“Bu karardan dönülmesini istiyorum”
Bozcaada’nın Türkiye ve Dünya da parlayan bir yıldız olduğunu ifade eden Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, “Konuyu Milletvekilimiz Sayın Mehmet Daniş’e de aktardık. Adamız için hoş bir gelişme değil. Bozcaada’nın ülkemizde ve dünya da bir vizyonu var. Burada adaleti temsil eden adanın da vizyonuna vizyon katan adliye’nin kapanması bizim için zor günler demektir” dedi...
“Bu konuya olumlu bakmıyoruz”
Eceabat’ı geriye götürecek hiçbir girişimi kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildiren Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz; “Nihayetinde bu konu bakanlığımızın bir tasarrufu. Bu konuda biz sayın vekillerimizle ve adalet bakanlığımıza bir şekilde ulaşarak bu olayın durdurulması için elimizden geldiği kadarıyla uğraşacağız. İlçemiz adına bunu olumlu karşılamak mümkün değil” dedi....
Eceabat Adliyesi`nin kapatılmamasını istediler
Eceabat Adliyesi`nin kapatılacağı iddiasıyla hükümet konağı önünde toplanan grup, basın açıklaması yaptı. Sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri, İl Genel Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların da yer aldığı grup adına açıklama yapan emekli öğretmen Timur Koşal, Eceabat üzerine oynanan oyunlar olduğunu ve bunların artık gün yüzüne çıktığını öne sürdü. “Sanki insansız bir mili park bölgesi yaratılmak için planlar uygulamaya konmuştur” diye konuştu...
Adalet Bakanlığı’nın ‘dosya sayısı’ düşük adliyeler arasında yer alan Bozcaada ve Eceabat’ta ki adliyeleri kapatma kararına belediye başkanları da sert tepki gösterdi. Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde TBMM’ye Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, adliyelerin kapatılmasının gerekçesinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade etmişti. Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay ve Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz karardan geri dönülmesini istediklerini ifade ettiler.
“Bu karardan dönülmesini istiyorum”
Bozcaada’nın Türkiye ve Dünyada parlayan bir yıldız olduğunu ifade eden Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, “Konuyu Milletvekilimiz Sayın Mehmet Daniş’e de aktardık. Adamız için hoş bir gelişme değil. Bozcaada’nın ülkemizde ve dünya da bir vizyonu var. Burada adaleti temsil eden adanın da vizyonuna vizyon katan adliye’nin kapanması bizim için zor günler demektir” dedi.
Başkan Mutay şunları söyledi ; “Hem nüfus azalmasına sebep oluyor. Hem de bu sebepten dolayı bizim karşıya taşınmamız gerekecek. Beraberinde gemilerin geçmeyişi, insanların bu tarafa gelişi, maliyetlerin yükselmesi. Bu yapılan bir anlamda külfet getirecek. Zaten adalarda insanlar zor yaşıyor. Birde bunun için en ufak bir kağıt almak için, bir soruşturma için insanlarımız Ezine’ye gidecek. Kapanmamasından yanayım. Bozcaada da ilçe olduktan sonra adliye burada her zaman var olmuş. Ada değişik bir yer. Adamız Avrupalıların göz bebeği olan bir yer. Onun için ben bu karardan dönülmesini istiyorum. Ve bu uygulamanın eski haline getirilmesini istiyorum. İnşallah bu karardan vazgeçilir diye düşünüyorum.”
“Bu konuya olumlu bakmıyoruz”
Eceabat’ı geriye götürecek hiçbir girişimi kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildiren Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz; “Nihayetinde bu konu bakanlığımızın bir tasarrufu. Bu konuda biz sayın vekillerimizle ve adalet bakanlığımıza bir şekilde ulaşarak bu olayın durdurulması için elimizden geldiği kadarıyla uğraşacağız. İlçemiz adına bunu olumlu karşılamak mümkün değil” dedi.
