“Atatürk’ü unutturmaya çalışanlar unutulur”

YÖK’ün üniversitelerde Türk Dili Edebiyatı ile Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Dersinin kaldırmak istemesine Çanakkaleli emekli eğitimcilerden tepki geldi.

701
1981 tarihli yükseköğretim yasasına göre üniversitelerde Türk Dili ve Edebiyatı dersiyle birlikte tüm öğrencilerin alması zorunlu olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin kaldırılması ve yükseköğretim amaçlarında ilk sırada yer alan öğrencileri "Atatürk İnkılâpları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı" yetiştirmek maddesinin değiştirilmesi ile ilgili düğmeye basılırken süreci değerlendiren emekli eğitimciler: “İnkılap Tarihi dersinin kaldırılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz” derken: “Cumhuriyeti kuran Atatürk’ün inkılapları ve bıraktığı eserler asla unutulamaz, bunları unutturmaya çalışanlar unutulur” dediler. YÖK’ün yükseköğretim kanunundaki "Atatürk milliyetçiliğine bağlı" öğrenciler yetiştirme hedefi doğrultusunda konulmuş olan İnkılap Tarihi dersinin kaldırılmasıyla ilgili başlattığı çalışmaya başta emekli öğretmenler olmak üzere Çanakkaleli vatandaşlar tepki gösterdi.
 
 
Atilla Yorgun: “Biz Atatürk çocuğuyuz. Bu şekilde yetiştik. Gençlerin de bu şekilde yetişmesini arzularız. Atatürk İlke ve İnkılapları dersinin eğitim sisteminde kaldırılmasının hiç bir haklı gerekçesi olamaz. Herhalde Atatürk’ü unutturmaya çalışıyorlar. Rejim değişikliğine gitmek istiyorlar. Bizler emekli öğretmenler olarak böyle bir şeyi hiçbir zaman tasvip etmeyiz.”
 
 
Hüseyin Bozalan: “Bu durum karşısında ne denebilir ki? Çok üzücü bir durum. Atatürk’ün kurmuş olduğu cumhuriyet 90 senedir yaşıyor. Sekteye uğratma çabalarını hoş karşılamak mümkün değil. Dilerim bu büyük yanlıştan bir an önce dönülür. Bu cumhuriyeti kuran Atatürk’ün yaptığı eserler ve inkılaplar unutulamaz. Ne olursa olsun biz inkılaplara bağlıyız. Devrim ve inkılapların yeni nesle öğretilmesi ve aktarılması anlamında bir zorluk çıkarsa bu toplumda ciddi bir çöküş yaşanmasına neden olur. Okullarda verilemeyen ve eksik kalan eğitimi kültürlü ve bilgili aileler çocuklarına verebilir, ama o bilgi ve kültürden yoksun ailelerin veremediği çocuklar ne olur? Ama geleceğin ne getireceği ve götüreceği belli olmaz. Zaman her şeyin ilacıdır.”
 
 
Semih Özkan: “Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını unutturmak için ne yaparlarsa yapsınlar, nafile, unutturamazlar. Bu kurulu düzeni değiştirmeye çalışanlar bir gün gelir unutulur da, Atatürk ve eserleri asla unutulmaz. Biz asaletli Türk evlatlarıyız, batıla geçit vermeyiz. Yaptıkları utanmazlık.”
 
 
Cemil Güder: “Yazık ediyorlar, ne demek kaldırmak, bu ne cüret? Tek kelimeyle cinayettir bu. Zaten imam hatip okullarını çoğaltmaya çalışıyorlar. Eskiden tek bir Menemen olayı vardı, şimdi Türkiye Menemen oldu. Biz eğitime yıllarını vermiş insanlar olarak eğitimin geldiği bu noktayı ve süreci büyük kaygıyla izliyoruz.”
 
 
Gürkan Ulu: “Yüksek öğrenimde orta öğretimde görülen Yük derslerinin İngilizce, Türk Dili ve İnkılap Tarihi dersleri kaldırılması konusu yıllarca aynı bilgilerin, aynı kalıplarla sistem içinde verilmesi ile ilgili bir tekrar süreci olduğundan kaldırılması hep gündemdeydi. Ama orta öğretim sürecinde inkılap tarihi dersinin kaldırılacak olması ve zorunlu olmaması şüphe uyandırdı ve bunu yapan mevcut iktidara karşı rejim değişikliği şüphesi olduğundan toplumda kaygı yarattı. Bu biraz da mantık dışı.”
Paylaş