‘Güler misin, ağlar mısın’

Çanakkale`de önceki gün yaşanan olaylar fıkralara bile taş çıkartacak türdendi. Bir süredir `fısıltı gazetesi` ile dolaşan deprem olacak sözü, bir adım daha ileriye giderek, `yalan` ile de güçlenerek halkı sokaklara döktü. Belediyenin anons yaparak deprem olacağını söylediği iddiası ile Çanakkale halkı sokaklara çıkarken, bunu fırsat bilen hırsızlara da gün doğdu.

1505
 
 
“Zamana uygun bir fıkra yazalım” dense, herhalde fıkranın sonu, “...... ve Deprem olacak dedikodusu ile evlerine boşaltan insanlar, evlerine döndüklerinde soyulduklarını anlarlar” gibi bir “yalancı çoban” önermesi ile biterdi. İşte önceki gün Çanakkale`de yaşananlar da tam da böyleydi. Derler ya “Delinin bir kuyuya bir taş attı, 40 akıllı çıkaramadı”, işte öyle. Birkaç çeşidi ile “deprem olacak” yalanının atıldığı Çanakkale`de “fısıltı gazetesi” ile ortaya atılan dedikodu büyüdü, büyüdü ve insanları sokağa döktü. Kordon Boyundan, Yeni Kordona, Özgürlük Parkı`ndan mahalle aralarındaki parklara kadar her yer insandı, hem de gecenin en geç saatine kadar. “Belediye anons etmiş, bugün deprem olacakmış” yalanından, “Valilik açıklama yaptı” yalanına, “Lapseki`de evler boşaltılmış” yalanından, “Saat gece bir buçukta 8,5 şiddetinde deprem olacakmış” yalanına kadar, yalan çıtasını da yüksek tutarak üretilen dedikodular zinciri uzayıp gitti. Birbiri ardından telefonlar ve sosyal medya üzerinden örgütlenen yalan, Çanakkalelilere evlerini boşalttırdı. Bir solukta, yatağını yorganını, battaniyesini, kilimini, çayını, kahvesine, alkollü içeceğinden alkolsüzüne kadar her çeşidini alan, parklara akın etti. Yalan ve dedikodu üzerine sokağa çıkanlar, güzel bir gece pikniğini tamamlayıp, havanın da soğuması ile evlerine dönmek zorunda kaldı.
 
 
Hırsızlara gün doğdu!
Peki sonra ne mi oldu? Gece 12`ye kadar 20`ye yakın hırsızlık ihbarı geldi. Olay yerlerine giden polis soruşturmalara başlarken, polis telsizinden mahalle aralarında tepe lambaları yanık bir vaziyette devriye gezmeleri söylendi. Nerelerden, ne kadar ve neyin çalındığını bilemeyiz ama, bu yalanın hırsızlara yaradığı ortaya çıktı.
 
 
Planlar suya düştü iddiası!
“Deprem olacak” yalanını ortaya atanlar ile ilgili başka bir iddia daha ortaya çıktı. 24 Mayıs`ta gerçekleşen depremin ardından haklı bir şekilde evlerinde kalmakta tedirgin olan vatandaşların sabahladığı Özgürlük Parkı`nda Çanakkale Belediyesi`nin bedava çay dağıtmasını fırsat bilenlerin, tekrar bedava çay dağıtılması amacıyla böyle bir yalana başvurdukları ileri sürüldü. Tabi Çanakkale`de önceki gün yaşanan olayın bunlar gibi daha pek çok alaycı açıklaması yapıldı. Ancak görünen o ki, depreme değil ama deprem yalanına hazırlıklıyız. Öyle ki daha dünya üzerinde depremin yer, zaman ve şiddetini belirleyebilecek bir sistem yok iken ve bu biliniyorken böyle bir yalana inanıp sokağa çıkmanın da doğru olmadığı hem uzmanlarca hem de yetkililerce ifade edildi.
 
 
Çanakkale Belediyesi`nden açıklama
Çanakkale Belediyesi tarafından kentte yurttaşları galeyana getirerek sokağa döken yalana itibar edilmemesi gerektiğini belirten bir açıklama yapıldı. Çanakkale Belediyesi`nden yapılan açıklamada “Değerli kentliler, Belediyemiz tarafından deprem olacağına dair anonsların yapıldığını içeren asılsız bilgiler kentimizde huzursuzluk ve panik havasının yaşanmasına sebep olmaktadır. Günümüz teknolojisinde böyle bir olayın yaşanacağı zaman dilimine ilişkin kesin bir bilgiye ulaşılması ne yazık ki mümkün değildir. Bu nedenle bu asılsız bilgilere lütfen itibar etmeyiniz” dendi.
Paylaş