havadurum

“95 gündür ölüm haberi almıyoruz”

Akil İnsanlar Marmara heyeti Çanakkale’ye gelerek temaslarda bulundular. Prof. Dr. Mithat Sancar, gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Başkanı Adil Korkut ve ünlü sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit’in bulunduğu heyet, Çanakkale’de davullu karşılamayı da gördü protestoyu da.

1053
Marmara Bölgesi’ndeki çalışmalarını sürdüren Akil İnsanlar Heyeti, Çanakkale’deki temaslarını dün gerçekleştirdi. Çözüm sürecinde çeşitli eleştirilerin olduğunu dile getiren heyet, desteğin ise gittikçe artığını bildirdi. Özellikle PKK silahlı unsurlarının, 8 Mayıs`ta çekilmeya başlama kararının toplumda olumlu yankı bulduğunu dile getiren heyet, desteğin bu tarihten sonra daha da artacağını ifade etti. Balıkesir`in ardından dün de Çanakkale`ye gelen Akil İnsanlar Heyeti, Marmara Bölgesi Grubu Başkanvekili Mithat Sancar, Ali Bayramoğlu ve Levent Korkut, ilk olarak sabah saatlerinde kent basını ile bir araya geldiler. Basının sorularını yanıtlayan heyet adına ilk konuşmayı Prof. Dr. Mtihat Sancar yaptı. Çözüm sürecinin yaklaşık 3 aylık süreçte geldiği noktayı değerlendiren Sancar, sürece desteğin gittikçe arttığını söyledi. Sancar, "Ziyaretlerimizde Barış süreci fikrine yönelik genel bir kanı var. Heyetimize ve sürece yönelik protestolar, eğilimi belirleyen bir ağırlığa sahip değil. Bölgemizde Kocaeli haricinde sert bir tepkiyle karşılaşmadık. Orada yalnız toplantı yapılamadı. Çünkü oradaki tepki toplantının yaptırılmamasına yönelikti” dedi.
 
 
“Çanakkale, medeni bir barış kenti”
“Ben Çanakkale’de kendimi güvende hissediyorum” diyen Sancar, “Çanakkale medeni bir barış kenti. Kendini barışın kenti olarak tanımlayan bu doğrultuda festivaller düzenleyen bir kent. Bu kentte bulunmaktan dolayı mutluyum. Biz burada bir konuşma yapmayacağız. Bizim amacımız toplumdaki sürece yönelik kaygı ve endişeleri dinlemek, sürece yapılacak katkı ve önerileri almak. Kendimize biçtiğimiz rol budur. Buzum ikna ya da propaganda gibi bir misyonumuz yoktur” dedi.
 
“Sürece yönelik destek artıyor”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sancar, “Süreç başladıktan bugüne kadar gelinen zaman diliminde destek oranının düzenli bir şekilde arttığını görüyoruz. Doğu, güneydoğu ve batıda destek giderek artıyor. Marmara bölgesinde bundan bir buçuk ay önce destek oranı açısında biraz daha aşağıda dururken, en son öğrendiğimde Marmara`da destek oranı yüzde 67. Güneydoğuda yüzde 85`lerin üzerinde. Daha önce yüzde 80 idi. Doğuda yüzde 80`lere yaklaştı” şeklinde konuştu.
 
“Çekilme kararı sürece olumlu yönde destekler”
PKK silahlı unsurlarının 8 Mayıs`ta çekilmenin başlayacağını açıklamasını da hatırlatan Sancar, bunun serece olan destek oranını artıracağını bildirdi. Sancar “PKK, silahlı unsurlarını sınır dışına çekme kararını açıkladı. Bu açıklamanın ve 8 Mayıs`ta gerçekleşecek geri çekilmenin destek oranını artıracağını düşünüyorum. Bu demektir ki kaygılar ve korkular biraz daha aşağıya çekilecektir” dedi.
 
