havadurum

“Bu bütçede refah yok, kurnazlık var”

İl Genel Meclisi’nde 2014 yılı için ayrılan 41 milyon TL bütçe tartışmalar eşliğinde komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.

520
 
Çanakkale İl Genel Meclisi’nde görüşülen 2014 yılı bütçesi tartışmalara neden oldu. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin önderliğinde toplanan meclis üyeleri, Plan ve Bütçe ve Karma Komisyonu`nun hazırladığı 41 milyon TL olan 2014 yılı bütçesi ile ilgili raporu görüştü. Komisyon raponunun okunmasının ardından söz alan CHPli İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen, Çanakkale için çok önemli olan bütçe görüşmelerine İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği`nden bir yetkilinin bile katılmamasını eleştirdi. Konuşmasına başlamadan önce Çanakkale değerlerinin yer aldığı bir afişi de toplantı salonundaki duvara asan İşleyen; “Kasım ayı toplantılarında bütçe konusunu görüşüyoruz. Bu bütçede Çanakkale değerlerinin korunmasıyla ilgili bir şey var mı?” diye sordu.
 
“Bütçede neleri önemsediğimiz ortaya çıkıyor”
2014 Mali Yılı İl Özel İdaesi Hazırlık Bütçesi görüşmesinde söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen; “Bu bütçe bizim 2014 yılı içerisinde neler yapmak istediğimizi ve bu bütçede neleri önemsediğimizi ortaya çıkarıyor. Yani nasıl bir anlayışla, nasıl bir mentaliteyle, nasıl bir zihniyetle hizmet etme anlayışımızı ortaya koymaktadır. Bir çok kanunla idaremize çok sayıda görev yükleniyor. Ama bu görevleri yerine getirilmesi için gelir tahsisi yapılmıyor. Yani görevimiz çok ama bunun karşılığında da gelirlerimiz az. Gelirleri arttırmamızla ilgili çare arıyoruz. Hükümetimizde çare arıyor. Ama hükümetimizin son 8 yılda bulduğu çare şudur. Ülkemizde 80 yıllık birikimlerimizi özelleştirme adı altında zengin babanın bonkor çocuğu gibi satmak, elimizde satacak mal da kalmayınca özelleştirme idaresini de kapatmak” dedi.
 
“Bu paralarla hiç bir şey yapamaz duruma geldik”
“KÖYDES`lerden gelen paralarla yüzlerce kilometre yol yaptık. Şu anda gelen paralarla yol yapmayı bırakın hiç bir şey yapamaz durumuna geldik” diyen İşleyen; “Ülkelerde çare bitmez. Ne yapmak lazım. İkinci bir yola başvuruldu. İl Özel İdareleri`ni borçlandıralım. Çanakkale İl Özel İdaresi de borçlandı ve o parayı bir yıl da hemen harcayıverdik ve o para da bitti. Bakıldı ki, İl Özel İdaresi asli görevlerini aksatmaya başlıyor durumuna geldi ve son çözüm olarak da İl Özel İdaresi`nin malları satılmaya başlandı. Malları da satacağız. Bunları elden çıkaralım da köylere hizmet olarak götürelim demeye başladık. Yani bakamıyoruz satınız, yetişemiyoruz tahsis ediniz, yetmiyor borçlandık, nereye kadar deniz bitene kadar. Deniz bitti ne olacak?” şeklinde konuştu.
 
“Bütçede kurnazlık var”
2014 yılı bütçesinde kurnazlık olduğuna dikkat çeken İşleyen; “2014 yılı bütçesine baktığımız zaman 2013 yılında olduğu gibi bu bütçede de insan yok, refah yok, hukuk yok, mutluluk yok, zeka hiç yok. Demokrasi mi o yine alakası bile yok. Ama bütçemizde kurnazlık var. Gizli emeller var. Korku var, baskı var. Baskının daniskası da var. Analatik bütçe yapmamız lazım ama ne hikmetse yapacağımız hizmetleri analatik olarak yapmıyoruz. Neden? İşte gizli emeller burada ortaya çıkıyor” dedi.
 
“Çanakkale`de kaale alınmıyoruz”
Kent için önemli yatırımlara imza atan İl Özel İdaresi`nin Çanakkale`de kaale alınmadığına dikkat çeken İşleyen, Çanakkale`de kentin geleceği ile ilgili toplantılar yapıldığını ancak bu tür toplantılara hem İl Özel İdaresi`nin hem de İl Genel Meclisi`nin çağrılmamasına tepki gösterdi. İşleyen şu şekilde konuştu: “Sayın Valimiz, İl Genel Meclis Başkanını bir toplantıda yanına almakla hem il özel idaresini hem de il genel meclisi ne kadar önemsediğini ortaya koyuyor. Gelibolu`da kaymakamlarla bir toplantı yapıldı. Bu toplantının konusu KÖYDES planlamaları. KÖYDES`in planlamasında meclisimizin hiç mi etkisi yok? Bu toplantıda nerede İl Genel Meclisi Başkanı? Neden bu toplantıya çağrılmıyoruz? 2015 ile ilgili bürolar açılıyor ve projeler üretiliyor. Bunların sonuçlarını bilmek bizim hakkımız değil mi? Bunlardan bizim haberimiz olması lazım. 34 tane birbirinden değerli ve yetenekli meclis üyemiz var. Ama hiç birisinin bu konuda görüşünü alma ihtiyacı duyulmuyor.”
 
“İlçeler arasında adalet istiyorum”
“Çok çalışma değil, akıllı çalışma bizleri sonuca götürür. Onun için komisyonları akıllı çalıştırmalıyız” diyen İşleyen; “Yoksa günlerce burada toplantı yapsanız, akıllı çalışmadığımız sürece hiç bir şey çözüm olmaz ve çözüm üretemezsiniz. Daha önce bir eleştiride bulunmuştum. Yapılan yatırımlarda eşit davranıyor muyuz diye sormuştum. Ben ilçeler arasında adalet istiyorum. Diğer ilçelerin ekonomisinin canlanması için yatırım yapılıyor ama Gelibolu ilçesine ise makyaj malzemesi gönderiliyor. Bu doğru değil. Adalet hiç yok. Gelibolu da diğer ilçelerle orantılı büyümek istiyor. Yatırım almak istiyoruz bu konuda zenginleşmek istiyoruz. Yalnızca Biga zenginleşmesin, Gelibolu da zenginleşsin. Sadece merkez zenginleşmesin Gelibolu da zenginleşsin. Yani adaletli bir ortam yaratılsın” şeklinde konuştu.
 
“Çanakkale`nin değerleri hiç düşünüldü mü?”
Bütçe hazırlanırken Çanakkale değerlerinin de hiç düşünülmediğine dikkat çeken İşleyen; “Bu bütçeyi hazırlarken, Çanakkale`nin değerleri hiç düşünüldü mü? Bütçemizde Çanakkale değerlerinin korunmasıyla ilgili bir şey var mı? Mesela Lapseki şeftalisinin korunmasıyla ilgili, Bozcaada çavuş üzümünün korunmasıyla ilgili, Ezine peyniri ile ilgili bir düşünce var mı? Bunlar bizim değerlerimiz. Bunlar başka yerlerde yok. Çanakkale`nin önemli değerleri bunlar” dedi. İşleyen`in konuşmasının ardından mecliste tansiyon zaman zaman yükselirken, 2014 yılı için ayrılan 41 milyon TL bütçe tartışmalar eşliğinde komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.
Paylaş