“Biz, Çan’ın oksijen teminatıyız”

Çan`a bağlı Karadağ köyünde başlatılan altın arama çalışmalarına tepki gösteren vatandaşlar, protesto etmek ve Çan halkından destek istemek için dün Çan`a geldi. Çan pazarında pazar esnafı ve vatandaşlara bilgiler veren Karadağ Muhtarı Ramazan Dizman, “Günlerdir yerel, ulusal ve uluslar arası basında yazılı, görsel ve işitsel olarak çıkan 200’den fazla haber 40’tan fazla basılı yayın ve binden fazla sosyal medya ve paylaşıma rağmen Çan iktidar ve muhalefet meclis üyeleri Çan’daki Karadağlılar, resmi kuramlar ve Çan halkı neden susuyor? Yoksa biz vatandaş mı değiliz? İnsan mı değiliz?” ifadelerini kullandı.

816
 
 
Köylerinde yapılan maden arama çalışmalarına karşı geçtiğimiz günlerde köylerinin cenazesinin selasını okuyup, dua eden Çan`ın Karadağ Köyü`nde yaşayan vatandaşlar bu kez ilçe merkezine inerek destek istediler. Karadağlılar, ilçe merkezinde yaptıkları eylemde Çan Belediyesi Kapalı Pazaryeri`nde kurulan Çan pazarında vatandaşları ve pazar esnafını bilgilendirerek destek istediler. Karadağ Köyü`nden gelen 500`ü aşkın vatandaş, daha sonra ilçe meydanında basın açıklaması yaptılar. Köylerinin merasında yaklaşık 46 bin metrekare alanda 600`ün üzerinde sondaj yapılacağını ifade eden Karadağlılar, özellikle pazaryerinde ellerindeki pankartlarla sessizce yürüdüler. Karadağ Köyü sakinleri adına açıklama yapan Köy Muhtarı ramazan Dizman, “Bugün bizler, var olma ve yaşama sebebimiz olan, köy kültürü ve köylünün varlık mücadelesi için burada birleşmiş bulunmaktayız.Karadağ köyü, Esan Eczacı Başı Madencilik firmasının Ankara’dan indirme ruhsatları ile dağlarımıza, ormanlarımıza ve sularımıza bindirme yapmaktadır.Bu gün 41 şirketi ile dev bir holding olan bu kuruluş, köylünün hoş görüsünü de istimrar etmektedir. Biz burada köy muhtarlığı ve azaları ile köylümüzün tertip heyeti ile birlik ve beraberlik içinde mücadelemizin ikinci adımını atmış bulunmaktayız. Biz Çan halkının Oksijen teminatıyız. Çan ve Çanakkale, Karadağ ve çevre köylerden gelen su, süt, et ve diğer besinler ile yaşamakta, kendilerini ve çocuklarını beslemektedir. Ancak bu gün Karadağ Esan Madencilik ile diğer köyler ise Termik santrallerce zehirlenmek istenmekte olup bizler bunlarla mücadele etmekteyiz. Ses ver Çan ve Çan Halkı! Esan Madencilik şirketi günlerdir yürüttüğümüz eylemlere karşılık neden cevap vermiyor? Neden herhangi bir açıklama yapmıyor? Ve neden kabuğuna çekilmiş susuyor? Valilik Makamı ile İl Özel İdare neden bölgeye ciddi bir teknik heyete sahip inceleme komisyonu göndermiyor? Yeri geldiğinde muhalefet olan yeri geldiğinde susup oturan akademik odalar neden hala Karadağ’a gelmiyor? Ve her şeyden önemlisi günlerdir yerel, ulusal ve uluslar arası basında yazılı, görsel ve işitsel olarak çıkan 200’den fazla haber 40’tan fazla basılı yayın ve binden fazla sosyal medya ve paylaşıma rağmen Çan iktidar ve muhalefet meclis üyeleri Çan’daki Karadağlılar, resmi kuramlar ve Çan halkı neden susuyor? Yoksa biz vatandaş mı değiliz? İnsan mı değiliz?” dedi.
 
 
“Herkes Karadağ seçim sandığından çıkanları görecek”
“Biz bugün burada anayasal demokratik hakkımızı devletimize, milletimize ve kolluk kuvvetlerine saygılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz” diyen Muhtar Dizman, “Bizler yüz yıldır bu topraklarda varız Esan Eczacıbaşı Madencilik ise köyümüze geleli daha bir ay olmadı. Bizler herkesten yaşama ve demokrasi hakkımıza saygı ve destek istiyoruz. Karadağ köylüsü olarak bugün bizler, çevre köylerini, Çan halkını, ormanlarını ve köylerini korumakla görevli orman şefliğini ve müdürlüğünü, devletimizin Çan ilçemizdeki yegane temsilcisi kaymakamını yanımızda görmek istiyoruz. Ve ne yazık ki dün oy verdiğimiz, oy vermemiz için köyümüzün kapısında sıra olan meclis üyelerine Çan ve Çanakkale belediye başkanları ile milletvekillerimize sadece köyümüzün yağmurlarında ıslanmaya davet ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki 10 Ağustos gelecek 2015 genel seçimleri gelecek ve herkes Karadağ seçim sandığından çıkanları görecek” ifadelerini kullandı.
 
 
“Ağaçlar yoksa, insan da yoktur, para da”
“Bizler bu gün buraya taraf olmaya geldik” diyen Karadağ Köyü Muhtarı Ramazan Dizman, “Tarafımız Çan’ımız. Tarafımız canımız.Tarafımız Karadağ’ımızdır. Biz bugün bizden yana taraf olmaya niyetli olanları yanımıza çağırmaya geldik. Para yenmeyen ve yine ağaçtan hayat bulan bir maddedir. Yani ormanlar yoksa ağaçlar yoktur. Ağaçlar yoksa insan ve para yoktur. Karadağ köyü 5 bin küçükbaş 2 bin büyükbaş 700 genç, ihtiyar, çoluk çocuk, kadın erkek nüfusu ile ve yüz yıllık tarihi ile yarınının ve yaşama hakkının mücadelesini vermektedir. Eğer Karadağ Esan Eczacıbaşı altın şirketinin ocağı olursa diğer köyler termik santral sahası olur. Değerli Basın Mensupları, Tüm medyada gördüğünüz üzere bizler son duamızı ettik, selamızı okuduk, haklarımızı bir bizimize helal ettik! Ey Türkiye biz selamızı okuduk. Artık Çan ve Çanakkale halkları susarak yaklaşmakta olan cenaze namazımıza saf tutsun. Son olarak gururla şunu ifade etmekteyim ki; Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Karadağ köylüsü Cumhuriyete yakışır bir birliktelik sergilemektedir” şeklinde konuşarak açıklamayı tamamladı.
Paylaş