havadurum

‘Bakan’ın açıklaması işçi sınıfını yaralamıştır’

Çalışma Bakanı Faruk Çelik`in emekçilere seslenerek: “800 TL ile geçinirsiniz” demesi DİSK`in ve muhalefet vekillerinin de tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde asgari ücret hakkında sarf ettiği sözler ile vatandaşlardan tepki alan Çalışma Bakanı’na DİSK`ten ve CHP milletvekillerinden de yanıt geldi.

632
Yoksulluk sınırının 3,226 TL, açlık sınırının 1,003 TL olduğu Türkiye`de net 773 TL ücret alan 11 milyon 670 bin asgari ücretli kişinin gelir durumunu değerlendiren Çalışma Bakanı Faruk Çelik`in “800 lira da büyük paradır, geçinilir” demesinin işçi kesimini yaraladığını ve hükümetin emekçiye bakış açısını gözler önüne serdiğini söyleyen DİSK Başkanı Erdinç Uslan açıklamaların mantığa ve insanlığa uygun düşmediğini söyledi.
 
“Bakan Çelik`in açıklaması işçi sınıfını ve
evine ekmek götürme derdinde olan emekçiyi yaralamıştır”
DİSK Genel Başkanı Erdinç Uslan; “Bakan Çelik`in açıklamaları hükümetin bugüne kadar yapmış olduğu işlere bakıldığında sürpriz değil. Hükümet cephesinden bu ve buna benzer açıklamaların yapılmasına alıştık. Ülkede açlık sınırı bile asgari ücretlinin aldığı maaşın iki katı iken, çıkıp da çalışma bakanının bu parayla geçinilir demesi ne matematiğe, ne mantığa, ne de insanlığa uygun düşmemiştir. Bakan ciddi ironik bir açıklama mı yaptı, yoksa akıl tutulması yaşıyor o da belli değil. Hangi ülkede yaşadığını unutmuş. Bu açıklama işçi sınıfını ve ekmek götürme derdinde olan emekçiyi yaralamıştır. Son derece mesnetsiz ve üzücü bir ifadedir. Hükümetin emekçiye bakış açısını göstermesi açısından da tarafımızdan dikkate alınmıştır. DİSK olarak Bakan Çelik`i bu açıklamalarından dolayı esefle kınıyoruz. Bakan geçinilebilir diyorsa, o geçinsin de görelim. Çanakkale gibi bir yerde bile kiralar 400-500 iken ve heryere ulaşım parası vermeden yürüyerek gittiğinizi hesaplasınız bile geriye kalan 300 lira ile çocuk okul ihtiyaçları, giyim kuşam ve masraflarını karşılayamazsınız.”
 
“AKP`nin dayatmacı, yok saymacı yaklaşımının örneği”
CHP Milletvekili Serdar Soydan; “Bir ülkede açlık sınırı yani sadece yiyecek ve içecek giderlerini karşılamak için uygun görülen rakam 1000 liranın üzerinde ve yoksulluk sınırı yani yeme, içme dışındaki eğitim vs. gibi giderleri de kapsayan rakam 3000 liranın üzerindeyken, asgari ücretli birine 770-800 lira ile geçinebileceğini bir bakan söylüyorsa, o bakanın hiç bir şeyden haberi yoktur. Helal olsun o bakana. Bakan bu açıklamasıyla ya işçi kesimini enayi yerine koyuyor, ya da yok sayma yolunu seçiyor. Başbakan Erdoğan`ın ülkeyi İmralı`dan Apo`nun talimatları ile yönettiği halde: “Ben ne dersem odur” anlayışından feyz alan bakanları da aynı dayatma politikasını uygulamaya başlamıştır. Bakan Çelik de asgari ücretliye biz 800`ü uygun gördük, bu rakamla yaşayabilirsiniz diyorsak yaşarsınız yaklaşımı ile dayatma ve yok sayma politikası uygulamaktadır.”
 
“Bakan gemi azığa almış, insanları hor görüyor”
CHP Milletvekili Ali Sarıbaş; “Aslında bakan Çelik 770 TL olan asgari ücreti 800 TL`ye yuvarlamış. Bugün ülkede 16 milyon çalışanın 8 milyonu yani çalışan sayının yüzde 50`si asgari ücretle çalışıyor. Dünyada emeğin en ucuz olduğu ülkelerden biri Türkiye. Sosyal güvenliğin yok olduğu, iş kanunlarında değişikliklere gidildiği bir dönemde Bakan en büyük bütçe açığı veren bir kurumunun başındaki bir yönetici olarak yaptığı açıklama ile işçilerle dalga geçmiştir. Bakan yoksulluk sınırının bile çok altında olan vu rakamla geçinebilirsiniz diyerek gemi azığa almış ve insanları hor gören bir tutum sergilemiştir. Bugün herkes farkında ki bu ücret yeme, içme ve barınma gibi temel ihtiyaçlara yetmediği gibi, insanlar ayın sonunu aç geçirmektedir. Bakanın yaklaşımı AKP `nin rant ekonomici yaklaşımıdır.”
Paylaş