‘Fevzipaşa’ya devlet el atmalı’

Belediye Meclisi’nin 2. birleşimi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Kentsel İyileştirme Kapsamında Fevzipaşa Mahallesi’nin mevcut durumu ile ilgili konuda Vali Güngör Azim Tuna ile görüşeceğini ve tespit edilen sorunların çözümü konusunda kaynak yaratılması gerektiğini söyledi. Belediye Meclisinin 2. Birleşiminin gündeminde Kentsel İyileştirme Projesinin Görüşülmesi kapsamında Çanakkale’nin en eski ve köklü mahallelerinden biri olan Fevzipaşa Mahallesi’nin durumu görüşüldü.

573
Mecliste Kent Konseyi tarafından dernek ve akademisyenler ile ortaklaşa yapılan ve araştırması 1,5 yıl süren Fevzipaşa Mahallesi ile ilgili çalışma raporunun özeti ile ilgili bir sunum yapan Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz raporun 2 Ağustos 2012 tarihinde Kent Konseyi’nde görüşüldüğünü belirterek raporun 6 çekimser, 47 Kabul oyu ile sonuçlandığını ifade etti. Raporu değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan: “Fevzipaşa Mahallesi’ne devlet el atmalı. Çalışmalara Kuyu Sokak’tan başlanmalı. Durumu Sayın Vali’miz ile konuşacağım. Kaynak yaratmak için çözüm önerileri geliştirmeliyiz” dedi.
 
 
Belediye Meclisinin 2. Birleşiminin gündeminde Kentsel İyileştirme Projesinin Görüşülmesi kapsamında Çanakkale’nin en eski ve köklü mahallelerinden biri olan Fevzipaşa Mahallesi’nin durumu görüşüldü. Mecliste Kent Konseyi tarafından dernek ve akademisyenler ile ortaklaşa yapılan ve araştırması 1,5 yıl süren Fevzipaşa Mahallesi ile ilgili çalışma raporunun özeti ile ilgili bir sunum yapan Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, raporun 6 çekimser, 47 Kabul oyu ile sonuçlandığını ifade etti. Raporu değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise: “Fevzipaşa Mahallesi’ne devlet el atmalı. Çalışmalara Kuyu Sokak’tan başlanmalı. Durumu Sayın Vali’miz ile konuşacağım. Kaynak yaratmak için çözüm önerileri geliştirmeliyiz” dedi.
 
Oraya para varsa gökdelen yaparız mantığının yanlış olduğunu söyleyen Gökhan mahallede insanların hala 1 odada 8 kişi yaşadıklarını, mülkiyet sahiplerinin belli olduğunu belirterek, belediyenin planlamayı yaptığını, bundan sonra ise devletin kararlılığının gerektiğini söyledi. Gökhan: “ GMKA fon verebilir, TOKİ’nin kaynaklarından yararlanılabilir, AB’den veya Dünya Bankası’ndan fon alınabilir” dedi. Ötekileştirme konusu ile ilgili olarak da: “Hiçbir hemşerimizi dışlayamayız. Bu tavırlara karşı hepimiz tepkili olmalıyız. Onlar bir insan, ne oldukları önemli değil. Kimseyi yerlerinden etmeye hakkımız yok, herkes kültürünü yaşama özgürlüğüne sahip olmalı. Biraz empati yapmalıyız” dedi.
 
 
“Fevzipaşa Mahallesi ile ilgili bir farkındalık yaratılmasını amaçladık”
Fevzipaşa Mahallesi ile ilgili bir farkındalık yaratılmasının amaçlandığını belirten Saim Yavuz araştırmanın sonucunda mahalleye karşı yaklaşımın derinleştiğini ve Romanlara bakış açısını ve algıyı değiştirmek gerektiğini ifade etti. Projenin amacını anlatan Yavuz Fevzipaşa Mahallesi’nin yaşantısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaya ilk olarak mahallede yapılan toplantılarla başlandığını ifade ederek, ilk adımda mahalle muhtarı ve derneklerle mahalleliye proje hakkında bilgi verildiğini söyledi. Yavuz temel hedefin mahallenin fiziki, sosyal ve ekonomik yaşamını tespit etmek olduğunu söylerken, ilgili kentsel aktörlerin katılımının sağlanmasının da amaçlandığının altını çizdi. Mahalleliyi yerinden etmeden kentin vizyonları ile uyumlu raporda 4 aşamada çalışıldığını belirten Yavuz birinci aşamada fiziksel ve sosyal durumun tespiti ve mahalle halkı ile yapılan görüşmeleri ve kentteki diğer aktörler ile yapılan görüşmeleri ve elde edilen tespitleri model haline getirdiklerini belirtti.
 
