havadurum

“Asılsız ve vicdansız haberlerdir”

Çanakkale Belediyesi, son günlerde meydana gelen hayvan ölümlerine ilişkin basında çıkan haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Çanakkale Belediyesi`nin insanların olduğu kadar, diğer canlıların da yaşama haklarına önem verdiğine dikkat çekilen açıklamada; “Sokak hayvanlarının yaşam kalitelerinin artırılması için de çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu süreçte hayvan hakları savunucuları ve dernekleri en büyük ortağımız olmakta, onlardan gelen projeler ve talepler değerlendirilmektedir” dendi.

865
Hayvan ölümlerinin ardından kamuoyunu bilgilendirmek için yazılı açıklama yapan Çanakkale Belediyesi`nin yetkilileri; “Son günlerde kentimizde meydana gelen hayvan ölümlerine ilişkin olarak gerek basında gerek sosyal medyada yayınlanan ve yayılan haberler üzerine açıklama yapılması gerekliliği doğmuştur. Herkesçe reddedilemez bir gerçek vardır ki; o da tüm canlıların yaşam hakkının kutsallığıdır. Evreni ve evrende süren yaşamı insanlar, hayvanlar, bitkiler yani tüm canlılar ile birlikte paylaşıyoruz. Birinin eksik olması ya da yeryüzünde ki varlığının eksilmeye yüz tutması diğerinin de yaşam hakkını direkt etkiler. Hele ki birinin yaşam hakkı, doğal sonun dışında kasıtlı ve acı çektirerek elinden alınıyorsa, bir de bu evrenin en üstün varlığı olarak bilinen insanoğlu tarafından yapılıyorsa bunun hiçbir kabul edilebilir ve affedilebilir bir yanı yoktur. Çanakkale Belediyesi olarak insanların olduğu kadar, kent yaşamını paylaştığımız diğer canlıların da yaşama haklarına önem vermekte, yaşam kalitelerinin artırılması için de çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu süreçte hayvan hakları savunucuları ve dernekleri en büyük ortağımız olmakta, onlardan gelen projeler ve talepler değerlendirilmektedir” dediler.
 
“Hayvan ölümlerinin kurumumuzla bir ilgisi yok”
Yaşanan hayvan ölümleriyle ilgili Çanakkale Belediyesi`nin hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi bu suçu işleyenlere karşı araştırma ve inceleme çalışmalarının da başlatıldığını duyuran yetkililer; “Bununla birlikte Çanakkale Belediyesi`nin, sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları uzun yıllardır devam etmekte, Bakım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimiz de bu alana hizmet etmektedir. Merkezimizde, sokak hayvanlarının aşılanması, ameliyatları, kısırlaştırma operasyonları, hasta olanların tedavileri, sahiplendirme çalışmaları, sahipli ve sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması, barınakta bakılanların bakımı ve beslenmesi, kentlilerimiz tarafından iletilen şikayetlerin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması, merkeze gelen konuklara, sivil toplum kuruluşlarına ve öğrenci gruplarına bilgi verilmesi gibi çalışmalar özenle gerçekleştirilmektedir. Bakım evimizin faaliyetleri dışında, sokak kedilerinin kış aylarını uygun koşullarda geçirebilmesi ve hayvan severler tarafından kolaylıkla beslenebilmesi adına çeşitli parklara kedi evleri yapılmıştır. Kedi evlerimiz mücavir alanlarımızda da yaygınlaştırılıp, yazlık kullanılan bölgelerde kış aylarında yaşam konforları azalan kedilere de bu fırsat sunulacaktır. Tüm bu iyi niyetli çalışmaların ve çabaların ardından son günlerde basında ve sosyal medyada, evlerinde çocukları gibi bakıp büyüttükleri dostlarını kaybeden hemşerilerimizin acısını görmekte ve büyük üzüntü duymaktayız. Bu eylemlerin kasıtlı ve insan eliyle yapılmış olduğunu düşünmek dahi istemiyoruz, bizi en çok üzen de, bu acımasızlığın belediye tarafından yapıldığına dair yayılmaya çalışılan asılsız ve vicdansız haberlerdir. Yaşanan hayvan ölümleriyle ilgili kurumumuzun hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi tarafımızca bu suçu işleyenlere karşı araştırma ve inceleme çalışmaları da başlatılmıştır. Bundan sonrasında yapılması gereken bu duruma dur demek ve başka acıların yaşanmasına el birliğiyle engel olmaktır. Bu süreçte kentlilerimizden beklentimiz bu hassas konuda bizlerle işbirliği içinde olup, şahit olunan ya da şüphe duyulan olağanüstü durumlarda kurumumuzun 444 17 17 numaralı Çağrı Merkezini veya 212 60 08 numaralı Hayvan Bakım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizi arayarak bilgi akışının sağlanmasıdır. Diğer yandan hayvanların sağlığı açısından çöp konteynerlerine ve yakınlarına taze olmayan yemek ve yiyecek artıklarının bırakılmaması, besleme amaçlı bırakılan yiyeceklerin besleme sonrasında kalan kısımlarının derhal kaldırılması veya beslenme kaplarının temizlenmesi hususuna da ayrıca dikkat edilmesi gerektiğini kentlilerimizin bilgisine sunarız” ifadelerini kullandı.
Paylaş