski yüz arayacaksınız ne yeni yüzü. Döneceksiniz bakacaksınız o örgüte, onlarca aday. Proje yarıştıracaklar, böyle bir onuru yaşamak benim hayatımın en büyük beklentisi olacak.”
 
“Koltuğun gücünü, kendi partine karşı kullanmayacaksın”
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, geçtiğimiz günlerde aday adaylığı başvurusuna kendisini davet etmeyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a tepki gösterdi. “Cumhuriyet Halk Partisi`nin size vermiş olduğu o koltuğun gücünü, kendi partine karşı kullanmayacaksın. Senin görevin o koltuğun gücüne daha da güç katmaktır” diyen Soydan; “Sayın İsmail Özay`ın belediye başkanımızın açıklamalarını dinledik. Onun açıklamalarından sonra bir şey söylenmez. Belediye Başkan aday adayı diye beni uyarıyorlar. Ben siyasette hep önüme baktım. Hiç arkama bakmadım. Ben bundan sonra olacaklar için İsmail Özay`a belediye başkanım diye hitap ettim ve ediyorum. Milletvekili taraf olur mu? Ben sizin vekilinizim. Bana görev verdiniz. Cem Belli arkadaşımız bir açıklama yaptı ve beni davet etti. Benim görevim de onun bu davetine katılmaktı. Bir milletvekili olarak katıldım ve başarılar diledim. Ama daha önce de bir arkadaşımız adaylık başvurusunu yapmış. Ona da hayırlı olsun diyorum sayın Ülgür Gökhan`a. Eğer haberim olsaydı, belediyeden buraya kadar yürürdüm. Bir belediye başkanına ve adaya da bu yakışırdı. Biz, bize yakışanı yapmak zorundayız. Biz, eğer bir partiyi temsil edeceksek, aday olacaksak ve partililerin oyunu isteyeceksek örgüt bellidir. Hiç kimse Cumhuriyet Halk Partisi`yle kavga etmeyecektir. Cumhuriyet Halk Partisi`nin size vermiş olduğu o koltuğun gücünü, kendi partine karşı kullanmayacaksın. Senin görevin o koltuğun gücüne daha da güç katmaktır” şeklinde konuştu.
Paylaş