“Bölge tarımı zarar görecek”

Atatürkçü Düşünce Derneği Çan Şube Başkanı Gökay Bulut, termik santral ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde “Dolayısıyla yıllık milyon metreküp üstünde su tüketebilecek ve bölgede tarıma ciddi zarar verecektir. Hatta çift ünitede hava soğutmalıya geçmediği durumda tarım tamamen çökebilir. Bunun yanında desülfirizasyon ünitesi olmaması havayı ciddi şekilde duman edecektir” ifadelerini kullandı.

718
Atatürkçü Düşünce Derneği Çan Şube Başkanı Gökay Bulut, Çan Termik Santrali ve yapılması planlanan ikinci termik santral ile ilgili olarak açıklama yaparak, ilçe tarımı ile ilgili tehlikeye dikkat çekti. “Termik santral yatırımları bölgemizde ciddi şekilde ilerliyor” diyen Bulut, “Ancak, önlemleri alınmadığı takdir de çevreye ciddi ve hızlı şekilde zarar verebilecek bir santral olarak ilerleyecek. Kaynağı ve rezervi kıt olacağı için çevre yatırımları çok sınırlı olacaktır. ( Tüm makine ekipman 2.el planlanmakta imiş ) su soğutmalı ve sülfürizasyon filtresiz gibi. Dolayısıyla yıllık milyon metreküp üstünde su tüketebilecek ve bölgede tarıma ciddi zarar verecektir. Hatta çift ünitede hava soğutmalıya geçmediği durumda tarım tamamen çökebilir. Bunun yanında desülfirizasyon ünitesi olmaması havayı ciddi şekilde duman edecektir” ifadelerini kullandı.
 
“İhtiyacı yeraltı suları bile karşılamaz”
“Bunlara ilave olarak Çan termik santrali ve maden rezervine de talep baskısı yapacaktır” diyen Bulut, “ÇED başvurusu 145 MW diye başladı, 170 x 2 ye döndü ve ilk üretim 2017 de olacak şekilde, yıllık kömür ihtiyacı 1.5 milyon tona çıktı. Kendi rezervleri 15 yıl bu durumda. Bu santral yatırımı sonuna kadar götürmek yerine satma veya ortak alma ihtimali yüksek. Hava soğutmalı ve FGD ünitesi ( flue gas desulfurization – baca gazı sülfür filtre ünitesi ) olmadan yapılacak bu büyüklükteki bir yatırım tarımı ve havayı ciddi şekilde zedeler. Bu ölçekte hava soğutma için 100 milyon TL ve FGD için 30 milyon Euro yatırıma ihtiyaç olur, bu yatırımın yapılması mümkün değildir. 2 ünite için yıllık ihtiyaç duyulacak soğutma suyu 2 milyon ton civarında olur çevrede de yeraltı suları dahil bu suyu temin etmek mümkün olmaz. Türkiye’nin en fazla sülfürlü kömürünü FGD’siz yakmak mevzuat gereği 2018 den itibaren yasak, bu yatırımı mevcut Çan Termik Santralinin de yapması gerekecek. Bu yatırımlar olmadan bölgemize yapılacak santrallerin yapımına halkın da bakanlığında izin vermemesi gerekir” şeklinde konuştu.
Paylaş