havadurum

“Av yasağı tezgahlara değil, balık teknelerine”

Av yasağının başlamasıyla birlikte, balıkçı esnafı da iş yapamaz hale geldi. Ancak balıkçı esnafı, işlerin kötü gitme sebebinin teknelerin denize açılamamasından değil, vatandaşların balık yasağı olduğunu duyunca, tezgahtaki balıkların buzhaneden çıktığını düşünmelerinden kaynaklandığını belirttiler.

1032
 
 
Denizde av yasağının başlamasıyla birlikte, Balık Hali`nde bulunan balıkçı esnafı da iş yapamaz duruma geldi. Balık avlama yasağıyla birlikte, tezgahlarda her ne kadar çeşit azalsa da, balık bulunduğunu ifade eden balıkçı esnafı, vatandaşlarda av yasağı algısının yanlış anlaşıldığını ifade ettiler. Balık avlama yasağının büyük teknelere olduğunu belirten Engin Balıkçılık işletmecisi Engin
Tunç; “İnsanlar av yasağını yanlış anlıyor. Av yasağı olduğu için, vatandaşlarda, tezgahlarda satılan balığın buzhaneden çıkarıldığını düşünüyor. Ama öyle değil. Balık avlama yasağı büyük tekneler için geçerli.Tezgahlarımızdaki balıklar küçük teknelerden, oltacılardan ve dalyanlardan geliyor. Onlara balık avlama yasağı yok. O yüzden vatandaşlar gönül rahatlığıyla balık alabilir. Av yasağı balık tezgahlarına değil, balık teknelerine. Sadece gırgır ve trolle avlama yasağı var. Trolle balık avlanmasını bizde doğru bulmuyoruz. Çünkü denizdeki dengeyi bozuyor. Balık çeşidinin azalmasına sebep oluyor” dedi.
 
Havaların sert gitmesinden dolayı işlerin kötü gittiğini ifade eden Kayıkçı Balık Market işletmecisi Levent Şenoklar; “Av yasağından dolayı işlerimiz kötü etkileniyor. Ama genelde rüzgarın sert olması da işlerimizi olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar hava kötü olduğunda, ya da av yasağı olduğunda, tezgahtaki balığın buzhaneden çıktığını düşünüyor. Ama bize kayıklardan geliyor.Yasak başladığından beri kötü gidiyor işler. Her yaz işlerimiz böyle oluyor. Tabi balık az olunca, fiyatlarda yüksek oluyor. Balık pahalı durumda. İstavrit en pahalı olduğu dönemde 15 lirayı gördü ama şuan 20- 25 lira arasında satılıyor” diye belirtti.
 
 
“Sardalye mevsime girdiğinde, balık fiyatları düşecek”
Dinçer Balık işletmecisi Refik Varol; “ İşlerimiz bitik durumda. Balıkların fiyatları yüksek. Bunun sebebi de balık yasağının ve havaların sert olması. Sardalye balığının mevsime girmesi gerekiyor. O da okulların kapanmasıyla birlikte, tatil döneminde vatandaşlar ızgaralık olarak daha çok sardalye tüketecek. Sardalye balığına yoğunluk olunca, diğer balık çeşitlerinde satış olamayacağı için, o balık çeşitlerinin fiyatında da düşüş olacak” dedi. Varol, vatandaşların daha çok gümüş, menekşe, izmarit balığı aldığını belirtti. Balık tezgahındaki balık fiyatları ise şöyle; Sardalya 10 lira, İstavrit 20 lira, mırmır 20 lira, kupa 10 lira, çipura 25 lira ve levrek 25 lira.
Paylaş