“Ayrı bir yasakçı zihniyet doğru değil”
Gelibolu’da, Çanakkale Kara Savaşları`nın yaşandığı 33 bin hektarlık alanda uygulanması planlanan genel içki yasağı tartışmaları da beraberinde getirdi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda açık alanlarda alkollü içki içmenin tamamıyla yasaklanacak olmasına tepki göstetren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Söz konusu alanda Alkol Yasası ile ilgili genel bir yasal hüküm var iken bunun dışında tekrar her bölgeye ve her yere özel bir madde ile ayrı bir yasakçı zihniyetin uygulanmasını doğru bulmuyorum” dedi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Kanunu’nu kaldıran yeni tasarıyla, bölge milli park olmaktan çıkarılacak. Mevcut kanun açık alanda alkol tüketmeyi halkın huzurunu bozmamak gibi belirli şartlara bağlıyordu. Ancak bu tasarıyla belirli şartlar gözetmeksizin açık alanda alkollü içki içmek tamamıyla yasak olacak. Meclis komisyonunda görüşülecek tasarıda, ‘Tarihi alan sınırları içinde mevzuat gereği izin verilen yerler haricinde alkollü içki içmek yasaktır’ hükmü bulunduğu için, sınırları yeniden çizilen 33 bin hektarlık alanda alkol tüketimi tamamen yasaklanacak. Yeni düzenlemeye göre ruhsatsız işletmeler dışında açık alanda bira, şarap gibi alkollü içki tüketenlere 5 bin lira para cezası kesilecek.
“Her yerde yasakçı zihniyet doğru değil”
Söz konusu tasarıya “Alkolle ilgili genel bir mevzuat zaten var. İkinci bir yasayla sınırlama doğru değil” diyerek tepki gösteren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Burada mevzuat gereği verilen içkili yerlerin dışında her yerde içki yasaktır anlamında bir ibare var. Burası Yeni Zelanda ve Avustralyalıların geldiği ve turizme açık olan bir bölgemiz. İnsanlara her yerde yasak konması ve yasakçı zihniyet ile yaklaşılması doğru değildir. Bunun doğru bir şekilde tarif edilmesi gerekir. Bu anlamda dünya itibarı ve turizm açısından baktığımızda böyle bir maddenin çok yasakçı bir madde olduğu kanısındayım. Bu nedenle tepkimi dile getirdim. İnsanlar alkol ile ilgili özgür iradelerini kullanma haklarına sahiptir. Burada daha önce genel yasa hükümleri vardır. İnsanlar, bu yasal hükümlere uyar. Alkol yasası ile ilgili genel bir yasal hüküm var iken bunun dışında tekrar her bölgeye ve her yere özel bir madde ile ayrı bir yasakçı zihniyetin uygulanmasını doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.