“Altın’cı filoya” karşı her gün yeni bir adım

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Çanakkale İl Temsilciği’nde basın toplantısı düzenlendi. Kaz Dağları’nda sondaj çalışmalarını tamamlayan ve işletme aşamasına gelen altın tekellerinin hedef alındığı açıklamada konuşan Makine Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Sekreter Üye Tülin Dunay; “Başta Çanakkale`de yaşayanlar olmak üzere Kazdağları`ndan, su içen, hava soluyan, beslenen herkesin Kazdağlarına borcu vardır. Şimdi Kazdağları delik deşik edilmek, hançerlenmek istenmektedir. Gün borç ödeme günüdür. Hep birlikte borcumuzu ödeyelim. Kazdağlarımıza sahip çıkalım” dedi.

399
Kazdağları’nda altın üretimi için girişimlerini yoğunlaştıran altıncı şirketlere karşı Çanakkale’nin çevre duyarlılığına sahip yaşam savunucuları mücadele çıtasını her geçen gün yükseltiyor. CHP Çanakkale Milletvekili ve CHP Çevre Komisyonu Sözcüsü Serdar Soydan altıncı firmaları ile ilişkiler anlamında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Çanakkale ziyareti sırasında gündeme gelen iddiaları Bakan Çağlayan’a sordu.
 
 
Kaz Dağları delik deşik edilmek, hançerlenmek istenmektedir...
Bünyesinde Elektrik Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odalarını barındıran TMMOB tarafından Çanakkale Makine Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında Kaz Dağları’nda sondaj çalışmalarını tamamlayan ve işletme aşamasına gelen altın tekelleri hedef alındı.Kirletip yok etsinler diye tahsis edebileceğimiz 1 gr suyumuz yoktur.
 
TMMOB adına Makine Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Sekreter Üye Tülin Dunay yaptığı açıklamada : “ Altın tekelleri eğer işletmeye geçerlerse, çok değerli orman alanlarımız traşlanarak milyonlarca ağaç yok edilecektir. Yine bir ton kayaç için ( yaklaşık 1 gr altın) 3 ton suyumuz kirletilerek yok edilecektir. Yöremizdeki su kaynakları ancak kullanma suyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Halen sulanabilecek alanların yüzde 31’ i su beklemektedir. Yani çok uluslu altın tekellerine kirletip yok etsinler diye tahsis edebileceğimiz 1 gr suyumuz yoktur” dedi.
 
Üretilecek altın ve gümüşün tamamının zenginleştirilmiş cevher olarak yurtdışına çıkarılacağını belirten Dunay üretimin miktarının tespitinde madencinin beyanının esas alındığını ve çoğunlukla alıcısı ve satıcısı aynı menşeli şirketler olan, bu koşullarda oluşacak ocakbaşı satış fiyatının yüzde 4’ünün yerine göre yüzde2’ si devlet hakkı olarak verildiği bir ortamda altın tekellerinin altının onsunu 314 dolara mal edeceğini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ise onsu 1600 dolarlardan altın ithal etmeye devam edeceğini söyledi. Dunay: “Böylece ülkemiz altın tekelleri aracılığı ile sömürülmektedir. "Zengin madenlerin fakir bekçisi" olmayacağız diyenlerin dikkatine sunulur” diye ekledi.
 
Dunay madencilerin yurtdışına çıkardıkları 1 ton zenginleştirilmiş cevher için kestikleri ağaçlar ve yok ettikleri sulardan başka 1.750.000 ton ağır metalleri açığa çıkarılmış atığı yöreye gelişi güzel bırakacaklarını ve 10-15 yıllık işletme süresinin sonunda yöreyi terk edeceklerini kaydetti.
 
Bize bıraktıkları para birkaç kanser hastasının tedavi masraflarını bile karşılamayacaktır
Açıklamasında yöre halkında başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların baş göstereceğini belirten Dunay: “Bu sürecin ardından yöre halkı altın işletmeciliğinin neden olduğu amansız hastalıklarla boğuşmaya başlayacak ve devlet hakkı olarak bize bıraktıkları para birkaç kanser hastasının tedavi masraflarını bile karşılamayacaktır” dedi.
 
Köylülerinin kesmek istemedikleri ağaçlar çıkarılan yangınlarla yok edilmek isteniyor
Son dönemde ağaç kesiminin tartışılmaya başlandığı ruhsat alanlarında Çanakkale Kızılelma Çamyurt ve Balıkesir Havran`da çıkan orman yangınlarının da düşündürücü olduğunu belirten Dunay yöre köylülerinin kesmek istemedikleri ağaçların çıkarılan yangınlarla yok edilmek istendiğini söyledi.
 