 
“95 gündür ölüm haberi almıyoruz”
Sürecin başlamasından bu yana geçen sürede, bugün 95`inci gün. Bir Kürt sorunu dolayısı ile 95`inci gündür ölüm haberi almıyoruz. Çatışma haberi almıyoruz. Bu sürecin böyle bir yönde çevrileceğine dair güven duygusunun güçlenmesinin önemli rol oynuyor diye düşünüyorum. 8 Mayıs`tan sonra kaygıların ve korkuların, kandırılma kaygısının ve bölünme korkusunun daha da azalacağını düşünüyorum. Bu meselenin her boyutu ile konuşulmasına yardımcı olmak için buralardayız. Konuştukça korkularımız azalır. Bu nedenle buradaki çalışmaların da kaygıların ve korkuların azalmasına katkı yapacağını inanıyorum" dedi. Gazeteci-Yazar Ali Bayramoğlu da sürece yönelik gelişmeleri değerlendirdi. Bayramoğlu, “Birkaç yerde bir kıvılcım Türkiye`nin kan gölüne dönmesine neden olur. Daha önceleri yaşı olanlar hatırlar Kahraman Maraş`ta neler yaşandı. Olmadı değil olur. Dolayısı ile bu açıdan bakıldığında bu projenin bizim sadece huzur projemiz değil. Bütünlüğümüzü sağlama projemiz. Her gittiğimiz yerde şunu söylüyoruz. Bu hepimizin sorumluluğudur. Ya bu bütünlüğü kuracağız ya da kuracağız” dedi. Akil İnsan Levent Korkut ise heyetteki bir çok Akil İnsan’ın yıllardır ülkedeki iç barış, insan hakları ihlalleri ve bu yönlü çalışmalar yapan insanlar olduğunu hatırlatarak, 90’lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu’da çalışma yaptıkları dönemde çok daha güvenliksiz olduklarını da sözlerine ekleyerek, “Can güvenliğimiz noktasında endişemiz yok. En azından şimdi bunu sağlayacak görevliler var. O zamanlar bu görevliler de yoktu” dedi.
 
 
 
10 kişi ile protesto, Esenler’de davullu karşılama
Gazetecilerle düzenlenen basın toplantısının ardından Esenler Mahallesi`ndeki kahvehane toplantısı için Kolin Otel’den ayrılan heyet, otelin önündeki 10 kişilik bir grup tarafından protesto edildi. Türk bayrağını açarak protesto eden grubun önünden geçen heyet üyeleri, Esenler’de ise alkışlar ve duval eşliğinde karşılandı. Çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu Esenler’deki kahvehanede "Barışın Kentine Hoşgeldiniz" pankartı ile karşılanan heyet, burada da kaygıları, tedirginlikleri ve endişeleri dinledi.
 
 
“Neden istiklal Marşı okunmuyor?” dedi, kendi de okuyamadı
Akil İnsanlar Marmara Bölgesi heyet temasları Kolin Otel’de düzenlenen STK’lar ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantı ile devam etti. Türk bayrağı ve Atatürk posterinin asıldığı toplantıda ilk tepkiyi gösteren ADD Şube Başkanı Necmi Akyalçın oldu. “İstiklal Marşı okunmadı” diye tepki gösteren Akyalçın, daha başlamadan toplantıyı terk etti. Ardından Çanakkale Belediyesi CHP’li meclis üyesi Mehmet Emin Şevik de “Eğer İstiklal Marşı okumayacaksanız ben de toplantıyı terk ediyorum” diyerek toplantıdan ayrıldı. Bunun üzerine başka bir vatandaş ise aniden İstiklal Marşı’nı okumaya başladı. İkinci satırda okuduğu İstiklal Marşı’nı karıştıran şahıs, toplantıya katılanların alkışı ve “Yuh” sesleri ile protesto edildi. Akil İnsanlar Marmara Heyeti Grup Başkan Vekili Mithat Sancar, üyeler Ali Bayramoğlu, Levent Korkut ve Hülya Koçyiğit`in katıldığı toplantıda İstiklal Marşı’nı okuyamayan şahıs, “Toplantı heyecanından” marşı unuttuğunu itiraf ederek oldukça üzgündü. Şahıs, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından teselli edilirken, toplantıyı terk etmeyerek izlemeye devam etti. Bunun üzerine açılış konuşmasını protestocular üzerine yapan Prof. Dr. Sancar, toplantıya katılan diğer insanlara saygısızlık edildiğini belirterek, niyetleri protesto olanların dışarı çıkmasını istedi. İstiklal Marşı`nın okunmama sebebini de açıklayan Sancar, İstiklal Marşı`nın nerede ve ne zaman okunacağının belli olduğunu belirterek, “Burada resmi bir toplantı yapmıyoruz. Bu anlamda İstiklal Marşı’nı burada okumaya gerek yok. Biz burada en ağır eleştiriye bile açığız. Sizlerin sorularını ve kaygılarını dinlemeye geldik. Ancak eleştirileri gösteriye dönüştürmenin de bir anlamı yok” dedi. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
 
Paylaş