Başkan Dokuz şunları söyledi; “Çünkü, Eceabat tarihi bir yer. Türkiye’nin göz bebeği bir yer. Ulaşım konusunda da boğaz geçişi olan bir yer. Yarın öbür gün herhangi bir adli vaka olduğunda bu ulaşım bir şekilde bu adli vakaya ulaşmada sıkıntı oluşturabilir. Gelibolu bize 50 kilometre uzaklıkta. Yarın öbür gün vatandaşımızın, hemşerilerimizin şu an adalet bakanlığının uygulamayı düşündüğü konu Çanakkale de bu davaları takip etme. Bu davaları Çanakkale de takip etmesi vatandaşımız için zorluk ve meşakkat, mağduriyet oluşturacaktır. Biz de bu konuya olumlu bakmıyoruz. İlçemizi geriye götürecek her türlü adımı kabul etmemiz mümkün değil. İçimize sindirmemiz mümkün değil. Yetkililerle bu işin eski hali gibi olması için görüşmelerimiz sürdürüyoruz.”
Eceabat Adliyesi`nin kapatılmamasını istediler
Sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri, İl Genel Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların da yer aldığı grup adına açıklama yapan emekli öğretmen Timur Koşal, Eceabat üzerine oynanan oyunlar olduğunu ve bunların artık gün yüzüne çıktığını öne sürdü. ``Sanki insansız bir mili park bölgesi yaratılmak için planlar uygulamaya konmuştur`` diyen Koşal, ilk olarak askerlik şubesi, toprak mahsulleri ofisi, İş Bankası ve Halk Bankası şubelerinin kapatıldığını anımsattı.
Daha sonra GESTAŞ`ın, kamyon geçişlerini ve gemi seferlerini azalttığını belirten Koşal, şimdi de adliyenin kapatılacağını bildirdi. Koşal, şöyle konuştu: ``Yarın nerelerin kapatılacağını düşünmek bile istemiyoruz. Eceabat halkı niye cezalandırılıyor- Her insanın birinci temel hakkı, adaletin güvencesini duymak ve yanında olduğunu bilmesidir. Hukukun olmadığı veya uzak olduğu yerde yerini gayri kanuni güçler doldurur. Adliyenin kapatılmasının gerekçelerini anlamakta zorluk çekiyoruz. Eceabat kurulduğundan beri adliye teşkilatı Eceabatlıya hak, hukuk ve adalet yönünden hizmet vermekteydi. Nüfusu 2 bin iken de adliye vardı, 4 bin iken de adliye vardı. Şimdi nüfusu 13 bin kişi olmasına ve bir sezonda 3 milyon kişinin bölgenin ziyaretine geldiğini düşünürsek, adliye niye kapatılıyor- Çanakkale Adliyesi bünyesine taşınacağı söylenen adliye, bugün dahi Çanakkale`nin ihtiyacını karşılamaktan uzak olan binasında, hiçbir altyapı yenilemesi olmadan Eceabat`ın adli yükü de binince bu yoğunluğun altından nasıl kalkacaktır- Ekonomik boyut olarak Eceabat halkının hak ve adalet aramasına nasıl bir mali yük bineceği hesaplanmış mıdır- `Devlet tasarruf edecek` diye halkın üzerine artı bir mali yük bindirmesi hukuk devletine yakışır mı-`` Şu anda Eceabat Adliyesi`nde 2 hakim, 2 cumhuriyet savcısı, 14 memur ve işçi ile adliyeyle bağlantılı 1 noter, 30 bilirkişi ve bir ulaşım görevlisinin çalıştığını kaydeden Koşal, bunu yanında 4 avukat bürosunun da bulunduğunu bildirdi. Adliyenin kapatılmasıyla bu kişilerin ve Eceabat esnafının sosyal ve ekonomik mağduriyete uğrayacaklarını savunan Koşal, ``Hak ve hukuk aramak pahalı bir iş olacaktır. Bizler Eceabat halkı olarak adliyenin kapatılmasını istemiyoruz. Adliye kapatılamaz, Eceabat köy olamaz`` diye konuştu.
Basın açıklamasının adliyenin kapatılmaması için imza toplayan grup, daha sonra adliyeyi ziyaret etti.