havadurum

“100. yılda denizden dostluk çıkarması yapılacak...”

Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell, Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson, Avustralya Anzak 100. Yıl Komitesi Başkanı Orgeneral ve Eski Genel Kurmay Başkanı Angus Houston, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanlığı Genel Müdürü Tuğgeneral Rick Ottoway, Avustralya Büyükelçiliği Müsteşarı Ian Fletcher ve Avustralya Büyükelçisi Albay David Stevens dan oluşan heyet, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti.

557
100. yıl hazırlık komitesi Başkanı Avustralya Hava Kuvvetlerinden Emekli Hava Mareşali Angus Houston, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyareti sırasında Anzac törenlerinin 100. Yılında denizden karaya çıkacak Avustralyalı ve Yeni Zelandalıların karadaki Türklere dostluk elini uzatacağı bir canlandırma yapmayı planladıklarını söyledi.
 
Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell, Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson, Avustralya Anzak 100. Yıl Komitesi Başkanı Orgeneral ve Eski Genel Kurmay Başkanı Angus Houston, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanlığı Genel Müdürü Tuğgeneral Rick Ottoway, Avustralya Büyükelçiliği Müsteşarı Ian Fletcher ve Avustralya Büyükelçisi Albay David Stevens’dan oluşan heyet, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti.
 
100. Yıl Hazırlık Komitesi Başkanı Avustralya Hava Kuvvetlerinden Emekli Hava Mareşali Angus Houston, 100. yıl kutlamalarında Anzak Koyu’nda bir canlandırma yapmayı planladıklarını belirterek; “Avustralyalı ve Yeni Zelandalı kişiler denizden karaya dostluk elini uzatmak üzere çıkabilirler. Türkler’le sahilde kucaklaşabilirler. Bunun güzel bir jest olacağını düşünüyorum” dedi.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Ermeni soykırımı iddialarına dikkat çekti. Barışı kendine özümsemiş bir milletin topraklarında aynı tarihlerde bir soykırım yapmadığının bilinmesini istediklerini kaydeden Gökhan; “Burada savaşan diğer dostlarımızdan da bu konuda hassasiyetimize özen göstermesini bekliyoruz. Burada savaşta insanlara dostluk elini uzatan bir millet, kendi toprakları üzerinde hiçbir kimseye soykırım uygulamamıştır. Uygulaması da düşünülemez” dedi
 
“Tarihimizin dönüm noktası”
Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson yaptığı konuşmada, Çanakkale’de olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek; “Güzel bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Burada olmaktan dolayı memnunuz. Yeni Zelanda ve Avustralya için bu anma törenleri milletlerimizin tarihlerindeki dönüm noktalarını tekrar hatırlamak ve burada yatan askerlerimizi saygıyla anmak için çok önemli bir olaydır. Bu her yıl gerçekleştirilen anma törenlerini Türk hükümetin ve sizlerin destekleri çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Bundan dolayı çok müteşekkiriz” dedi.
 
“Savaşın içerisinden barışı yaratalım”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini yerine getirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “’Biz geldik ama yenildik’ sözleri için, biz öyle demiyoruz, ‘geldiler ama başaramadılar’ diyoruz. Yenilgi olarak algılamıyoruz. O süreç bittikten sonrada biz önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün şu anda vasiyetini yerine getiriyoruz. İki vasiyeti var. Biri genel, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’. İkincisi de oradaki Anzak askerleri ile ilgili söylediği burada oldukları müddetçe bizim evlatlarımız olduğuna dair bize söylemiş olduğu bu sözleri biz vasiyet olarak algılıyoruz. Onun için dostluklarımızın giderek çoğalması için bizde her gelişlerinde onları yoğun bir misafirperverlikle karşılamaya çaba gösteriyoruz” dedi.
 
