“Biz herkese eşit mesafedeyiz”

Çanakkale`de AKP`nin adayı Mehmet Daniş`e destek verdikleri şeklinde yorumlanan açıklamaları nedeniyle tepkilere neden olan oda başkanları; “Biz herkese eşit mesafedeyiz. Kim Çanakkale`ye hizmet ederse onu destekleriz” diyerek yanlış anlamaların önüne geçtiler.

752
İnternette paylaşılan videoların ardından STK ve oda başkanlarının bir siyasi partinin belediye başkan adayına açık bir şekilde destek vermesi kentte tepkilere neden olmuştu. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, meclis toplantısında açıklama yaparak konuya açıklık getirirken, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ise gazetemize açıklama yaptı.
 
Engin: “Çanakkale’nin yararına olacak hizmetleri; kim yapar ve kim destekler ise onu alkışlarız”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı olağan Meclis toplantısı Kongre Fuar Merkezi İçdaş Konferans Salonu’nda yapıldı. Meclis toplantısı, ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay`ın konuşması ile açıldı. Osman Okyay, konuşmasında Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri ele aldı. Ardından kürsüye gelen ÇTSO Başkanı Bülend Engin, ÇTSO olarak günü kurtarmaya yönelik atıl yatırımlarla değil, Çanakkale’nin ayrıcalıklı konumuna yakışır yetkinlikte projelerle geleceğe yol almakta olduklarını belirterek; “ÇTSO’nun ürettiği projeleri, Çanakkale’nin yararına olacak hizmetleri; kim yapar ve kim destekler ise onu alkışlarız” dedi.
 
“ÇTSO ile aynı projelerde birleşen yöneticileri destekleyeceğiz”
“Çanakkale bize binlerce yıllık tarihin mirasıdır” diyen Engin; “Bu topraklar tarih boyunca efsanelere ve destanlara ev sahipliği yapmıştır. Gelecek yıl, yani 2015 yılında yakın tarihin en büyük destanlarından birine, Çanakkale zaferinin yüzüncü şeref yılına ev sahipliği yapacağız. Hepimiz bu onurlu görevin bir parçası olacağız.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu onurlu görevin bilincinde projeleri hayata geçirerek, misafirlerimizi ağırlayacağız. Mitolojik çağlardan bu yana büyük stratejik konuma sahip olan, pek çok medeniyetten izler taşıyan, daima Anadolu’nun anahtarı olmuş, gelinen çağ itibarıyla da Türkiye’nin lokomotifi olması gereken potansiyele sahip, rekabetçilik endeksinde Konya, Gaziantep, Kayseri, Adana, Manisa illerini geride bırakmış Çanakkale’miz; ortak çalışma kültürü ile artık yüzünü geleceğe çevirmiştir. Günü kurtarmaya yönelik atıl yatırımlarla değil, Çanakkale’nin ayrıcalıklı konumuna yakışır yetkinlikte projelerle geleceğe yol almaktayız. ÇTSO’nun, Çanakkalemiz için önerdiği ve uygulanması için harekete geçtiği ve sizlerle paylaştığımız birçok projeler var biliyorsunuz. Biz bu projeleri; yapacak olan, destek olan, Çanakkale için ÇTSO ile aynı projelerde birleşen yöneticilerin yanında olacağız, destekleyeceğiz. ÇTSO’nun ürettiği projeleri, Çanakkale’nin yararına olacak hizmetleri; kim yapar ve kim destekler ise onu alkışlarız. Arkasında oluruz, yanında oluruz. ÇTSO’nun projelerine engel olanı mı? Yoksa yanında olanı mı alkışlayacağız? Bu sorunun cevabı nettir” şeklinde konuştu.
 
“Çanakkale’ye hizmet için, doğru ne ise onu yapıyorum”
Engin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Eğer siyasi görüşümüzü bu kapının dışında bırakıp, bu çatı altında buluşuyorsak sadece benim ve yönetimimin değil diğer üyelerin de aynı yaklaşım içerisinde olduğuna inanıyorum. Yaptığımız her iş, attığımız her adım bilinçli, planlıdır. Bu adımların her biri de Çanakkale’nin faydası için atılmaktadır. Benim için geçtiğimiz aylarda, yaz boyunca, bir partinin belediye başkanı adayı olacağım söylemi, ortalıkta bilinçli olarak dolaştırıldı. Ben hep reddettim bunu ve gerçek olmadığını söyledim. Ve geldiğimiz şu günlerde o söylemler yine Çanakkale sokaklarında geziyor. Ben size doğruları konuştum. Yine Çanakkale’ye hizmet için, doğru ne ise onu yapıyorum”
 
“Ben ve hizmet ettiğim kuruluşlar siyasete bulaşmaz”
AKP`nin adayı Mehmet Daniş`e destek verdikleri yönünde kentte oluşan tepkilere de değinen Engin; “Siyasete bulaşmış olduğumu iddia edenler, ya siyaseti bilmiyorlar ya da bir şehre hizmet etmenin ne anlama geldiğinden haberdar değiller. ÇTSO, siyasete bulaşmamıştır, siyasi açıklamaları da olmamıştır. Sadece büyük bir kararlılıkla yeni hizmet hedeflerine doğru yol almakta ve tüm gücüyle Çanakkale için çalışmaktadır... Hepsi bu! ÇTSO’nun siyasete bulaştığı yönündeki maksatlı haberler karşısında; şunu söylemek isterim ki; Ben ve hizmet ettiğim kuruluşlar siyasete bulaşmaz. Kaldı ki siyasete bulaşmaktan ne anlıyoruz önemli olan bu! ÇTSO yönetim kurulu başkanı sıfatıyla, her türlü siyasi düşüncedeki üyelerimizin yer aldığı iş dünyasının sorunlarını doğaldır ki; karar mercileriyle, milletvekillerimizle, siyasetçilerimizle ve belediye başkanlarıyla müzakere ederek çözebileceğimiz inancındayım. Siyasetçilerimizden kopuk bir çözüm ve mesafe arayışı gerçekçi olmaktan uzaktır. İş dünyasının sorunlarını çözmek, ticareti ve beraberinde Çanakkalemizi geliştirmekten ibaret olan siyasi anlayışımız ancak; ekonomi siyaseti olarak adlandırılabilir. ÇTSO meclis çatısı altında toplanan farklı siyasi düşüncedeki, siz değerli üyelerimizin ortak paydası da budur. Asla taraflı bir siyasi yaklaşım içerisinde olmadık, sadece ve sadece hizmet yanlısı bir yaklaşım sergiledik… Hepsi bu!” dedi.
 
