“Bugüne kadar aklınız neredeydi?”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, ithal kömüre dayalı termik santrallerin kurulmayacağı yönündeki Bakan açıklamasını değerlendirdiler. Başkan Gökhan, “Bugüne kadar termik santrallere izin verirken akılları neredeymiş?” dedi.

757
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`ın “Hükümet olarak karar aldık. Artık ithal kömüre dayalı termik santrallere izin verilmeyecektir” açıklaması inandırıcı gelmedi. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, “Bugüne kadar verilen izinler ne olacak?” diye sordu. Nalbant yaptığı açıklamasında “Bakan Bayraktar`ın açıklamalarını takip ettik. İthal kömür ile çalışan termik santrallerine izin vermeyeceklerini söylüyor. Ama izin verdiklerini ne yapacaklar onu söylemedi, ya da biz duymadık. 40 bin megawatın üzerinde bunun 17 bini Çanakkale`de olmak üzere termik santrale izin verildi. Bunlar bittikten sonra zaten başka termik santrale ihtiyaçları yok. Bu kadar termik santral kuramazlar. Kursalar bile dünyanın birçok yerinde kömür de bulamazlar buralara. Şimdi kalkmışlar bu kadar santral izni verdikten sonra `bundan sonra ithal kömürle çalışan termik santrale izin vermeyeceğiz` diyorlar. Verseniz ne olur? Santral kuracak yer de kalmadı görüyorsunuz. Çanakkale için planlanan 17 bin Çanakkale için. `Biz bunları daha önceden planlamıştık` da diyebilirler. Bunların ne söyleyeceklerini kestiremiyoruz. Bu saatten sonra `ithal kömürle çalışan termik santral kurdurmayacağız` demelerinin hiçbir anlamı yok. `Ormanlık alanlarda ithal kömürle çalışan termik santrallere alan tahsis etmeyeceğiz` dediler. Kuracak yer de kalmayınca, bundan sonra `izin vermeyeceğiz` deyip kahramanlık yapıyorlar. Hiçbir anlamı yok. Bugüne kadar verilen izinleri ne yapacaklarını söylesinler” dedi.
 
 
“Kazdağları `kolay lokma` değil”
“Kazdağları`nın `kolay lokma` olma konusu yeni değil” diyen Nalbant, “Çok uluslu şirket Toronto Borsası`nda kendi reklamını yaparken, `Bu bölgede madenimiz var, enerjimiz var, yollarımız var, Çan Termik Santrali hemen yanımızda` diyorlar. Çan Termik Santrali babalarının malı sanki. Yıllar öncesinden bu söylüyorlar. Oradan esinlenerek yapılmış bir yorum olabilir. Öyle Kazdağları, herkes biliyor ki kolay lokma değil. Bakın bugüne kadar, Kazdağları`nın dışında birçok alanda işletmeye geçtiler. Kazdağları`nda henüz işletmeye geçemediler. Nasıl kolay lokma bu? Herşeyleri hazır olduğu halde işletmeye geçemediler. Öyle kolay lokma falan değil Kazdağları, onların bitişi Kazdağları`ndan olacak” dedi.
 
 
“Bugüne kadar verilen izinler ne olacak?”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise açıklamasında, “Bakanın `ithal kömüre dayalı santrallere izin vermeyeceğiz` açıklaması bizim için ne ifade edebilir ki? Bugüne kadar termik santrallere izin verirken akılları neredeymiş?” dedi. “Vermemeleri noktasında kararları böyleyse bir sorun yok” diyen Başkan Gökhan, “Bundan öncekilere verip de şimdi `vermiyoruz` demek nasıl bir durum? Şimdi ben şöyle bir şeye karşıyım; daha önceden verilen termik santral izinleri verdikleri insanları korumak, kollamak amacıyla böyle bir yasaklama getiriyorsan, bu son derece yanlış. Yani bir başkasına avantaj sağlamak için bir yasaklama kararı alamazsınız. Bu da etik değildir. Bugüne kadar sesini çıkarmayacaksın, Kazdağları`ndaki madencilere sesini çıkarmayacaksın, ondan sonra `termik santral izini vermiyoruz` deyiceksin. Bugüne kadar verdiklerin ne olacak? Onları mı koruyacaksın?” ifadelerini kullandı.
 
“O `kolay lokma`yı boğazınıza dizeceğiz”
“Kazdağları`nı madenciler için kolay lokma yapmaya çalışıyorlar” diyen Başkan Gökhan, “Yukarısını, yani Ankara`yı kandırıp, arkasına destek alıp, kolay lokma yapmaya çalışıyorlar. Biz de diyoruz ki; o `kolay lokma`yı boğazınıza dizeceğiz. Lokmayı boğazınızdan geçirmeyeceğiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
Paylaş