“Anafartalar Zaferi’ni hatırlıyor musunuz?”

Geliboluluların Ankara’da kurduğu Gelibolular Derneği Başkanı Süleyman Taş yazılı bir açıklama yaparak Anafartalar Zaferi’nin önemine uygun kutlamaların yapılması gereğine dikkat çekti...

476
Çanakkale Savaşlarına ilişkin çalışmaları ile de dikkat çeken Gelibolular Derneği ,Anafartalar Zaferinin 97. Yılında Başkan Süleyman Taş tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile Anafartalar Zaferi’nin Çanakkale savaşları açısından önemine dikkat çekildi.
 
Başkan Süleyman Taş Anafartalar Zaferine ilişkin şunları kaydetti:” 10 Ağustos Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Türk Askeri Tarihinde yerini aldığı en büyük süngü muharebelerinden biri.Çanakkale Kara Savaşlarının dönüm noktası olan Anafartalar Zaferinin 97 nci yıldönümü… Çanakkale Savaşları dendiğinde hepimizin aklına 18 Mart Deniz Zaferi geliyor. Oysaki Müttefik kuvvetler, 18 Marttaki bozgunla birlikte Boğazı geçemeyeceklerini anlamışlar ve bütün kuvvetleri ile 25 Nisan 1915 de karaya çıkarak 8,5 ay sürecek olan Çanakkale Kara Savaşlarını başlatmışlardı.
 
Çanakkale Savaşları ile ilgili tüm kahramanlık hikayelerinin yazıldığı, bazı günler günde 8 bin şehit verdiğimiz kara savaşlarının dönüm noktasıdır Anafartalar Zaferi. Çanakkale Savaşlarının başlangıcında Yarbay rütbesiyle 19 ncu Tümen Komutanı olan Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915 gecesi Cephe Komutanlığınca Anafartalar Grup Komutanlığına atanmış ve emrine 8 Tümen ve 2 Alay verilmiştir. Mustafa Kemalin yeteneği, bu kuvvetleri emrine alır almaz başarıyı yakalamasıdır. İngiliz Kolordusu ve ANZAC Kolordusunun Suvla körfezinde 9 Ağustosta yoğun topçu atışı ile Conkbayır’ı nı ele geçirmek için başlattıkları taarruz, 10 Ağustos sabahı tarihteki son süngü Savaşı olmuş ve Atatürk’ün kahraman askerleri ile büyük bir zafere dönmüştü. Bu Zaferden sonra Müttefik kuvvetler Çanakkale Savaşını asla kazanamayacaklarını anlamışlar ve geri çekilmeyi düşünmeye başlamışlardır.9 Ocak 1916 da son askerini de büyük bir başarı ile (onlar öyle diyor) çekerek gittiler”
 
Gereken önem verilmeli
Gelibolular Derneği Başkanı Süleyman Taş böylesi önemli bir gün için gerekli önemin verilmesine dikkat çekerek “Bu anlamlı Zafer bugün sadece Gelibolu’da Savaşın gerçekleştiği Conkbayırı’ndaki Resmi Tören ile kutlanıyor.Çok az sayıda insanın katılıyor “diyerek bir çağrı yaptı;” Bu tören, Çanakkale Valisi dışında bir Devlet Büyüğü katılırsa dikkati çekecek veya yok olup gidecek..Başta Çanakkale’deki Belediye ve STÖ lerin buraya vatandaşı taşıması ile önemi hissedilecek” dedi. Bu yıl için yapılan organizasyonu da anlatan Taş açıklamasını şu şekilde sürdürdü:”Ramazan dolayısıyla Çanakkale Müftülüğü dev bir organizasyonla Mehmetçik için geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da akşam iftar yemeği verecek, mevlüt okutulacak ve Teravih Namazı kılınacak.5 bin kişinin katılımı bekleniyor.”
Paylaş