“Şahsi görüşümdür”
İnternette paylaşılan videolarda yer alan açıklamasının kendi şahsi görüşü olduğunu vurgulayan Engin; “Siyasetin içinde olup da hizmet üretme sıkıntısı çekenler, kendilerine zemin yaratabilmek için; geçmişte olduğu gibi; bugün de ÇTSO’yu hedef alarak amaçlarına ulaşmak istiyorlar. ÇTSO’yu kimse siyaset malzemesi yapmaya kalkışmasın! Herkes hizmet üretmek, Çanakkale’yi kalkındırmak için çalışsın! ÇTSO’ya “siyasete bulaşmış” iddiasında bulunan her kim olursa olsun önce “kendi işimi ne kadar doğru yapıyorum?” sorusuna cevap vermeli. İş yapamayan, hizmet üretemeyen kişilerin tarzı, başkalarını hedef alarak prim yapmaktır. ÇTSO, hiçbir zaman bu anlayışı kabul edemez. ÇTSO kabul etmediği gibi Çanakkaleli de kabul etmez. Çanakkalemizin kıymetli bir belediye başkan adayının verdiği ilanın altında; benim de ifadem yer aldı. Doğrudur, şahsi görüşümdür. Az önce de söylediğim gibi; ÇTSO’nun projelerini destekleyen ve Çanakkale’nin refahı için çalışanların yanında olacağım. Bu kişi her kim olursa olsun. Çıksın desin ki ÇTSO’nun projelerini destekliyorum, ÇTSO’nun yanındayım. O zaman ben de o kişinin yanında, arkasında olacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın!” diye konuştu.
 
Üzen; “Kuruma hiç bir zaman siyaseti bulaştırmadım”
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, AKP Çanakkale Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş ile ilgili kentte neden olan tepkilere cevap verdi. 20 yıldır başında olduğu kuruma hiç bir zaman siyaseti bulaştırmadığını söyleyen Üzen; “ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı olarak sayın Daniş ile birlikte 3 dönemdir çalışıyorum. Sayın Daniş, 3 dönemdir Çanakkale`ye hizmet eden birisi ve şimdi ise siyasette belediye başkan adayı. Bu konuyla ilgili Mehmet Daniş`i nasıl bilirsiniz diye sordular. Biz de bir sivil toplum örgütü olarak bu soruya cevap vermemezlik yapamazdık. Kendimize göre gördüğümü ve hissettiğimi söyledim. 20 yıldır kurumun başındayım. Hiçbir zaman bu kuruma da siyaseti bulaştırmadım. Bulaştırmamda. Bunu geçmiş 20 yılda ispatlamış olduğuma inanıyorum. Ama herkes tabi ki farklı farklı düşünebilir. Farklı farklı görüşte bildirebilir” dedi.
 
“Gökhan`a da aynı desteği verdim”
ÇTB`yi ziyaret eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a da aynı desteği verdiğini anımsatan Üzen; “Geçen hafta CHP Çanakkale Belediye Başkan adayı sayın Ülgür Gökhan da Çanakkale Ticaret Borsası`nı ziyaret etti. Kendisine de aynı desteği verdim. Bugüne kadar kurumumuza sağladığı katkılardan dolayı ve kentte yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ettim. Çalışmalarında başarılar diledim. Önümüzdeki günlerde MHP Belediye Başkan adayı Halil Rüştü Akgün de kurumumuzu ziyarete gelecekler. Aynı şekilde kendisine de ev sahipliği yapacağız. Yani biz sonuçta her adaya eşit mesefadeyiz. Ama bunları farklı bir boyuta çekmenin bir anlamı yok” diye konuştu.
 
“Tüm siyasi partilere de eşit mesafedeyiz”
ÇTB olarak kentte herkesi kucakladıklarına ve tüm siyasi partilere eşit mesafede olduklarının altını çizen Üzen şu şekilde konuştu: “Açıklamalarım da ben Mehmet Daniş`e oy mu veririm demişim. Ne demişim? Ben Mehmet Daniş, bu kente değer katmıştır dedim. Ülgür bey için sorsalar yine buna benzer konuları söylerim. Her iki aday da hem bu kente hem de ÇTB`ye destek vermiştir. Daniş ile ilgili ifadelerimde yanlış bir şey söylemedim. Açıklamalarımdaki ifadeler Mehmet Daniş`e oy kullanmak anlamında mı ya da desteklemek anlamında mı? Aynı yönetim ve aynı meclis Ülgür Gökhan`a da ev sahipliği yaptı. CHP niye bunu söylemiyor? Bunda bir yandaşlık yok. Zaten biz yandaş olamayız. Biz herkesi kucakladık. Tüm siyasi partilere de eşit mesafedeyiz.”
Paylaş