Kaz Dağlarının çok büyük bir bölümünü tahrip etmeyi, yok etmeyi amaçlamaktadırlar.
Dunay: “ Ayrıca altın tekellerinin kapasite artırımı için önce aldıkları göstermelik ÇED’ leri birleştirip yeni ÇED raporu almaya başladıkları görülmektedir. Böylece Kaz Dağlarının çok büyük bir bölümünü tahrip etmeyi, yok etmeyi amaçlamaktadırlar. Buradan görüleceği ve Danıştayın`da belirlediği gibi altın işletmeciliğinde kamu yararı yoktur.Bugünlerde Altın tekelleri ÇED raporlarını hızla alarak gayri sıhhi müessese ruhsatı almak üzere Çanakkale Valiliğine başvurmuşlardır. Çanakkale basınında yer alan bilgilere göre de Ekonomi Bakanının altın tekellerinin uçağına binerek Çanakkale`ye geldiğini görmekteyiz. Bu gelişin zamanlaması manidardır. Önümüzdeki günlerde TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) genel başkanı bir gurup oda başkanı ile birlikte yine beraberlerinde Türk Tabipler Birliği yetkilileri ile Kaz Dağlarındaki yaşam alanlarına, yörede mücadele veren halka ve sivil toplum örgütlerine destek olmak üzere Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağı ile Çanakkale`ye geleceklerdir. Kaz Dağları çevresinde yaşayan 2.5 milyon insanın temiz ve güvenilir su kaynağı ve çevresinde yetiştirilen çok değerli tarım ürünleri ile yörenin ve başta İstanbul olmak üzere birçok ilimizin besin kaynağıdır. Aynı zamanda hem yörenin hem de komşu ülkelerin önemli oksijen deposudur. Bu nedenle başta Çanakkale`de yaşayanlar olmak üzere Kaz Dağları`ndan, su içen , hava soluyan , beslenen herkesin Kaz dağlarına borcu vardır. Şimdi Kaz Dağları delik deşik edilmek, hançerlenmek istenmektedir. Gün borç ödeme günüdür. Hep birlikte borcumuzu ödeyelim. Kaz Dağlarımıza sahip çıkalım” dedi.
 
 
“Altın’cı filoya” karşı her gün yeni bir adım
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan teşvik sistemi konusunda bilgilendirme yapmak üzere ÇTSO’nun davetlisi olarak Çanakkale’ye geldiğinde ÇTSO’da yaptığı toplantı sonrasında aralarında çeşitli maden firmalarının temsilcilerinde bulunduğu bir grup işadamı ile Kazdağları’ndaki altın üretimi konusunda görüşmelerde bulunduğu ve Çanakkale’ye geldiği uçağın Altın madencileri tarafından organize edildiği iddiaları üzerine CHP Milletvekili Serdar Soydan devreye girdi.Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından yazılı olarak cevaplaması amacıyla vermiş olduğu yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
 
“1-Çanakkale ziyaretiniz sırasında,Ê Çanakkale bölgesinde maden arama faaliyetinde bulunan veya faaliyet göstermek için gerekli izinleri bekleyen madencilik şirket sahipleri veya yetkilileri ile resmi veya özel görüşmeleriniz oldu mu,
Oldu ise, bu görüşmeler sırasında Çanakkale’nin geleceği için yaşamsal önemi olan Çanakkale’nin havasını, suyunun ve toprağının korumak ve kollamak konusundaki Çanakkale halkının duyarlılığını kararlığını vurguladınız mı?
 
2-Çanakkale ziyaretiniz sırasında ulaşımınızı sağlayan uçak bakanlığınız tarafından özel bir şirketten mi kiralanmıştır, yoksa şirket tarafından ücretsiz tahsis mi edilmiştir, kiralandı veya tahsis edildi ise kiralayan veya tahsis eden ilgi firma hangisidir, bu firmanın Çanakkale ve çevresinde madencilik faaliyet gösteren veya faaliyet göstermek için gerekli izinleri bekleyen firmalarla ilişkileri var mıdır?
Var ise bunu siyasi etik açısından doğru buluyor musunuz?”
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın vereceği cevaplar kamuoyunda merak ile bekleniyor.
Paylaş