“Bütçeden tarıma ve sağlığa ayrılan kaynak yetersizdir”

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hicri Nalbant, Mayıs ayının ilk birleşiminde gündem dışı söz alarak, AKP hükümetinin uyguladığı tarım ve sağlık politikasını eleştirdi. Uygulanan yanlış politikalar yüzünden Türkiye`nin tarımda net ithalatçı konumuna düştüğünü belirten Nalbant, tarıma ve sağlığa ayrılan payında yetersiz olduğunu söyledi.

780
 
 
İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Aytop önderliğinde toplanan meclis üyeleri, Mayıs ayı birinci birleşiminde yer alan gündem maddelerini görüştü. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantıda gündem dışı söz alan İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hicri Nalbant, AKP hükümetinin uyguladığı tarım ve sağlık politikasına tepki gösterdi. Tarıma ve sağlığa ayrılan payın yetersiz olduğuna dikkat çeken Nalbant; “Acilen 2014 yılı bütçesi revize edilmeli tarıma, su ve kanal hizmetlerine kaynak aktarmanın yolu bulunmalıdır” dedi.
 
 
“Ülkemiz tarımda net ithalatçı konumuna düşmüştür”
“Türkiye uygulanan yanlış politikalar yüzünden tarımda net ithalatçı konumuna düşmüştür” diyen Nalbant; “Samanı bile ithal etmektedir. Şimdi nüfusumuz 76 milyondur. Yakın gelecekte 100 milyon olacaktır. 76 milyon nüfuzu besleyemeyen tarım sektörü 100 milyon nüfuzu nasıl besleyecektir? Görüldüğü gibi tehlikenin boyutları her geçen gün büyümektedir. İlimizin kırsal kesimlerinde üreticilerin bitkisel üretim yapamaz hale geldikleri bu yüzden tarlalarını ekip biçmedikleri sadece meraya dayalı küçükbaş hayvancılıktan geçinmeye çalıştıkları, hepimizin bildiği gerçektir. Yine bilindiği gibi ilimiz nüfuzunun % 50 ye yakın bölümü halen geçimini tarımdan sağlamaktadır. Sulu tarım yapılan sahalarda zorla geçimini sürdüren, yabancı bankalara borçlanan, borç yüzünden en temel üretim aracı olan topraklarını kaybetme aşamasına gelen üreticilerimizin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu olumsuz gidişin sorumlusu yanlış uygulanan tarım politikalarıdır. Tarıma yeterli desteği vermeyen bu günkü siyasi iktidar baş sorumludur. Zaman geçirmeden tarım hak ettiği desteği almalıdır. Özelliklede sulanabilecek alanlar acilen suya kavuşturulmalıdır. Bu gerçekler ışığında Çanakkale il Özel İdaresinin 2013 yılı bütçesine baktığımızda bütçenin tüm harcamalarının 138.265.365,86 TL olduğu söz konusu bütçeden tarım hizmetlerine 93.140,50 TL harcandığı görülmektedir. Bu harcamanın söz konusu bütçeye oranı % 0.000.67 dir. Yani yüzbinde 67`dir. Aynı dönemde Sayın Çanakkale Valisi için ayrılan temsil ve ağırlama gideri 1 milyon TL dolayındadır. Yani temsil ve ağırlama gideri tarım bütçesinin en az 10 katıdır. Buradan Sayın Valiye ayrılan temsil ağırlama giderini tartışmak istemiyoruz. Ancak nüfuzunun yarısı tarımla uğraşan bir ilde tarıma ayrılan kaynağın ne kadar yetersiz olduğunu göstermek istiyoruz. 2014 yılı bütçesine baktığımızda da tarıma ayrılan kaynağın 175.100,00TL olduğu görülecektir. Buradan tarım cephesinde değişen bir şeyin olmadığı görülmektedir” şeklinde konuştu.
 
