“Ağaç yaşamın özüdür”

Barışkent 1 Sitesi (98 daire) Genel Kurulunun site bahçesindeki ağaçları; “görüntüyü engellediği” gerekçesiyle kesim kararı alması tepki çekiyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklama yapan Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Avukat Ali Aydın Çalıdağ ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, durumu kınadıklarını ifade ederek, ilgili kararın geri çekilmesini istediler.

445
Bünyesinde 98 dairenin bulunduğu, Barışkent1 sitesinde yapılan ve 34 üyenin katılımı alınan karar tepki çekiyor. İlgili genel kurulda “görüntüyü engellediği” gerekçesi ile site bahçesindeki ağaçların kesilmesine karar verilen genel kurul Çanakkale`de resmen ezber bozdu(!) Çevre talanının üst düzeyde yaşandığı, yeni saldırı alanlarının açıldığı ve buna bağlı olarak da çevre mücadelesinin geliştiği Çanakkale`de, “üç-beş ağaç”a tahammül gösterilmemesi bin zihniyet problemini de gözler önüne serdi. Betonlaşmanın ve yapılaşmanın giderek arttığı günümüzde, eksiklikleri de aynı derecede hissedilen ağaçların, bırakın kesilmesi, sayısının artırılması gerekirken, `görüntü problemi` yaşayanların aldığı bir karar, ağaç katliamından öteye geçmiyor. İşte o karar, kentte çevre mücadelesinin en önemli iki dinamiği olan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi ve Çanakkale Çevre Platformu`ndan da tepki gördü. Yapılan açıklamada, ilgili kararın kınandığı ifade edilerek, karar alıcıların bu kararı geri çekmesi istendi.
 
“Çalışma grubu kurabiliriz”
Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Avukat Ali Aydın Çalıdağ, “Çevre mücadelesinin yoğun olarak yürütüldüğü, çevrenin ve doğanın talanına karşı saldırılarına giderek artığı bir dönemde böyle bir olay herkes için üzüntü vericidir” dedi. Çalıdağ, açıklamasında “Çanakkale`de çevre hakkını savunmaya dönük eylem ve etkinlikler yapılırken, içeride de böylesi bir duyarsızlığın meydana gelmesi de hoş değildir. Bu kararı alanların, geri çekeceklerini tahmin ediyoruz, umuyoruz. Karar Çanakkale için üzüntü vericidir. Doğru bulmuyoruz. Bu konuda Çevre Meclisi yürütmesi tarafından da görüşülecektir. Gerekirse bununla ilgili olarak bir çalışma grubu da kurulacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“Hukuk içerisinde gereğini yaparız”
“Şehircilik uzmanları kaliteli bir kent yaşamı için kişi başına 40 metrekare açık ve yeşil alan olması gerektiğinin altını çiziyorlar” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, ise “Türkiye’deki mevzuatımız da kentlerde kişi başına en az 10 metrekare açık ve yeşil alan öngörüyor. Ancak kentlerimizde durum vahim; sanırım ülkemiz kentlerinde kişi başına ortalama 2-3 metrekare açık ve yeşil alan ya düşüyor ya düşmüyor. Batı’yla kıyaslayalım, Stockholm’da kişi başına 77 metrekare, Budapeşte’de 37 metrekare, Washington’da 50 metrekare ve Stuttgart’ta 153 metrekare yeşil alan düşüyor. Bunun kabahati hep belediyelerin üzerine atılmıştır ama görüyorsunuz aslında bunun kabahatlisi bizleriz. Sanki ağaç, çiçek, böcek pek umurumuzda değil; ama bunlar yaşamın özü… Bunlar yoksa bizler de yok olmaya mahkûmuz. Bir ağacın görüntüyü engellediği nasıl söylenebilir? Ağaç kendisi görüntüdür. Birçok kentte, özellikle büyük kentlerde insanlar ağaca hasret... Eğer gerçekten manzarayı engellediği gerekçesi ile ağaçların kesilmesine karar verildiyse bunu şiddetle kınıyorum. Yine hukuk içerisinde gereğini de yaparız” şeklinde konuştu. (Seçkin Sağlam)
Paylaş