‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’ unutuldu

10 Ekim ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’ Çanakkale’de unutuldu. Dünyada 450 milyon insanın ruhsal sorunu olduğu ancak 20 milyon kişinin bu sorunu için yardım aradığı gerçeğine bağlı olarak Türkiye`de savaş tehlikesi, çatışmalarda verilen kayıplar, kadın cinayetleri, çocuk istismarı, toplu tecavüz, hekimlere öğretmenlere yönelik şiddetin artış gösterdiği, tahammülsüzlük, ötekileştirme ve nefret söylevinin had safhada olduğu, vatandaşlarımızın birbirleriyle ilişkilerinde patlamaya hazır bir bomba gibi olduğu gerçeğinden hareket ile bu konuda yerine getirilmesi gerekli bir çok görevin olması gerçeğini görmezden gelemeyiz.

247
Ruh sağlığı yasasının olmadığı bir ülke olarak bu konuda sürdürülecek çalışmaların temel yapısının eksikliğini göz önünde bulundurur isek önümüzdeki günlerin bu alanda daha ciddi sorunlar ile yoğunlaşacağını söyleyebiliriz.
 
Bu noktada acilen gerekli düzenlemeler ile birlikte toplumsal bilincin geliştirilmesi konusunda atılacak adımlara şiddet ile ihtiyaç vardır. Böylesi önemli bir konuda yetkili kurumların sessiz olması ülke gerçeği olarak önemli bir sorunumuzdur.
 
Çanakkale’de psikiyatriye yaklaşım üst düzeyde
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle etkinlik düzenlenmemesinin nedeninin ülke genelinde psikiyatri alanına yeterli ilgi gösterilmemesinden kaynaklandığını ifade eden Çanakkale Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Meral, Türkiye’de psikiyatrik hastalıklara ve psikiyatrinin tehdit ettiği hastalara bakış açısının kötü olduğunu ve deli tanımlaması yapıldığını, toplumun bu hastalıklar konusunda iyi aydınlatılmadığını ifade etti.
 
Psikiyatri tedavisi pahalı
Uzm. Dr. Hasan Meral Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinin de alt çevreye ulaşamadığını ve psikiyatri tedavisinin kanserden sonra en pahalı tedavi olduğunu belirtti. Hastaların psikiyatri bölümüne ulaştığını, kontrollerini yaptırdığını ama tedavinin özellikle de psikoterapinin pahalı olduğunu söyledi.
 
Türkiye’de antideprasan ilaçların kullanım oranı yüksek
Türkiye’de yaşam koşullarının zor olması, kapalı kutu yaşam ve özgürlük alanlarına yapılan müdahalenin antideprasan ilaçların yüksek oranda kullanılmasına neden olduğunu belirten Meral, toplumda depresyonu kendi içinde yaşayıp, kendi başına mücadele eden ve önyargılarla uzmana gitmeyen çok kişi olduğunu ve ülke genelinde başvuru sayısının az olduğunu belirtti. Buna rağmen Çanakkale’de psikiyatriye yaklaşımın üst düzeyde olduğunu belirten Meral: “Çanakkale’de hastaların başvuru sayısı birçok ilin çok ilerisinde, hastalar hastalıklarını biliyor ve gayet iyi takip ediyor” dedi.
Paylaş