“Acilen 2014 yılı bütçesi revize edilmeli”
İl Özel İdare bütçesinden tarıma, su ve kanal hizmetlerine yeterli desteğin ayrılması gerektiğini kaydeden Nalbant; “2013 yılı bütçesinden su ve kanal hizmetleri müdürlüğüne 1.259.662,23 TL ayrıldığı , 2014 yılı bütçesinde ise söz konusu ödeneğin 725.000,00 TL ye düşürüldüğü görülecektir. Sulamanın çok önemli olduğu açık sistem sulamaların kapalı sisteme dönüştürülmesi gerektiği daha çok alanın suya kavuşturulmasının zorunluluk olduğu bir dönemde bu amaçla ayrılan bütçenin çok yetersiz olduğu sözü edilen temsil ve ağırlama giderinin bile gerisinde kaldığı görülecektir. Bundan sonra yapılması gereken bütçeyi yaparken Özel İdare Bütçesinden tarıma, su ve kanal hizmetlerine yeterli desteği ayırmaktır. Şimdiden başlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilimizde çalışmalarını sürdüren Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği , Arı Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Meyve Üreticileri Birliği gibi birliklerle bir araya gelip uygulanabilir projeler üretilmelidir. Bu çalışmalar sırasında da On Sekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden yararlanılmalı, yani çalışmalara Ziraat Fakültesi de dahil edilmelidir. Proje konuları olarak hayvan pazarı bulunmayan ilçelerde belediyelerle birlikte hayvan pazarları kurulmalıdır. Meyveciliğin daha karlı bir hale getirilmesi için ilimizin ihtiyacına göre bir yada iki ilçesine meyve suyu üretim tesislerinin kurulmasına katkı sağlanmalıdır. Bunların dışında Gökçeada keçisinin tescili ve üretici elinde ıslahı projesi, Gökçeada koyununun üretici elinde ıslahı projesi, Çanakkale de kıl keçisi yetiştiriciliği ile uğraşan orman köylülerinin üretim ve pazarlamada karşılaştığı problemlerin tespiti projesi, dağ ve orman köylerinde koyunculuğun geliştirilmesi ve gelir kaynaklarının arttırılması projesi ilk akla gelen projelerdir. Acilen 2014 yılı bütçesi revize edilmeli tarıma , su ve kanal hizmetlerine kaynak aktarmanın yolu bulunmalıdır. Tarıma olduğu gibi sağlığa ayrılan payında yetersiz olduğu 2013 ve 2014 yılı bütçelerinin incelenmesinden anlaşılmaktadır. Sağlık Hizmetleri Müdürlüğüne ayrılan payın da acilen arttırılması, gündem de yer alan ambulans alımı işleminden de anlaşılmaktadır. CHP gurubu olarak bu çalışmalara tam destek vereceğimizi buradan söylüyoruz” dedi.
 
Çiçek`ten şaşırtan cevap
İl Genel Meclisi AKP Grup Başkanvekili Ahmet Çiçek ise, Nalbant`ta verdiği yanıt ile şaşırttı. Çiçek şu şekilde konuştu: “Hükümetimizin tarım ve sağlık politikalarını eleştirme yerinin meclis salonu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bunlar genel konular. Tarım politikalarıyla ilgili veya tarıma bütçe ayırmakla ilgili meclisimizin önemli bütçeleri yok. Biz de yeni girdik maalesef bu konuları çok bilemiyoruz. Yani bunu biraz daha genel olarak CHP`nin ve AK Parti`nin milletvekillerinin mecliste konuşmasının daha iyi olacağı kanaatindeyim. İl Genel Meclisi`nin 40 milyonluk bütçesi ile biz köylere asfalt mı yoksa yol mu yapacağız? Bu bağlamda yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok gibi geliyor. Yine de bunu ileriki bütçede görüşelim. Hicri Nalbant`ın tarım politikaları ile ilgili önerileri var. Bu önerileri komisyonlara götürüp inceletmemiz gerektiğini düşünüyorum.”
Paylaş