“Bu başarıyı(!)kutlamıyoruz”

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin Avrupa Eğitim Sendakiları Komitesi`nin gündemine geldiğini ifade ederek, “Uluslararası alanda bilimle yer alması gereken ÇOMÜ, hak ihlalleri ile gündeme gelmiştir. Bu başarıyı kutlamıyoruz” dedi. Koç, ayrıca ÇOMÜ`de bugüne kadar meydana gelen ve birçoğu hukuki arenada bulunan konuları da sıraladı.

1098
 
 
Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi (ETUCE) adına Avrupa Direktörü Martin Romer tarafından 24 Mart tarihinde YÖK Başkanlığı`na ve Milli Eğitim Bakanlığı`na gönderilen mektupta Çanakkale`nin de aralarında bulunduğu bazı üniversitelerdeki baskı ortamı şikayet edildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi`ni konu edinen şikayet mektubunda, “Üye sendikamız Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) bizi İstanbul’da bulunan Marmara Üniversitesi’nde iki araştırma görevlisine yönelik yürütülen disiplin soruşturmaları hakkında bilgilendirmiştir. Eğitim Sen’e göre; İletişim Fakültesi’nin 2 çalışanı 4-5 Haziran 2014 tarihinde Kamu Emekçileri Sendikası KESK’in ülke çapında düzenlediği greve katıldıkları için yakın zamanda işten atılmıştır. Açıkçası, aynı nedenden dolayı 8 doktora öğrencisi de 24 ay boyunca açığa alınmıştır (Kademe durdurma cezası kastediliyor). Bizim bilgilerimize göre; Eğitim Sen üyeleri Çanakkale 18 Mart ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde de soruşturmalara maruz bırakılmaktadır. ETUCE olarak örgütlenme ve toplanma özgürlüklerinin meşru demokratik bir eylem ve insan hakkı olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz. KESK tarafından düzenlenen eylemlere katılarak, araştırma görevlileri ve doktora öğrencileri sadece barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma özgürlüklerini kullanmışlardır. Çalışanların ve öğrencilerin katılımlarından dolayı cezalandırılması kabul edilemez. Marmara Üniversitesi’nden atılmaları - Türkiye’nin de imzacısı olduğu - örgütlenme özgürlüğü hakkındaki ILO’nun 87 No’lu Sözleşmesinin ve toplu sözleşmelerle ilgili ILO’nun 98 No’lu Sözleşmesinin ve ek olarak - Türkiye’nin de imzaladığı - Avrupa Konseyi Sosyal Şartı’nın ve Avrupa Birliği’nin Temel Haklar Sözleşmesi’nin 11. Maddesinin ciddi şekilde ihlal edilmesidir. ETUCE olarak; Marmara Üniversitesi’ne işten atılan iki fakülte çalışanı ile ilgili verilen kararın acilen feshedilmesi ve doktora öğrencilerini açığa alan kararın bir an önce bozulması için çağrıda bulunuyoruz. ETUCE olarak açığa alınan fakülte üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu açıklıyor; Türk Hükümeti’ne işçi hakları ile yurttaşlarının nitelikli kamusal eğitime özgür ve eşit ulaşım hakkını garanti altına alması için çağrıda bulunuyoruz” denildi.
“Bu başarıyı(!) kutlamıyoruz”
KESK`e bağlı Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini uluslararası başarısızlığından dolayı kutlamıyoruz” dedi. “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü 2011 yılından bu yana ilginç uygulamalara imza atmaktadır” diyen Koç, “Bu uygulamalardan ilk akla gelenleri sıralarsak; Ölüm döşeğindekileri meslekten atmak, emekçileri işten atarak eşlerinin ölümüne neden olmak, emekçileri işten atmak, bütün yasal süreçler tamamlanmış olmasına rağmen emekçileri işe alması gerekirken işe almamak ve bu da yetmiyormuş gibi tazminatlarını ödememek, ötekileştirdiklerine kadro vermemek, ötekileştirdiklerine yıldırma ve bezdirme (mobing) uygulamaları yapmak, kazanılmış özlük haklarını vermemek, uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalardan aynı zamanda meşru hakların kullanılması durumunda hukuki olarak hiçbir şey çıkmayacağını bilerek ceza vermek, üniversitedeki bütün akademik süreçleri işlemez hale getirmek, kendisini yaptırım uygulayamadığı kişilerin eşlerini sürerek mağdur etmek, öğrencileri en ufak demokratik eylemlerinde ceza ve uzaklaştırmalarla yıldırmak. Biliyoruz ki ÇOMÜ Rektörlüğünün bu hiçbir mantık ile açıklanamayan, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen, insan haklarına aykırı uygulamaları saymakla bitmez. ÇOMÜ Rektörlüğü üniversite mantığından uzak uygulamalar ile bilim ortamından evrensel ortamlara giremese de emekçilerin mücadelesi bakımından uluslararası sendikaların gündemine gelmiştir. ETUCE, Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi Milli Eğitim Bakanı ve YÖK başkanına mektup yazarak ÇOMÜ başta olmak üzere Türkiye’deki üniversitelerdeki durum hakkında kaygılarını iletmiştir. ÇOMÜ’nün uluslararası arenada bilimsel başarıları ile değil de hak ihlalleri ile yer alma başarısını (!) kutlamıyoruz” şeklinde konuştu.
Paylaş