“B planı için acele edilmeli”

Aşırı yağışlar nedeni ile yaşanan heyelan Çanakkale-İzmir karayolu ulaşımını da tehlikeye soktu. Erenköy bağlantı yolunun Çanakkale Viyadüğü üzerine çökmesi nedeni ile ulaşım tek şeritten yapılırken, viyadüğün çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu iddia ediliyor. “Peki ya çökerse?” sorusu akıllara gelirken, doğru bir B planı ise henüz yok gibi!

1019
Erenköy bağlantı yolunun Çanakkale Viyadüğü üzerine ve ayaklarına baskı yapması nedeni ile viyadük üzerinde ve ayaklarında çeşitli çatlamaların meydana geldiği iddia edilirken, karayolları yetkililerinin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalar da bunu doğrular nitelikteydi. Karayolları alternatif güzergahı açıkladılar. Ama ortada yaklaşık 200 kilometrelik bir farkla!
 
Peki ya çökerse?
“Peki ya çökerse” sorusunun alternatifi olabilecek bir “B planı” ya da alternatif güzergah henüz yok! Viyadüğün ayaklarında, bağlantı noktalarında ve üstende meydana gelen çatlaklar, Çanakkale-İzmir ulaşımına güven vermezken, ileride oluşabilecek herhangi bir olumsuz durumda Çanakkale’den İzmir ve Balıkesir güzergahlarına ulaşım neredeyse imkansız hale gelecek.
 
Tehlike büyük
Çanakkale-İzmir karayolu üzerinde hizmet veren viyadüğün yıkılması, ya da bir şekilde ulaşıma elverişsiz hale gelmesi can ve mal kaybına neden olabilecekken, kent ulaşımını da olusuz yönde etkileyeceği ileri sürülüyor. Heyelanın ardından açıklama yapan Erenköy Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz, "Bu viyadük tam bir ucube” demişti. Buraya harcanan paranın toplamda 30 milyon TL`yi bulduğunu dile getiren Özkurnaz, “Çanakkale Viyadüğü`nün ayaklarından da şüpheliyim, kayabilir” diyerek yetkilileri uyarmıştı.
 
Çan yolu bir alternatif olabilir mi?
Çanakkale- İzmir karayolunda ulaşım, viyadüğün tek şeridinden sağlanırken, Çanakkale Viyadüğü`ndeki tehlikenin büyümesi ve tamamen trafiğe kapatılması halinde kullanılacak alternatif güzergah geçtiğimiz hafta açıklandı. Alternatif olarak küçük araçlar için Çanakkale-Çan-Etili-Bayramiç-Ezine-İzmir güzergahı, büyük araçlar için ise Edremit- Havran ayrımından Balıkesir- Susurluk- Bandırma güzergahı belirlendi. Kilometrelerce fark ile bir alternatif, kamuoyundan beklenen ilgiyi görmese de yetkililerin ilk düşündükleri güzergah böyleydi.
 
Altınoluk, “Karanlık Liman” dedi.
Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Çan yolunun dışında mevcut yola paralel uzanan Güzelyalı-Karanlık Liman üzerinden geçen yolun onarılmasıyla mevcuda alternatif bir B planının oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Altınoluk, “Çan yolu üzerinden açıklanan yol bir alternatif yol değildir. Ancak, Güzelyalı-Karanlık Liman üzerinden geçen yolun bakım ve onarımının yapılması ile sağlıklı ve yararlı bir B planı oluşturulabilir” dedi.
 
“Turizme de hizmet eder”
Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Güzelyalı üzerinden geçen Karanlık Liman ve sonrasında İzmir yoluna bağlanan güzergahın, kent turizmine de hizmet edeceğini ifade etti. “Bu yol Ofrenion ve Rhoeteion antik kentlerinin içinden geçmektedir. Bu yol Troia Antik Kenti’ne bağlanmaktadır ve Gelibolu Yarımadasını, Şehitler Abidesi’ne karşıdan gören bir noktadır. Böylelikle bu yolu kullanarak hem yolun cazibe haline gelmesi sağlanacak hem de kent turizmine ve kent ulaşımına hizmet edilmiş olacak” dedi.
 
“Daha ne bekleniyor?”
Altınoluk, “Son altı ay içinde iki kez bu konuda açıklama yaptım ve ben yine bu yolu işaret ettim. Ancak, bu konuyla ilgili en küçük bir çalışma bile yapılmadı. Bir an önce bir B planı oluşturulmalı. Aksi takdirde çok daha büyük sıkıntılar ve olumsuzluklar yaşanabilir. Bunu bir felaket tellallığı olarak söylemiyorum. Bu yol gerekli teknik ve estetik çalışmaların yapılmasının ardından bir alternatif olabilir ve sağlıklı bir ulaşım bu yol üzerinden sağlanabilir” dedi.
Paylaş