Yavuz mahallenin fiziksel durumu hakkında bilgi verirken bina ve konut ölçümünün yapıldığını ve iç bölgede Sarıçay, Kuyu 1 ve Kuyu 2 ile Testicioğlu Mahallelerinde 1’nci ve 2’ci bölgelerde binalarda çöküntü olduğunu, yapıların çoğunun kalitesinin düşük olduğunu belirtti. Kuyu 1, Kuyu 2, Testicioğlu mahallelerinde yeniden yapılanmanın gerektiğinin altını çizen Yavuz : “Fiziksel açıdan en kötü durumda olan sokak Kuyu Sokak. Binaların çoğunun yıkılıp yeniden yapılması gerekir” dedi.
 
“En büyük sorun yoksulluk”
Mahallenin sosyo ekonomik durumuna göre 471 hanede yaş, cinsiyet, eğitim, sağlık ve mesleki konularda anket çalışması yapıldığını belirten Yavuz en büyük sorunun yoksulluk olduğunu söyledi. Fevzipaşa Mahallesi’nde yüzde 69 işsizlik oranı olduğunu, geriye kalan yüzde 30 oranında çalışan kesimin ise düzenli gelirinin olmadığını söyleyen Yavuz gelirlerin de yoksulluğu önlemede yeterli olmadığını belirtti.
 
“Kızların evlenme yaşı 13-14”
Meslek edinme ve eğitim konusundaki tablonun da iç açıcı olmadığını belirten Yavuz kadınların okuma yazama oranının çok düşük olduğunu, kızların 13-14 yaşında evlendirildiğini, evlenme yaşının ortalama 15 olduğunu söyledi. Kötü konut şartlarında yaşan Fevzipaşa Mahallesi’nde yaşayanlarda çeşitli sağlık sorunlarının da görüldüğünü belirten Yavuz özellikle Kuyu 1 ve Kuyu 2 Sokak’ta astım ve bronşit hastalığının yüksek olduğunu söyledi. Fevzipaşa’da yaşayanlarda aidiyet duygusunun yüksek olduğunu belirten Yavuz çoğu kişinin mahallede yaşamaktan memnun olduğunu, ama dayanışma ruhunun son zamanlarda azaldığını ve ekonomik anlamda güç kazananların mahalleden uzaklaşması nedeniyle mahallede çöküntünün hızlandığını belirtti.
 
Kentlinin de mahalledeki fiziki koşulların mutlaka iyileştirilmesi ve Romanların desteklenmesi yönünde düşünce belirttiğini söyleyen Yavuz iki ana görüşün ortaya çıktığını belirtti. Bu görüşlerden birinin Romanların bir yere taşınmadan kültürlerini yaşamasına olanak sağlamak, diğerinin ise Romanların başka bölgeye taşınması yönünde olduğunu belirten Yavuz bu noktadan sonra konunun uzmanlar tarafından uygulama çalışmaları ile aşama aşama çözüme kavuşturulması ve özellikle kadınların daha çok ekonomik hayata katılımı ve erken evlilik sorunun çözülerek, çocukların eğitimlerine devam etmesi gerektiğini belirtti. Fiziksel dokunun korunarak kentte sosyal dışlama ve etnik ayrımcılığın önlenmesi ve karar verme makamlarının daha aktif çalışmasının gerektiğini belirten Yavuz Romanların daha çok kent yaşamına entegre olmasının yollarının artırılması gerektiğini ekledi.
 
