“Ben gerekeni yapacağım”
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, dün Kurşunlu`ya giderek halkla görüştü. Bir süredir köylerinin üst kısmına kurulma çalışması devam eden feldspat madenine karşı seslerini duyurmaya çalışan köy halkı Vali Çınar`ın gelmesine oldukça sevinirken, Çınar`ın “Konuyla bizzat ilgileneceğim, siz merak etmeyin. Ben gerekeni yapacağım” açıklaması ile rahat bir nefes aldı.
Köylerinin tam üstüne kurulma çalışmaları devam eden, bu çalışmalar sırasında ağaçları kesmeye başlayan feldspat madenine karşı Kurşunlu köylüsü, yürüttüğü mücadele ile sesini duyurmayı başardı. Bayramiç`in yakın köylerinden biri olan ve daha bir kaç ay öncesine kadar “Kendi halinde” bir köy olan Kurşunlu, bugün önemli bir mücadelenin merkezinde yer alıyor. Önce hukuk yolunu deneyerek mücadele eden Kurşunlu halkı, “Duran Köy” eylemi ile sesini yurt geneline duyurmayı başardı. Ardından köy sakinlerinden 58 yaşındaki Bülent Behçet Özüren`in inatla sürdürmeyi başardığı 22 günlük açlık grevi durumun ciddiyetini ve önemini de gözler önüne serdi. Kurşunlu halkının en büyük isteği olan “Sorumuzu Vali Çınar`a anlatmak istiyoruz” talebi ise cevapsız kalmadı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Kurşunlu halkının talebine kulak vererek, dün köye gitti.
Çınar`a brifing Özüren`den
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Bayramiç`e bağlı Kurşunlu Köyü`ne giderek, söz konusu feldspat madeninin bulunduğu alanda incelemelerde bulundu. Vali Çınar, önce köylüler ile köy kahvesinin önünde bir araya gleerek halkın şikayetlerini dinledi. Çınar, daha sonra da maden ocağı görevlilerinden konuyla ilgili teknik bilgileri aldı. Kurşunlu Köyü`nün hemen üst tarafından bulunan Killiktepe Mevkii`nde özel bir firma tarafından işletilecek feldspat madeniyle ilgili ortaya konan irade çevre köylerden ve Çanakkale`den aralarında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan`ın da bulunduğu geniş bir çevreden destek görmüştü. Bölgede yürütülen çalışmalara tepki olarak 22 gün boyunca açlık grevi yapan Bülent Behçet Özüren, elindeki belgeler ve fotoğraflarla Vali Ahmet Çınar`a brifing verdi. Maden çalışması ile ilgili kaygılarını dile getiren Özüren, ayrıca Vali Çınar`ın köye gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.
“Gerekli işlemleri başlatalım”
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Özüren`in brifinginin ardından “Her şey hukukla çözülür. Ben istiyorum veya vali istiyor diye madeni yok sayamayız” dedi. Vali Çınar, “Ama şikayetlerinizi de ciddiye alıyorum. Daha önce de bu bölgede toprak kayması yaşandığını söylediniz. Tüm şikayetlerinizi bir dilekçede toplayıp bize bir kez daha sunun. Biz de gerekli işlemleri başlatalım” ifadeleri ile Kurşunlu halkına umut oldu.
Köylüler ile madenciler arasında eğim tartışması
Vali Ahmet Çınar`ın köy kahvesi önünde yaptığı toplantıda köylüler, köyde daha önce yaşanan toprak kaymasının maden ocağının açılması ardından yeniden yaşanabileceğini, bunun da bir felakete yol açabileceğini ve sularının kirleneceğini ifade ettiler. Kurşunlulular, maden çalışmasının hem köy ekonomisine hem de can kaybına neden olmasından tedirginlik duyduklarını da söyledikleri Vali Ahmet Çınar, buradaki toplantının ardından maden alanına giderek incelemelerde bulundu. Killiktepe Mevkii`nde sürdürülen maden çalışma sahasına giden Vali Çınar, burada da maden ocağındaki görevlilerden de bilgiler aldı. Maden ocağı görevlileri, Vali Çınar`a, madenle köy arasındaki eğimin yüzde 22 olduğunu ve işletme için herhangi bir engel bulunmadığını söylemeleri üzerine Vali Çınar`ın yanındaki köylüler maden ocağı görevlilerine bu eğitim bilgisinin yanlış olmadığını ifade ederek tepki gösterdiler. Köylüler eğimin yüzde 22 değil, yüzde 60 olduğunu ifade ettiler.