Sendika binasında 2012-2013 eğitim-öğretim yılı raporu ile ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; 4+4+4 dayatmasıyla eğitim sisteminin büyük bir kaosun içine itildiğini söyledi. AKP hükümeti ile Milli Eğitim Bakanlığı`nın geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da eğitim konusunda sınıfta kaldığını belirterek; “2012-2013 eğitim-öğretim yılı, 14 Haziran Cuma günü resmen sona erecektir. 2012-2013 eğitim öğretim yılı, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, AKP iktidarının siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda yasalaşan ve uygulanmaya başlanan eğitimde 4+4+4 dayatması ile eğitim sistemi büyük bir kaosun içine itilmiştir. 12 Eylül darbesi sonrasında cunta eliyle başlatılan “Türk-İslam sentezi” eğitim anlayışı ve eğitimde ticarileştirme uygulamaları, özellikle AKP iktidarı ile birlikte, geçmişte olduğundan daha fazla oranda iç içe geçmiş bir şekilde hayata geçirilirken, 4+4+4 düzenlemesi ile eğitim üzerinden din istismarı uygulamaları daha da arttırılmıştır. AKP’nin yangından mal kaçırır gibi gündeme getirdiği 4+4+4 dayatması nedeniyle, 2012-2013 eğitim öğretim yılı gerek öğrenciler, gerek öğretmenler açısından tam bir kâbus olarak yaşanmış, eleştirileri görmezden gelen hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, eğitimin giderek büyüyen sorunları karşısında resmen sınıfta kalmıştır. 2012-2013 eğitim öğretim yılına genel olarak bakıldığında, eğitimde 4+4+4 dayatmasının yasalaşması sürecinde ve sonrasında sendikamız Eğitim Sen başta olmak üzere, üniversitelerin bilimsel kürsüleri ve eğitim bilimciler tarafından yapılan eleştirileri ve dile getirilen kaygıların ne kadar haklı ve yerinde olduğu bir kez daha olduğunu açık bir şekilde görülmüştür. Eğitimde 4+4+4 düzenlemesinin topluma ve öğrencilere bir dayatma olarak zorla kabul ettirilmek istenmesi, eğitim sisteminin çocuk ve gençlerimizin yararına değil, AKP’nin siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirilmesinin esas alındığını göstermiştir” dedi.
Eğitim gündeminde öne çıkan temel sorunlar
“2012-2013 eğitim yılının başından bugüne kadar okullarda en çok gözlenen sorunların başında okulların dönüştürülmesi kararları ile açığa çıkan mağduriyetler gelmektedir” diyen Koç; “72 ay öncesi çocukların okula uyum sağlayamamaları, okula giriş çıkış saatlerinde yaşanan sorunlar, aşırı kalabalık sınıflar, öğretmen yetersizliği, fiziki koşullar, imam hatiplerle ortak binaları paylaşan okullarda öğrencilere yönelik çeşitli baskılar, din içerikli seçmeli derslerin fiilen “zorunlu seçmeli” hale getirilmesi vb gibi sorunlar, 2012-2013 eğitim öğretim yılında eğitim gündeminde öne çıkan temel sorunlar olmuştur. Zorunlu din dersleri uygulamasına ek olarak, 4+4+4 dayatması ile “zorunlu seçmeli” derslerin getirilmesi ve buna bağlı olarak eğitim müfredatında din derslerinin ağırlığının arttırılması, kılık kıyafet serbestliği konusunun hükümet ve yandaş sendikalar tarafından “özgürlük” adına istismar edilmesi muhafazakârlaştırmanın en belirgin örnekleridir. Son olarak okullarda ibadet yerleri açmaya yönelik zorlayıcı tutumlar, eğitim sistemini dört bir yandan kuşatmış ve eğitimde yaşanan en temel sorunların üzerini örten bir örtü işlevi görmüştür” şeklinde konuştu.
“4+4+4 dayatmasından vazgeçilmeli”
Eğitimde yaşanan kaosa son vermek için 4+4+4 dayatmasından vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çeken Koç şu şekilde konuştu: “Okula başlama yaşının geri çekilmesi 1. sınıflarda yığılmalara neden olmuştur. Okulöncesi eğitimde okullaşma oranları düşmüştür. Okullaşma oranlarında bir iyileşme söz konusu değildir. İmam Hatip Okullarındaki artış oranı yüzde 35’tir. Zorunlu din dersi ve zorunlu seçmeli din dersleri dayatması artmıştır. Öğrencilerin okul devamsızlığı artmıştır. Anadilinde eğitim hakkının önündeki engeller sürmüştür. Açık lise kayıtları arttı, örgün lise kayıtları azaldı. Taşımalı eğitim uygulamasındaki artış endişe verici boyutlara ulaşmıştır. 4+4+4 sonrasında özel okul kayıtları yüzde 15 artmıştır. 4+4+4 dayatması engellilerin eğitimine darbe vurmuştur. Eğitimde sansürcü zihniyet dünya klasiklerini sansürledi. Eğitim sistemi sınav odaklı olmaktan çıkarılmalıdır. 4+4+4’ün öğrencilerle birlikte en büyük mağduru eğitim emekçileri olmuştur. Eğitimde yaşanan kaosa son vermek için 4+4+4 dayatmasından vazgeçilmelidir.”
“Öğrencilere kötülük yapmaktan vazgeçin”
Gerek AKP iktidarının gerekse 4+4+4 dayatmasıyla ilgili bütün eleştirilere kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı`nın eğitimdeki kaosun ve mevcut karanlık tablonun öncelikli sorumluları olduğunu kaydeden Koç; “Her geçen gün içten içe çürüyerek bir enkaz haline getirilmiş olan eğitim sisteminin sorunları, 4+4+4 dayatması ile daha da içinden çıkılmaz hale gelmiştir. Eğitim Sen olarak, AKP’nin eğitim biliminin en temel ilkelerini göz ardı ederek hayata geçirmeye çalıştığı 4+4+4 dayatmasına karşı tepkilerimizi bulunduğumuz her alanda göstermeye kararlıyız. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sürecin başından itibaren taraflı, bilinçli ve yanlış bilgilendirme çalışmalarına son vermesini ve eleştirilerimizi dikkate almasını bekliyoruz. Gerek 4+4+4 düzenlemesi ile eğitim sistemini kendi siyasal çizgisinde biçimlendirmek isteyen AKP iktidarı gerekse, eğitim biliminin en temel ilkelerini çiğneyerek 4+4+4 dayatmasını bütün eleştirilerek kulaklarını tıkayarak hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı eğitimdeki kaosun ve mevcut karanlık tablonun öncelikli sorumlularıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, tüm topluma ve öğrencilerimize böylesi bir kötülüğü yapmaktan vazgeçmeli, zaman geçirmeden eğitimde 4+4+4 dayatmasından vazgeçmelidir. Eğitim Sen, çocuk ve gençlerimizin geleceğinin karartılmasına yönelik her girişim karşısında mücadelesini kesintisiz olarak sürdürmeye kararlıdır” dedi.