Başkan Gökhan, şunları söyledi; “Yüzüncü yıl kutlamaları dolayısıyla biz burada savaşın içerisinden barışı yaratmanın mümkün olduğuna inanıyoruz ve onun için çaba gösteriyoruz. 2015 yılındaki buradaki törenleri bir kutlama bir arada olabilme barışı yaşatabilme şöleni halinde kutlamak istiyoruz. Savaşan dünyaya bir örnek olalım istiyoruz. Savaşın içinden barışın çıkabileceğinin örneği olmak istiyoruz. Bunu sadece Avustralya, Yeni Zelanda’dan değil, savaşa katılmış tüm taraflardan bekliyoruz. Tarihin karanlık noktalarına takılıp kalmayıp önümüzdeki süreçteki dünya barışına bir vesile olmasını istiyoruz. Bugün etrafımız savaşlarla dolu. Savaş konuşmak istemiyoruz ama diğer dostlarımızın da Türkler’in hassasiyetlerini korumasını diliyoruz. Böyle bir barışı kendine özümsemiş bir milletin bu ülke topraklarında aynı tarihlerde bir soykırım yapmadığının da bilinmesini istiyoruz. Dostlarımızdan burada savaşan diğer dostlarımızdan da bu konuda bu hassasiyetimize özen göstermesini istiyoruz, bekliyoruz. Burada savaşta insanlara dostluk elini uzatan bir millet, kendi toprakları üzerinde hiçbir kimseye soykırım uygulamamıştır. Uygulaması da düşünülemez. 1915’i orada bırakalım. Biz 2015’te nasıl sarılıp kucaklaşırız onun planlarını yapalım.”
 
“Denizden karaya dostluk eli”
Ziyarette bir gazetecinin 100. yıl kutlamaları kapsamında ne gibi projeler üzerinde çalışıyorsunuz sorusunu yanıtlayan 100. Yıl Hazırlık Komitesi Başkanı Avustralya Hava Kuvvetlerinden Emekli Hava Mareşali Angus Houston, “2015’te benzer bir çıkarmayı bu sefer bir barış ortamı havasında anmak üzere denizden karaya gelip, karada Türkler’le kucaklaşma şeklinde yeniden canlandırma yapılmasını düşünüyoruz” dedi.
 
Houston, şu bilgileri verdi; “1915’te biz buraya karadan çıkarma yapmaya geldiğimizde denizden karaya yanaştık ve askerlerimiz karaya çıktılar. Artık bunu geride bırakarak bunun bir değişik şeklini, bunu bir barışa çevirdiğimizi göstermek için yeniden canlandırma yapmayı düşünebiliriz. Bunu Türk yetkililer ile paylaşacağız. Belki karadan dostluk elini uzatmak üzere Avustralyalı ve Yeni Zelandalı kişiler çıkabilirler karaya, orada Türkler’le kucaklaşabilirler sahilde. Bunun güzel bir jest olacağını düşünüyorum. 1990 yılında savaşın anma törenlerinin 75. yıldönümünde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı gaziler Türkiye’ye geldiler ve Türk gazilerle kucaklaştılar. Bunun bir benzeri olarak karaya çıkarmayı bu sefer bir barış ortamı havasında anmak üzere gelip, denizden karaya çıkıp karada Türklerle kucaklaşma şeklinde bir yeniden canlandırma yapılması düşünülebilir. Bunu çok küçük sayıda kişiyle yapmak istiyoruz, gemiden belirli bir sayıda kişi çıkar. Türk tarafından belirli kişinin kendilerini karşılaması ile çok duygusal tarihi tekrar barış içerisinde canlandırabileceği bir gösterinin olabileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda bir eğitim programı da dahil etmeyi düşünüyoruz. 2015’ doğru giderken hazırlıklarımıza ve planladığımız programlara. Avustralya ve Yeni Zelanda’da ki gençlere Türkiye’yi tanıtmak ve savaşı daha iyi anlatmak üzere eğitim programı hazırlamayı düşünüyoruz. Son olarak da, aslında bir üçlü ülkeler birliği oluşturduğumuzu göstermek istiyoruz. Üç tarafın bir araya geldiği bir ülkeler ailesi olarak adlandırmak istiyoruz.”
 
