havadurum

“4+4+4 karanlığına teslim olmayacağız”

Eğitim Hakkı Meclisi, AKP`nin 4+4+4 karanlığına meydan okumak için sokağa çıktı. Golf Çay bahçesi önünde toplanan veli, öğretmen, öğrenciler AKP İl Binasına kadar yürüyerek 4+4+4 karanlığına karşı tepkilerini dile getirdiler.

508
 
 
Eğitim Hakkı Meclisi, AKP`nin 4+4+4 karanlığına meydan okumak tepkisini dile getirmek için sokağa çıktı. Golf Çay Bahçesi’nde toplanan Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri; “4+4+4 kademeli eğitim sistemiyle eğitimi niteliksizleştiren, gericileştiren, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesinin önünü açan, piyasanın ihtiyacına göre çocuk işçi yetiştirmeyi hedefleyen AKP`ye karşı veli, öğretmen ve öğrencilerle birlikte AKP İl Binasına yürüdü. Burada açıklama yapan Eğitim Hakkı Meclisi, “AKP 9 yılda 4 eğitim bakanı değiştirdi. Her bakan eğitimde farklı bir yıkım projesi getirdi. Yaptıkları ile eğitimi yıkıma uğratanlar şimdi de hiçbir veliye, öğretmene, bilim insanına danışmadan 4+4+4 diye bir ucube keşfettiler” dedi.
 
“Çocuklarımızı ateşe atmalarına izin vermeyeceğiz”
4+4+4 sisteminin eğitimi gericileştirdiğini ifade eden Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri “Kapitalizmin son otuz yılda ki yönelimi olan yeni liberal politikaları doğrultusunda tüm kamusal alanlar ve hizmetler ticarileştirilmektedir. Bu politikalar ülkemizde AKP iktidarı üzerinden uygulanmakta; kamuya ait kurumlar hızla satılmakta, kamusal hizmetler alınır- satılır hale getirilmektedir. Başta eğitim hakkı olmak üzere halkın en temel kamusal hakları bir bir gasp edilmekte ve piyasalaştırılmaktadır” dedi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Eğitimin piyasalaştırılması sürecinin en önemli görünümleri tüm eğitim hizmetlerinin paralı hale getirilmesi, niteliksizleştirilmesi ve gericileştirilmesi sürecidir. 4+4+4 yasası ile bu süreç görülür hale gelmiştir. Dünyanın hiçbir ülkesinde eğitim sistemiyle bu kadar oynanmamıştır. AKP 9 yılda 4 eğitim bakanı değiştirdi. Her bakan eğitimde farklı bir yıkım projesi getirdi. Yaptıkları ile eğitimi yıkıma uğratanlar şimdi de hiçbir veliye, öğretmene, bilim insanına danışmadan 4+4+4 diye bir ucube keşfettiler. Öğretmeni güvencesizleştiren, okul binalarını piyasaya açan, öğretmen açığı olduğu halde öğretmenlerimizin atamasını yapmayan, işsiz öğretmen ordusu oluşturan AKP iktidarının şimdiki hedefi çocuklarımızdır. Bu iktidar, 4+4+4 yasası ile parası olanların eğitim alacağı bir sistem yaratmıştır. Yoksulun çocuğu iyi eğitim almasın, geleceği karartılsın, doktor, mühendis, öğretmen olmasın. Ya ne yapsın; meslek lisesine gitsin, çocuk yaşta işe başlasın, patronuna köle olsun ya da 14 yaşında evlensin, 3 çocuk doğursun, kocasına hizmet etsin istiyorlar. Çocuklarımızın, çocuk gelin ve çocuk işçi olmasını istiyorlar.
 
4 yıllık ortaokulda öğrenciler meslek yönlendirme eğitimi alacaklardır. Fakat İmam Hatip liseleri dışında nasıl bir yönlendirme yapılacağı hakkında bir bilgi yoktur. 9 yaşında ki bir çocuğun yeteneklerinin, ilgi ve becerilerinin hangi bilimsel kıstasla belirleneceği açık değildir, ama bu durum çocuk işçiliğinin önünü açacağı kesindir. 4+4+4 ile müfredatı değiştirerek eğitim sistemini dini içerikle yoğunlaştırıyorlar. Şimdilik zorunlu-seçmeli olarak sunulan bu adımlarla okullarımızın yapılarını ve çocuklarımızın bilinçlerini kalıcı şekilde değiştiriyorlar. Eğitim sistemini gericileştiriyorlar. Dindar gençlik kavramı 4+4+4 le yerini somutlaşmıştır. Okula başlama yaşı 5-5,5 yaşına düşürülmüştür. Bu yaş grubunu eğitecek öğretmen birikiminin olmaması, okul sayısının yetersizliği pedagojik olarak uygun bir yaş olmaması 4+4+4 yasasının bilimden ne kadar uzak olduğunun bir göstergesidir.
 
Bizler; Paralı eğitim uygulamaları ile öğretmenlerin tahsildarlığa zorlandığı, öğrencilerin aldığı eğitimin ücretini ödeyen müşteri haline getirildiği, öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, gibi adlarla güvencesizleştirilerek, meslek onurlarının ayaklar altına alındığı, eğitim müfredatının bilimsellikten uzak gerici bir niteliğe büründürüldüğü ve çocuklarımızın geleceğini karartan 4+4+4 yasasına karşı, parasız nitelikli bilimsel ana dilde eğitim istiyoruz. Çocuklarımızı ateşe atmalarına izin vermeyeceğiz. Onlar iktidarlarının, koltuklarının, ceplerinin derdinde, biz ise çocuklarımızın ve geleceğimizin derdindeyiz. Çocuklarımızı kararanlığa teslim etmemek için ayağa kalkıyoruz. 4+4+4`e ve AKP nin karanlığına meydan okuyoruz.”
 
 
Paylaş