Fevzipaşa Mahallesi’nde öncelikle sosyo-ekonomik yapının güçlendirilmesi olduğunu belirten Yavuz Kuyu Sokak’ın yeniden yıkılıp, yapılması gerektiğini söyledi. İyileştirme için finans kaynağı yaratmada beledinin öncülük etmesi gerektiğini belirten Yavuz sponsor bulunması gerektiği sonucunun da çıktığını belirtti.
 
Sunum sonunda Başkan Ülgür Gökhan çoğu konunun bilindiğini ama asıl çözümü konusunda neler yapılması gerektiğini tayin etmenin önemli olduğunu belirterek: “Ne yapmamız gerekir, onu konuşmalıyız” dedi.
 
CHP Grup Başkan Sözcüsü Muzaffer Özgen raporun acı gerçekleri ortaya koyduğunu ifade ederek yüzde 60’a yakın işsizlik, 10 evden 8’i tadilat bekliyor, evlerin yüzde 22’sinde tuvalet ve banyo yok.Üç kadından birisi okuma yazma bilmiyor. Özetle Fevzipaşa’da beş temel sorun vardır. İşsizlik, yapısal iyileştirme ihtiyacı, eğitim, sağlık ve ötekileştirme sorunu, mahalleye her alanda pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Fevzipaşa’yı kimse yerinden kaldırmayı düşünmesin” dedi.
 
Rapora karşı çıkan CHP Meclis Üyesi Mehmet Emin Şevik olurken Şevik Yavuz’a raporda mahallenin Fevzipaşa Mahallesi değil, Roman Mahallesi gibi anlatılmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Şevik; “Raporda etnik kimlikleri öne çıkarmışsınız, böyle çalışma olmaz, yazıklar olsun” dedi. Başkan Gökhan ise Şevik’e: “Bir şeyleri ret ederek, ya da görmezden gelerek bu ülkede bir yerlere varılamaz. O mahallede Roman vatandaşların ikamet ettiği doğrudur. Ekonomik gücü iyi olmadığından dolayı metruk kalmış mahallede biz belediye olarak alt yapı çalışmaları yapıyoruz. Kentsel Dönüşüm için fırsat yaratılırsa her yer iyileşir, Barbaros Mahallesi’nin çehresi kat izninden sonra nasıl değişti? Fevizpaşa’da da iyileştirme olabilir. Burada yapılacak değişimin şekli önemlidir. Burada yaşayan insanların yaşam tarzı korunmalıdır. Konumuz yapı unsuru değil, insan unsurudur. Orada yaşayan insanların çocuklarının okullarda hor görüldüğü ve yaşayanlara potansiyel suçlu gözüyle bakıldığını biliyoruz. Orada sorun alt yapı değil, üst yapıdır. Kuyu Sokak’tan başlanarak Zafer Meydanı’na kadar iyileştirme yapılmalı” dedi.
 
Başkan Gökhan: “ Fevzipaşa Mahallesi’ne devlet el atmalı. Çalışmalara Kuyu Sokak’tan başlanmalı. Durumu Sayın Vali’miz ile konuşacağım. Kaynak yaratmak için çözüm önerileri geliştirmeliyiz” dedi. Oraya para varsa gökdelen yaparız mantığının yanlış olduğunu söyleyen Gökhan mahallede insanların hala 1 odada 8 kişi yaşadıklarını, mülkiyet sahiplerinin belli olduğunu belirterek, belediyenin planlamayı yaptığını, bundan sonra ise devletin kararlılığının gerektiğini söyledi. Gökhan GMKA fon verebilir, TOKİ’nin kaynaklarından yararlanılabilir, AB’den veya Dünya Bankası’ndan fon alınabileceğini söyledi. Gökhan : “Hiçbir hemşerimizi dışlayamayız. Bu tavırlara karşı hepimiz tepkili olmalıyız. Onlar bir insan, ne oldukları önemli değil. Kimseyi yerlerinden etmeye hakkımız yok, herkes kültürünü yaşama özgürlüğüne sahip olmalı. Biraz empati yapmalıyız” dedi.
Paylaş