havadurum

“Aklayanlar da yakanlar kadar sorumludur”

2 Temmuz 1993 yılında aralarında yazar ve sanatçıların da bulunduğu 35 kişinin yıkalarak katledilmesi, aradan geçen 20 yıla rağmen unutulmuyor. Çanakkale`de de önceki gün düzenlenen törenler ile Sivas katliamının failelerinin bulunarak cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

576
 
 
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas`ta bulunan Madımak Oteli`nde dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan Ozanlar Heykelinin açılış töreni ve Pir Sultan Abdal`ı anmak üzere düzenlenen programa katılan, aralarında yazar ve sanatçıların da bulunduğu 35 kişinin yakılarak katledilmesinin üzerinden tam 20 yıl geçti. Bu süre zarfında faillerin yakalanması ve vicdanları rahatlaatacak cezaya çarptırılması bir yana, Sivas davası zaman aşımına uğrayarak düşürüldü. Sivas ilgililerce görmezden gelinse de Madımak Oteli`nde çıkan olaylar yüzünden yaşamını kaybedenler, aradan geçen 20 yıla rağmen unutulmadı. Önceki gün olayın yaşandığı il olan Sivas başta olmak üzere Türkiye`nin her yerinde anmalar düzenlendi. Çanakkale`de de Çanakkale Belediyesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ortaklığı ile yapılan yürüyüş, basın açıklaması ve Grup Ezgi konseri ile yapılan anmaya çok sayıda vatandaş katıldı. Kentte düzenlenen anma programına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri, CHP Çanakkale eski Milletvekili ve Çanakkale Belediyesi eski Başkanı İsmail Özay, Emek Partisi, TKP, ÖDP, Halkevleri, Emek Gençliği, Öğrenci Kolektifi, KESK, DİSK gibi siyasi parti, gençlik örgütü ile sendikalar katıldı. Esenler Mahallesi`nde bulunan Cem Evi`nden başlatılan yürüyüş, Salı Pazarı`ndan geçerek, İnönü Caddesi ve Mehmetçik Bulvarı üzerinden Cumhuriyet Meydanı`nda son buldu. Kalabalık grup, sloganlar atarak Sivas katliamı sorumlularını, sorumluları aklayanları va koruyanları protesto etti.
 
 
“Bu mücadele sürecektir”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şube Başkanı Metin Mutlu, açıklamasında Madımak`ın utanç müzesi olmasını ve Sivas katliamı faillerinin hak ettikleri cezaya çarptırılması gerektiğini ifade etti. Mutlu, “Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 20 yıldır kararlı bir şekilde Madımak katliamının, sadece Madımak’ın da değil, bir arada yaşama kültürünün tahrip eden, karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşması için mücadele veriyor ve laikliğe, bireyin ve emeğin özgürleştirilmesini, devletin demokratikleştirilmesini savunan güçlerle omuz omuza olmayı önemsiyor. Dün olduğu gibi bugün de Madımak katliamının unutulmaması için omuz omuza verdiğimiz demokrasi ve laiklik mücadelesinin müttefiklerini her 2 Temmuz’da bu alanlarda görmek geçmişe sahip çıkmak anlamına geliyor. 2 Temmuz 1993’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan Ozanlar Heykelinin açılışına katılmak ve Pir Sultan Abdalı anmak üzere Sivas’a giden 33 can yakılarak katledilmiştir. Geride kalanlar için bu yangın 20 yıldır devam etmektedir. Özellikle katliamın yapıldığı otelin utanç müzesine dönüştürülmesi talepleri için resmi kurumlarca bulunan bahaneler adeta bu yangına benzin taşımakta, yangını büyütmektedir. Sivas katliamı insanlık suçudur. İnsanların katledildiği bu suçta mahkemenin verdiği zaman aşımı kararını tanımıyoruz. Failler hak ettikleri cezaya çarptırılıncaya dek Madımak utanç müzesi oluncaya dek bu ateş asla sönmeyecektir. Aleviler; Osmanlı ve cumhuriyet döneminde Kerbela`dan Yavuza, Yavuz`dan Maraş’a, Maraş’tan Çorum`a, Çorum`dan Sivas’a, Gazi`ye, Ümraniye’ye her dönemde katledilmişler, üzerinde her türlü kirli oyun sergilenmiştir. Yılmadan, bıkmadan, korkmadan mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ayrıca Gezi Parkı eylemleri ile başlayan Haziran süreci devam etmektedir. Bu olay tüm halkı uyanışa taşımış AKP`yi artık yeter demeye getirmiştir. Halkın her alanda sıkıntı ve sorunları dile getirme fırsatını vermiştir” dedi.
 
 
“Başbakan, derhal istifa et”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şube Başkanı Metin Mutlu, ayrıca açıklamasında Başbakan Erdoğan`ı da istifaya devat etti. Mutlu, “Değerli canlar, biliyoruz ki şuanda hepimizin ve hepinizin gerçek demokrasi yolunda verdiği bir mücadele vardır. Onun içindir ki buradayız, sorunlarımız sizlerin sorunu sizlerin sorunları bizim sorunu olduğu sürece hiçbir kuvvet bizi yıkamaz. Bu bilinçle şimdi haykırıyoruz. Ey AKP hükümeti bizimle oynama, geçmişten ders al. Başaramadınız, başaramayacaksınız. Güçlüyüz, daha da güçleneceğiz. Zorunlu din derslerini kaldır, Cem Evlerini yasal statüye kavuştur. Madımak’ı utanç müzesi haline getir, Sünni egemen diyaneti kaldır, Yavuzdan vazgeç, açılım aldatmacalarından vazgeç ve en önemli tavsiyemiz ise; Sayın Recep Tayyip Erdoğan, hiç vakit kaybetmeden derhal istifa et” şeklinde konuştu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, basın mensuplarına verdiği demeçte Çanakkale`den sürekli olarak barış mesajları verildiğini dile getirerek, Sivas Katliamına da neden olan gerici tutumların şiddetle reddedilmesi gerektiğini kaydetti. Anma töreni Sivas türküleri ve Sivas`ta ketledilen sanatçıların bestelerinin Grup Ezgi tarafından seslendirilmesi ile son buldu.
 
 
 
 
 
 
Paylaş