 
“Üç ülke barış mesajı verecek”
Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Rick Ottaway de, 2015 anma törenlerinde üç ülkenin barış mesajı vereceğine dikkat çekti. Ottaway, şunları söyledi; “ Eğer sizin yardımınız olmasaydı bu törenleri bu kadar güzel yapmamız mümkün olmazdı. Bir 100. Yıl Hazırlık Komitesi kurduk. Beraber çalışıp fikir alışverişi yapacağız. Emekli Orgeneral Houston’un sözlerine katılıyorum. 2015 yılı çerçevesinde bir takım aktiviteleri üç ülke olarak gerçekleştirebiliriz. Bunlar bizim üç ülkeyi de bir araya getirecek ve şu andaki hali hazırdaki barış mesajını ortaya koyacak olan aktivitelerdir. Mesela iki yıl önce Biga festivali gerçekleştirildi. Onun gibi bir şey yapabiliriz. Yeni Zelanda ve Türkiye birbirinden çok uzak iki ülke olmasına rağmen beraber paylaştığımız tarihimizden dolayı birbirine çok yakın bakan iki ülke onun için üç ülke olarak bu güzel barış mesajını verebilecek aktivitelerle 2015 yılındaki kutlamaları çerçeveleyebiliriz.”
 
“Türk hükümetinin yaptığı çalışmaya değer veriyoruz”
Ziyarette bir gazetecinin Anzak Koyu’nda yapılan istinat duvarının kendi ülkelerindeki kamuoyu tarafından nasıl karşılandığı yönündeki sorusuna yanıt veren 100. Yıl Hazırlık Komitesi Başkanı Avustralya Hava Kuvvetlerinden Emekli Hava Mareşali Angus Houston, “Herhangi bir yanlış haber çıkmadı. Çıkan haberlerin hepsi bizim verdiğimiz halkın gözündeki görünümü gayet olumluydu” dedi.
 Anzak Koyu’nda yapılan istinat duvarı, sahilin durumu ve deniz kenarındaki toprağın durumunu 3-4 yıldır dikkatle izlediklerini ifade eden Houston; “Denizin sahilde ve karada yaptığı hasar hepimizi endişelendiriyordu. Ayrıca yola kadar savaş alanlarına kadar bu erozyonun ilerleyeceğini tahmin etmekteydik. Avustralya basınında bununla ilgili bir iki haber çıktı ama onun dışında hiçbir haber çıkmadı. Bu da bizim Türk hükümetinin yaptığı bu çalışmaya ne kadar değer verdiğimizi ve desteklediğimizi gösteriyor. Herhangi bir yanlış haber çıkmadı. Çıkan haberlerin hepsi bizim verdiğimiz halkın gözündeki görünümü gayet olumluydu” dedi. 
 
“Spekülatif haberler son bulsun”
Konu ile ilgili görüşlerini, benim şikayetim var sözleriyle aktarmaya başlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da; “Her sene Anzak törenleri yaklaşırken maalesef Avustralya’da gündeme geliyor. Burada kimse kimsenin hatırasını yok etme peşinde değil. Olamaz böyle bir şey, düşünülemez. Dolayısıyla buna artık bir son vermek gerekiyor. Çünkü oradaki insanlar bilemez burada ne olduğunu, inanırlar. Halbuki burada ne Türk hükümeti ne de Türkler’in herhangi bir kastı olamaz. Burada konsolos var. Devlet görevlisi var. Orada ne olup bittiğinin konsolosta takipçisidir. Bu tür spekülatif şeyler son olsun. Barışa doğru gidiyoruz, bunları da kaldıralım. Burada son olsun” dedi.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson’a Truva Atı  motifli seramiğini hediye ederken, 100. Yıl Hazırlık Komitesi Başkanı Avustralya Hava Kuvvetlerinden Emekli Hava Mareşali Angus Houston’a da Atatürk’ün Anzak askerleri için söylediği sözün yazılı olduğu Çanakkale motiflerinin yer aldığı seramiği hediye etti. Başkan Gökhan diğer konuklara da Çanakkale seramiği hediye etti.
 
 
Paylaş