havadurum

“Artık esnafın yüzüne bakamaz oldum”

AB uyum yasaları kapsamında yeni yılla beraber sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilecek olan yumurta, soğuk hava deposunu kuramayan bakkallar da satılmayacak. AKP hükümetinin bu uygulamasına tepki gösteren Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Çanakkale Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Engin Kandemir; “AKP hükümetiyle birlikte esnaflarımızın yüzüne bakamaz hale geldim” dedi.

658
Türkiye’de iktidar olan AKP hükümeti, çıkardığı yasa ve kanunlarla, küçük esnafı her geçen gün bitirirken, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanlarını da esnafın yüzüne bakamaz hale getirdi. Yumurtaların 2013 yılı ile birlikte bakkallarda satılmasının yasaklanmasına sert tepki veren Çanakkale Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Engin Kandemir, hükümetin bakkalların yararına yönelik hiçbir şey yapmadığını söyledi. Bu yüzden artık esnafların yüzüne bakamaz hale geldiğini belirten Kandemir; “Şu ana kadar hükümetin çıkartmış olduğu yasaların hepsi esnafın alehine oldu. Esnafların sigaradaki karlılığı çok azaltıldı. Tekel maddelerindeki karlılığımız çok azaltıldı. Yani bu hükümetten, küçük esnaflar olumlu hiçbir şey görmedi. Esnafın yararına bir şey istenildiği zaman AKP hükümeti çeşitli problemler yaratıyor. AKP, esnafı muhatap ve dikkate almıyor. Ama hükümet, büyük alışveriş merkezleri ile ilgili her türlü olumlu şartı sunmaktadır” dedi.
 
“Bakkallarda satılan yumurtalardan hiç kimseye bir şey olmadı”
Soğuk hava deposu kurulmayan bakkallarda yumurta satışlarının yasaklanması gibi girişimleri esnafları bitirmeye yönelik çabalar olarak değerlendiren Kandemir; “Yumurtalar yıllardan beri bakkallarımız tarafından satılmaktadır. Şu anda hükümetin başında olanlar ve TBMM’de oturanlar, bu bakkalların satmış olduğu yumurtaları yiyerek şu anda orada oturmaktalar. Yani hiç kimseye şu ana kadar bir şey olmadı. Bu tür girişimleri esnafları bitirmek için uğraşılan çabalar olarak görmekteyim” diye konuştu.
 
“Esnaflarımızın yüzüne bakamıyorum”
Çanakkale Bakkallar ve Bayiler Odası olarak her şeyi yapmalarına rağmen sorunların giderek artması nedeniyle esnafların yüzüne bakamaz hale geldiğini anımsatan Kandemir şu şekilde konuştu: “Her geçen gün bakkal esnaflarının sorunları artıyor. Büyük alış veriş merkezleri kurulduğu zaman bakkal esnafı borcunu ödeyemiyor. Büyük alışveriş merkezlerine destek verildiği için bakkal esnafı zor durumda. Bu zor durumda bir de bakkalın bazı ürünlerini satması yasaklanıyor. Büyük alış veriş merkezleri ile mücadele edilmiyor. Ne yaparsak yapalım sistem bizden yana değil. Herşeyi yaptığımız halde sorunlarımız çözülmüyor. Daha da artıyor. Bütün çabama rağmen ben bunları gördükçe, esnaflarımızın yüzüne bakamıyorum. Çünkü utanıyorum. Bu hale getirdiler.”
Paylaş