“Adaletin bu mu dünya?” diye isyan etti

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bakanlar Kurulu`nun “İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harcı” konularında aldığı kararı değerlendirdi Belediye Meclisi`nde küçük esnafın bu harçların altından kalkmasının zor olduğunu söyledi.

999
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 96. Maddesinde yapılan değişiklik sonrası özellikle yerel esnafı ilgilendiren “İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harcı” konularında 2014 yılı tarifesini değerlendirdi. Çanakkale Belediye Meclisi`nin Ocak ayı toplantısının açılış konuşmasında karara değinen Gökhan, “Bakanlar Kurulu`nun 21 Ekim 2013 tarihinde almış olduğu karar var. 21 Ekim 2013 tarihinde alınmış, Resmi Gazete`deki yayını 18 Aralık 2013. Tam iki ay sonra resmi gazetede yayınlanıyor. Yayınlanan Bakanlar Kurulu kararındaki ikinci maddesi, yani yürürlük tarihi ile ilgili kararda, `Bu karar 19 Mayıs 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürülüğe girer` diyor. Şimdi bunu anlayanlar, anlamayanlara anlatsın, bana da anlatsın, çünkü ben anlamadım. Bu karar nasıl geriye dönük uygulanacak? Nasıl 19 Mayıs`tan itibaren yürürlükte olacak? Daha önce almış olduğumuz harçları geri dönük olarak nasıl alacağız? Bunun içinden çıkamadık. `hatadır, olur. Dert etme` denilebilir. Ben dert etmiyorum, sadece laubaliliği ortaya koymaya çalışıyorum. Ama şimdi biraz sonra sunacağım bilgilerle bu konuyu takdirlerinize sunmaya çalışıyorum. Vatandaşımızın, esnafımızın ne yapması gerektiği konusunda düşüncesi olan arkadaşlar varsa onları konuşmak isterim. Çünkü ben bu taahhütleri istemeye, korkuyorum” dedi.
 
 
Adaletin bu mu dünya?
“Eğlence vergilerinde 3 ila 5 katı gibi artaşlar oldu” diyen Başkan Gökhan, “135 metrekare olan bir işyeri, 2013 yılında 30 180 lira ödüyorken, 2014`te 450 lira ödeyecek”örneğini verdi. Başkan Gökhan, ilan-reklam, işgal harcı ve tatil günlerinde çalışma ruhsatı için ise yine örnekler vererek, artışın, 3-5 kat olduğuna dikkat çekti. Bu artışların kent esnafından tahsil edilme aşamasının sıkıntı yaratacağını söyledi. İşgal harçları konusunu “Felaketin başladığı yer” olarak nitelendiren Başkan Gökhan, “Şimdi her alan 2,5 TL/gün olarak belirlendi. Yani Atatürk Mahallesi`nde de 2,5 TL, Kordon`da da 2,5 TL, Çanakkale`de de 2,5 TL, Bağdat Caddesi`nde de 2,5 TL. 2013 yılında; 44 metrekarelik işgaliye 800 lira öderken, 3 bin 333 lira ödeyecek. 16 metrekareye bakalım; 302 lira öderken, bin 260 lira ödeyecek. Adaletin bu mu dünya? Hani köylüyü batırdılar, esnafı da batıracaklar. Herkes AVM`ye gitsin, küçük esnaf kapatsın gitsin. Bana şaka gibi geldi. Size gelmediyse konuşalım. 98 metrekarelik alanı işgal eden vatandaş bin 764 lira öderken, 7 bin 350 ödeyecek. Bu esnafın esnafın ana kirası 7 bin 350 lira değildir. Şimdi bunları tahsil edeceğiz. Ettirmek zorundayız. Bakın tekrar söylüyorum, Atatürk Mahallesi`nde de 2,5 lira, Kordon`da da 2,5 lira. 5 kat, 4 kat, yani `işgal etme` diyor” ifadelerini kullandı.
 
Kemerli, “kasıt yok” dedi ama, Başkan Gökhan`ı ikna edemedi
AKP Grup Başkanvekili Eren Kemerli ise “Yapmış olduğunuz sunuma bakıldığında, yapılanın kasti yapılmadığına inanıyorum. Tekrardan düzeltileceği kanaatini taşıyorum. Nüfuslara göre belediye gruplarını ayırmışlar. 100 binin üzerindeki belediyelere 2,5 lira olarak karar almışlar. Burada özellikle `Çanakkale Belediyesi`ni İstanbul ile birlikte tutalım` dediklerini zannetmiyorum. Burada bir kasıt olduğunu düşünmüyorum. Bizim nüfusumuz 99 bin olsaydı 2`nci grup belediyeler içinde kalacaktık. Ben Bakanlar Kurulu`nun bilerek ve isteyerek yaptığını zannetmiyorum” dedi. Başkan Gökhan ise, “Çok güzel açıklamaya çalıştın, ama bu Bakanlar Kurulu`nun laubaliliğini gösterir bana göre. Çünkü şunu biliyor olmalılar, evet marjlarımız 0,5 ile 2,5 arasındaydı. Ama yüzbinin üzerinde sınıfını getirdiğinizde, İstanbul bugün kaç milyon oldu? 20 milyon mu? Çanakkale ile bir mi? 2,5 lira `yaptım` demenin adaletli tarafı var mı? Benim alt limitimle üst limitim belli, bunun ortasını yap. Çanakkale`yi 1 lira yap, 1,5 lira yap. 99 bin olsaydı ile olan birşey değil” şeklinde konuştu.
 
“Biri bana bunun mantığını anlatsın”
“Bakın, ben birşey söyleyeyim; Bakanlar Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi, bir tek konuda hiç alakası olmayan konuda hemen toplanıyor, işine geldiği yasaları çıkarıyor. Torba yası çıkarıyor, vs, vs. Bir takım olayları örtbas etmek için yasa çıkarıyor mu? Çıkarıyor” diyen Gökhan, “Şimdi Anayasa Mahkemesi bunu bozdu. Belediyelerin bu yetkisi olmadığı için bozdu. Laubaliliğin sonucu olayları nereye getiriyor? Bunun düzeleceğini tahmin ediyorum. Olmazsa tahsil edemeyiz. Laubalilik nerede? Yasa Ekim ayında çıkıyor, yayımlanma tarihi Aralık ayında, geçerliliği Mayıs ayında. Ne demek geçerliliği mayıs ayında? Ne anlıyoruz bundan? Ben burada birşeyler var diyorum. Bunun mantığını bana birisinin anlatması lazım. Sadece ceza yasaları geriye yürür, ya da vatandaşın lehine bir iş varsa geçerliliği geriye döner. Bu tam tersi, vatandaşın aleyhine, nasıl geriye döner? `Biz almışız, 2,5 liradan ver` mi diyeceğiz. Demessek, Sayıştay `Neden almadınız?` derse, ne diyeceğiz? Ben kimseyi suçlamak için söylemiyorum. Ama bakın, bir dağınıklık var bu ülkede. Ama bizim konumuz bu, onun için ben bu konuyu esnaf arkadaşlarımızın bilmesini istiyorum. Benim vicdanım el vermiyor” dedi.
Paylaş